En Sıcak Konular

30 ülkenin gizli belgeleri Türkiye'de

0 0 0000 00:00 tsi
Türkiye'nin arşivlerinde sadece kendisine ait değil, Balkanlar, Avrupa, Afrika ve Ortadoğu'da bulunan 30 ülkenin geçmişiyle ilgili belgeler bulunuyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nunda görüşülen  bir tasarı Türkiye'nin devlet arşivlerinin  ne kadar zengin olduğunu ortaya koydu.  Bu konuya dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, arşivlerde sadece Türkiye'ye  ait değil, Balkanlar, Avrupa, Afrika ve Ortadoğu'daki 30 ülkenin geçmişiyle ilgili belgelerin bulunduğunu açıkladı.
Milli Arşiv Yasa Tasarısı, dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü. Alt komisyona sevkedilen tasarıyla ilgili konuşan Şahin, bilgiye ulaşma ve çağdaş biçimde saklamanın büyük önem taşıdığını belirtti. Türkiye arşivlerinin önemini vurgulayan Şahin, şunları söyledi:
"Arşivler bir devletin ve toplumun hafızasıdır. Tarihin derinliklerine kadar uzanan köklü bir devlete sahibiz. Bu belgeler, sadece bizim ülkemizi ve insanlarımızı ilgilendirmiyor. Balkanlar, Avrupa, Ortadoğu ve hatta Afrika'ya kadar 30 ülkenin belgeleri bizim arşivlerimizde. Bu ülkelerin yöneticileri kendi geçmişleriyle ilgili bilgiye ulaşmak için bize başvurmak zorundalar. Çok zengin belgelere sahip olan bir arşivimiz var."

TASARI NE GETİRİYOR?

Devlet arşivlerini çalanlara, tahrip edenlere, izinsiz olarak bulundukları yer dışına veya yurt dışına çıkaranlara, 1 yıldan 6 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası getiren tasarı, özetle şu hükümleri içeriyor:
* Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, arşivlerde bulunan arşiv belgeleri ile arşivlik belgelerin tespitine, korunmasına, milli menfaatlere ve kamu yararına uygun olarak kullanılmasına ve saklanması gerekli görülmeyen belgelerin ayıklama ve imhasına yetkili olacak.
* Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Genelkurmay, Milli Savunma Bakanlığı ve MİT dışındaki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının belgeleri kurumda toplanacak. Kızılay Derneği ve Türk Hava Kurumu da kanun kapsamına alınacak.
* Arşiv belgeleri, arşivlerden veya bulundukları yerlerden dışarıya çıkarılamayacak. Ancak bu belgeler, sergi ve benzeri bilimsel ve kültürel faaliyetler kapsamında Genel Müdürün izni ile dışarı çıkarılabilecek.
* Genel Müdürlükte veya araştırma hizmeti verilen diğer arşivlerde bulunan, tasnif edilmiş ve son işlem tarihi üzerinden 30 yıl geçmiş arşiv belgeleri araştırmaya açılacak.
* Gerçek ve tüzel kişiler, devletle yaptıkları yazışma ve işlemler sonucu oluşan belgeler hariç, devlete ait arşiv belgesi bulunduramayacak, satamayacak, satın alamayacak, ticari amaçla çoğaltamayacak, araştırmaya açamayacak, tahrip ve tahrif edemeyecek.



Bu haber 331 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,966 µs