Erdoğan'dan hesap sorsun | " /> Erdoğan'dan hesap sorsun | "/>

En Sıcak Konular

ABD, Erdoğan'dan hesap sorsun

19 Kasım 2009 12:41 tsi
ABD, Erdoğan'dan hesap sorsun İngiliz gazetecinin Ergenekon fantezisi: "ABD, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a 'Kapalı kapılar ardında ne yaptığını zannediyorsun?' diye sormalı." dedi."

"Gerçek ile Fantezi Arasında: Türkiye'nin Ergenekon Soruşturması" başlıklı raporun sahibi İngiliz gazeteci Gareth Jenkins, Washington'da, "Kral çıplak, soruşturma çıplak. Böyle bir örgüt yoktur. ABD, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a 'Kapalı kapılar ardında ne yaptığını zannediyorsun?' diye sormalı." dedi.

Jenkins, Amerikan Kongresi'nde ve Orta Asya- Kafkas Enstitüsü'nde Ergenekon soruşturması ile ilgili bir toplantı düzenlendi. ARI Hareketi'nin düzenlediği toplantıda, uzun yıllardır Türkiye'de yaşayan İngiliz gazeteci Jenkins konuştu. Jenkins, konuşmasında Ergenekon soruşturmasında tutarsızlık olduğunu, delillerin birbirleri ile uyuşmadığını öne sürdü.

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan kişilerin AK Parti karşıtlığı dışında başka bir ortak özelliğinin olmadığını iddia eden Jenkins, bu kişilerin kamuoyu tarafından tanındığını ve önemli görevlerde bulunduğunu kaydederek, bu yüzden böylesine bir örgüt yapılanmasının içinde olamayacaklarını söyledi. Gözaltına alınan kişilerin büyük bir bölümün masum olduğunu da iddia eden Jenkins, yaklaşık 6 bin sayfalık iddianamede bu kişiler ile ilgili gerekli delillerin ortaya konulamadığını belirtti.

"TUTUKLANANLARIN SADECE 15-20'Sİ SUÇLU"

Jenkins, "194 kişi gözaltına alındı. Belki bunlardan 15-20'si bir şekilde suçlu olabilir. 50-60'ı ise aşırı milliyetçi. Geri kalan da masum." diye konuştu. Kongredeki toplantıda soruları da cevaplandıran Jenkins, bu soruşturmanın neden bu kadar önemli olduğuna ilişkin bir soruya yanıt verirken, "İnsanları bir örgüt ile suçlarken öncelikle o örgütün varlığını ispatlamalısınız. Bu yargı sisteminin temelidir." dedi.

GAZETECİ İLE TARTIŞTI

Bir gazetecinin "Süreç tamamlanmadan, yargı kararı verilmeden bu insanların masum olduğundan nasıl bu kadar eminsiniz?" şeklindeki sorusuna ise doğrudan cevap vermek yerine Jenkins, "İddianamenin ne kadarını okudun?" diye sordu. Gazetecinin "Hepsini değil, sizin kadar değil" cevabı üzerine, "Ne kadar?" diye ısrarla soran Jenkins'e muhabir, "Ben Washington'da çalışan bir gazeteciyim. Ergenekon uzmanı ben değil sizsiniz" şeklinde yanıt verdi. İddianamedeki belgelerin destekleyici olmadığı konusunda ısrar eden Jenkins, "Suçlananların 15-20'si suçlu dedim, bu kesin bir rakam değildi. Bu bir tahmindi. Ben yargı sistemi değilim. Raporumu okursanız, benim bir kanaat ortaya koymadığımı görürsünüz." dedi.

"ÇİÇEK BELGESİ GERÇEKSE ORTAYA ÇIKARANA MADALYA VERİLSİN"

Raporu konusunda askerlerle konuşmadığını ve onlara brifing vermediğini ifade eden Jenkins, Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı iddia edilen belgeye dair şüpheleri bulunduğunu kaydetti. Jenkins, "Bu imza doğru mu değil mi emin değilim. Eğer gerçekse, neden kimsenin görevi askıya alınmadı? Eğer gerçekse bunu ortaya çıkartan meçhul kişi neden ortaya çıkmıyor? Çıksın madalya alsın." diye konuştu.

"KRAL ÇIPLAK, ERGENEKON DİYE ÖRGÜT YOK"

Kongre'deki toplantının ardından raporu hazırlatan Johns Hopkins Üniversitesi'ne bağlı Orta Asya- Kafkas Enstitüsü'nde konuşan Jenkins, enstitünün araştırma müdürü Svante Cornell'in "Amerika ne yapmalı?" yönündeki sorusu üzerine şöyle konuştu: "Kral çıplak, soruşturma çıplak, kral çıplak. Böyle bir örgüt yoktur. Dışarıdaki güçler ve ülkelerin AK Parti'ye ne olup bittiğinden haberleri olduğunu göstermesi faydalı olacaktır. Fakat bu kamuoyundan saklı yapılmalı, kapalı yapılmalı. AKP'ye Putin'in Rusya'da yapmakta olduğuna benzeyen birçok şeyin Türkiye'de yaşandığına ilişkin uyarıda da bulunulmalı."

"AMERİKA ERDOĞAN'A 'NE YAPTIĞINI ZANNEDİYORSUN' DEMELİ"

Bunun yabancı yatırımlar üzerindeki etkisinin ne olduğu ifade eden Jenkins, yabancı ortakları bulunan Doğan Grubu'na verilen cezayı örnek gösterdi. Jenkins şöyle devam etti: "Kapalı kapılar ardında Erdoğan'a ve AKP'nin lider kadrosuna, 'Bak, sen bize temiz olduğunu söyledin. Demokrat olduğunu söyledin. Ne yaptığını zannediyorsun?' denilmeli. Amerika bunu yapmak konusunda AB'den daha güçlü bir pozisyona sahip. Eğer AB Türkiye'ye baskı yaparsa, Türkiye tamamen yolun dışına çıkar. Ancak Amerika bunu yapabilir. Şu anda Amerika-Türkiye ilişkisi daha çok Ermeni meselesi etkisi altında. Kapalı kapılar ardında, 'Bak, ne olduğunu biliyoruz. Lütfen bunun sonuçlarını kestir' demek mümkün. Erdoğan gelecek ay buraya gelecek. Eğer bunu ona doğrudan söylerseniz bu onun değişken karakteri dolaysıyla ters tepebilir. Diğerleri daha dinlemeye müsait. Bu kapalı kapılan ardında yapılmalı. Eğer kapalı kapılan arkasında yapılmazsa konunun tarafları ya da medya tarafından sömürülür."

"TÜRK OLSAM TUTUKLANIRDIM"

Jenkins, başka bir soru üzerine ise raporu hazırladıktan sonra güvenlik riskinin arttığını ifade etti. Kendisinin bir yabancı olması dolaysıyla tutuklanmasının uluslararası tepkiye yol açacağından gözaltına alınmasını beklemediğini de ifade eden Jenkins, "Ama Türk olsaydım kesin tutuklanırdım." dedi.

cihan



Bu haber 714 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,323 µs