En Sıcak Konular

Almanya nüfusu 65 milyona düşecek

19 Kasım 2009 12:38 tsi
Nüfus ve yaşlanma problemi çekmeye başlayan Almanya'nın geleceği de parlak görünmüyor.

Almanya Federal İstatistik Dairesi'nin verilerine göre, 2060 yılında Almanya'nın nüfusu 65-70 milyona gerileyecek. Almanya için daha da kötü haber ise, 2060'taki ülke nüfusunun üçte birinin 65 yaşın üstünde, yani çalışamaz durumda olacak olması. Bundan en fazla endişe eden kurumların başında ise başta emeklilik sigortaları olmak üzere sosyal kasalar. Hükümet ise Demografik Strateji çalışması başlattı.

Almanya'da geleceğe dönük demografik öngörüler başta ilgili kurumlar olmak üzere herkesi ürkütüyor. Federal İstatistik Dairesi'nin gelecekle ilgili tahminlerine göre bugün 82 milyonun üzerinde olan Almanya'nın nüfusu 2060 yılında 65 milyona düşecek. Ancak daha da endişelendiren rakamlar ise toplumsal yaşlanmayla ilgili. Buna göre 2060'ta Almanya toplumunun üçte biri 65 yaşın üstünde, yani emeklilerden oluşacak.

Bu durum bugün bile emeklilere ücret temininde zorlanan emeklilik ve sağlık sigorta kasalarını endişeye düşürüyor. Almanya nüfusunun bu derece azalacak ve yaşlanacak olmasının nedenlerinin başında gün geçtikçe düşen doğum ve artan ölüm oranları. Ülkede kadın başına doğun bebek oranı 1,4'te kalıyor. Oysa en az 2,1 olması gerekiyor. Mevcut veriler ışığında gelecekle ilgili hesaplamalara göre şu anda yüzde 20 olan 65 yaş ve üzeri olanların sayısı 2060'ta yüzde 33'e ulaşacak.

Sadece her 20 kişiden biri 80 yaşın üzerinde olan Alman toplumu bugün bile "yaşlı toplum" olarak nitelendiriliyor. 2060'ta ise her yedi kişiden biri ise 80 yaşın üzerinde olacak. Bu ise bir başka soruna işaret ediyor. O da çok sayıda yaşlı bakıcısı ve bakım giderlerine ihtiyaç duyulacağı. Öngörülere göre, 2060'ta 20 yaşın altında olan gençlerin sayısı 80 yaşın üstünde olan yaşlılara ancak yetişecek.

Federal İstatistik Dairesi'nin hazırladığı 12. Koordineli Nüfus Öngörüsü adlı raporu, Daire Başkanı Roderich Egeler açıkladı. Egeler, "2060 yılında her üç Alman'dan biri 65 yaşını geçmiş, her yedi kişiden biri 80 yaşını geçmiş olacak." dedi. Bunun en büyük nedeninin Almanya'daki ölüm ile doğum oranları arasındaki açık olduğuna işaret eden Egeler, bu açığın 2060 yılına kadar üçe katlanacağını bildirerek, nüfustaki azalmanın ne yurtdışından alınabilecek göç ne de kadın başına daha yüksek çocuk oranıyla durdurulabileceğini kaydetti.

Almanya'da şu anda 50 milyon kişi 20 ile 64 yaş arasında ve çalışabilir durumda iken, 2060 yılında çalışabilir durumdakilerin oranı yüzde 27-34 oranında azalarak 32-35 milyona gerileyecek. Almanya'da doğum oranlarının ölüm oranlarını yetişememesi durumu 70'li yıllarda başladı. 2008 yılında 162 bin olan doğum ile ölüm oranı arasındaki açık 50 yıl sonra yılda 553 bini bularak yarım milyonu geçecek. Başkan Egler de, doğum oranları kısmen artacak olsa da bu trendi değiştiremeyeceğinin, en iyi ihtimalle yumuşatabileceğinin altını çiziyor.

Çalışabilir nüfusun 50 milyondan 33 milyona gerileyeceğini bildiren Egeler, "Alman ekonomisi 10 yıl içinde, yaş yapısı konusunda büyük değişiklikler bekliyor." dedi. Bu yaşlanmanın bir de olumlu sonucu olacağını aktaran Egeler, yaş ortalamasının yükselecek olmasının yaşlıların iş piyasasındaki şansını arttıracağını hatırlattı. Egeler, çözüm olarak yılda 200 bin göçmen alınsa bile 2060 yılında yüz çalışana karşı 63 emekli bulunacağını aktardı. Diğer yandan ortalama yaşam süreleri ise uzayacak. Yaş ortalaması erkeklerde 85, kadınlarda 89'a yükselecek.

dunyabulteni



Bu haber 689 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,989 µs