karizma sıfır! | " /> iyibilgi Washington " /> karizma sıfır! | "/> iyibilgi Washington "/>

En Sıcak Konular

Obama'da karizma sıfır!

19 Kasım 2009 12:55 tsi
Obama'da karizma sıfır! 

İsrail'in uzlaşmaz şımarıklığı Obama'yı zor durumda bırakırken ABD Başkanı'nın Mısır konuşmasıyla edindiği karizma çiziklerle doldu. iyibilgi Washington

Aylardır Washington'dan analizlerimizle aktarmaya çalışıyoruz. Ancak Haaretz yazarı Akiva Eldar kadar yaşananları özetleyememişiz. Dünkü analizinde Eldar şu çok önemli saptamayı yapıyor: Netenyahu Orta Doğu konusunda Başkan Obama'nın zayıf olduğunu gördü.

Washington'ı yerinden izleyen iyibilgi uzun bir süredir aynı saptamayı dile getiriyor. Şunu söylüyor: İsrail'le ilişkiler yokuş aşağı gitse de ABD Başkanı Barack Obama, Netenyahu hükümetine -her ne kadar marjinalleşse de- barış konusunda istediğini yaptıramıyor.

Bunun son örneği İsrail'in burnunun dikine giderek Kudüs'teki Gilo mahallesine 900 yeni yerleşim yapacağının ortaya çıkması oldu. İsrail'in aşırı sağcı hükümeti anlaşılan seçmenine o özel mesajı veriyor.  Ne olursa olsun Kudüs bizim, diyor.

Bu beraberinde ciddi çatışmaları çıkarabilecek bir potansiyeli getiriyor. Ancak uluslararası toplum yıllardır olduğu gibi şimdi de süreci izlemekle ve Filistinlileri yalnız bırakmakla yetiniyor.

Bu arada Obama'nın güçlüzlüğünü gören sadece Netenyahu değil.

Filistin lideri Mahmut Abbas da aynı basiretsizliğin farkına varmış durumda...

Ne yazık ki Obama'nın Mısır'da yaptığı o tarihi konuşmanın üzerinden çok zaman geçmeden ABD Başkanı Ortadoğu ve İslam dünyasının güvenini kaybetmiş görünüyor.

Abbas Obama'nın zayıflığını ve Beyaz Saray'ın basiretsizliğini gördüğü için, şüphesiz, gelecek dönemde başkanlığaaday olmayacağını açıkladı.

Bu açıkçası hayal kırıklığının bir ifadesiydi. Bu karar Filistin'in kontrolden çıkmasını ya da Hamas'ın yönetimine geçmesini istemeyen batılıları yerinden zıplattı denebilir. Ancak Abbas'ın bu kararını kötü şartları ortadan kaldırarak, Filistinliler nezdinde güven tazeleyerek çözmeye çalışmıyorlar. Aksine, tek yaptıkları Mısır yoluyla Abbas'a baskı kurarak bu kararından vaz geçirmeye çalışmak.

Filistinlilerin BM Güvenik Konseyi nezdinde harekete geçerek tek taraflı bağımsızlıklarını ilan etme arayışı da yaşanan bu hayal kırıklığının neticesi. Ve uluslararası toplumu İsrail üzerinde daha fazla baskı kurması için harekete geçirmeye dönük bir blöf... Ancak başta Beyaz Saray olmak üzere, AB ve diğer ülkeler Filistinlilerin bu arayışına karşı çıkıyor, Abbas ve yönetimine "hayal kurmayın" diyor. Yani Filistinlileri daha çok çaresizliğe itiyor.

ABD Başkanı Obama Netenyahu'ya uzun süre randevu vermiyor ve İsrail Başbakanından ne kadar rahatsız olduğunu ancak bu şekilde gösterebiliyor. Ancak Netenyahu Obama'yla resmen dalga geçiyor. İstediği hiçbir şeyi yapmaya yanaşmıyor. Böylece Filistinlilere de "biz her zaman başbaşa kalacağız, kimseye güvenerek hareket etmeyin" mesajı veriyor, bir de açık açık tehdit ederek "bağımısızlığını ilan ederseniz tüm yerleşim yerlerini ilhak ederim" diyor.

Tüm dünyada barış önplana çıkarken İsrail'in bu tutumu açıkça şımarıklık... Kendi toplumunu da göz göre göre tehlikeye atan bu uzlaşmaz şımarıklığın arka planında Tel Avib yönetiminin ne yaparsa yapsın yaptırımla karşılaşmaması yatıyor. Çünkü Netenyahu, ne yaparsa yapsın en büyük yaptırımın rendevu konusundaki belirsizlik olacağını biliyor. Bir de tabii Obama yönetiminin Türkiye'nin sert çıkışlarına sessiz kalması olacağını...

Obama yönetimi "uzlaşmaz şımarıklık"la barışın sağlanamayacağının farkında. Ancak elinden şimdilik hiçbir şey gelmiyor. İsrail'e tek uluslararası yaptırım Ankara'nın gerçekleri tüm çıplaklığıyla ortaya koyan açıklamalarıyla geliyor. Bu şimdilik Netenyahu için sürdürülebilir bir kriz. En azından bu tutumun barış masasına oturması için yeterli olmadığını biliyor.

Peki, uzlaşmaz şımarıklık ne kadar daha böyle sürecek? Korkumuz o ki İsrail şu anda elinden geldiğince Filistinlileri tahrik etmeye çalışıyor. Geçtiğimiz haftalarda Mescidi Aksa'da yaşanan bu tahrik girişimlerinden sadece birisiydi. Filistinlileri yıldırma, hayal kırıklığına uğratma, yerleşim yerlerini Kudüs içlerine yayma girişimleri Filistinliler kontrolden çıkıp silaha sarılana kadar sürdürecek. Peki, ondan sonrası? Netenyahu'nun çantasında ondan sonrası için de planar var... Peki, Obama bunu biliyor mu? Obama'nın bir B planı var mı? Orası biraz şüpheli...

iyibilgi.com



Bu haber 947 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,674 µs