En Sıcak Konular

Isıtıcıları kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar...

19 Kasım 2009 11:31 tsi
Kış mevsimi ile soğuklar kendini iyice hissettirmeye başladı. Doğalgazlı ısıtıcıların düğmesi artık daha çok çevriliyor, sobalarda kömür eksik edilmiyor. Ancak bu ısıtıcılar yanlış kullanıldığında, gerekli bakımları yapılmadığında ya da önlemler alınmadığ

Baca temizliği göz ardı edilirse zehirlenmeler yaşanabiliyor, çağımızın en güvenilir yakıtı olan doğalgaz, kurallara uygun kullanılmadığı halde büyük tehlikelere yol açabiliyor ya da sobalar gece söndürülmediğinde can kaybına neden olabiliyor.

Başkent Gaz yetkilileri, doğalgazın can ve mal güvenliğini tehlikeye atmadan, daha emniyetli kullanılması için aboneleri uyarırken, soba kullanırken dikkat edilmesi gereken noktaları hatırlattılar.

CİHAZ İÇİN GEREKLİ HAVA TEMİN EDİLMELİ

Doğalgazın yanması için gerekli havayı temin eden ventilasyon aletinin üzerinin kağıt ve benzeri şeylerle kapatılmasının ölümcül bir hata olduğunu bildiren yetkililer, baca temizliğinin önemine de dikkat çektiler. Yetkililer, gaz kokusu alınması gibi acil bir durumda 187 No'lu telefonun aranması gerektiğini belirttiler. Doğalgaz abonelerinin güvenliği açısından alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:

''Binanızda çalıştırdığınız kalorifer yakıcılarının 'Yetkili Doğalgaz Kalorifer Ateşçisi' sertifikaları olduğunu gösteren yakma sertifikası belgesi ve sigorta tahakkuk bildirimleri ile bağlı olduğunuz yerin Belediye Başkanlığı Zabıta Müdürlüğü'ne her yıl başvuruda bulununuz. Bina ve apartmanlarda kalorifer kazanı yakıt dönüşüm projesinin ve tesisatın sertifikalı ve TSE belgeli olmasına dikkat ediniz. Sertifikalı kazancı ustası ve teknisyen bulundurunuz. Her yıl kalorifer kazanınız ile brülörünün yıllık periyodik bakımını ve baca gazı emisyon ölçümlerini ilgili servise yaptırınız, bina ve apartmanlarda kalorifer kazanınızın doğalgaz dönüşüm ve tesisatını 'İç Tesisat ve Servis Hatları' sertifikası almış firmalara yaptırınız. Kuruluşumuzdan onaylı doğalgaz projesi ve test muayene raporu olmadan kalorifer tesisatı ve doğalgaz cihazlarınızı çalıştırmayınız. Bina ve apartmanınıza yeni alacağınız kalorifer kazanlarınızda, meskenlerinize takılacak kombi ve şofbenlerde mutlaka TSE, CE sertifikası işaretinin bulunmasına dikkat ediniz.''

BACANIZI TEMİZLETMEYİ UNUTMAYIN

Doğalgaz cihaz seçiminde, (soba, kombi, şofben, kat kaloriferi vb) bacalı cihaz seçmeyi düşünüyorsanız, cihaz alım kararından önce bacanızı sertifika alan mücavir kontrol denetim firmalarına mutlaka test ettiriniz ve olumlu baca raporu alınız.

Zehirlenmelerin nedeni karbon monoksit gazının oluşumundan kaynaklanmaktadır. Bu da en çok bacaların tıkanıklığından meydana gelir. Doğalgaz yandıktan sonra çıkan gaz, su buharı ihtiva eder. Bu gaz bacaların içinde bozulmaya, sıvaların dökülmesine neden olur. Bu nedenle de bacalar tıkanır. Ayrıca, bacaların üzerinde şapka olmaması durumu, kuşların veya çeşitli eşyaların bacanın içine düşüp tıkamasına neden olmaktadır. Bu nedenlerle de bacanızı yılda en az bir defa mutlaka İtfaiye Daire Başkanlığı'na temizlettiriniz.

VENTİLASYON'UN KAPATILMASI ÖLÜMCÜL HATADIR

Cihazınızın doğalgazı yakması için gerekli havayı temin eden VENTİLASYON cihazını can ve mal güvenliğiniz için kesinlikle kapatmayınız. Konutlarda en sık karşılaşılan durum, soğuk gelmemesi için ventilasyon cihazının kağıtla ve benzeri bir şekilde kapatılmasıdır. Bacalı bağlantılarda kombinin havalandırılması için kullanılan ventilasyon cihazının kapatılması ölümcül bir hatadır. Çünkü kombi, bulunduğu ortamdan oksijen alarak yanmakta ve kapattığınız takdirde dışarıdan oksijen gelmemektedir. Ventilasyonların kağıt veya örtülerle kapalı olması, Fleks boruların yırtık olması zehirlenmelere neden olmaktadır.

- Kombi veya şofben takılı bacaya kesinlikle aspiratör bağlatmayınız.

- Bacalı kombi ve şofbeninizde 'Baca Sensörü' yoksa servise mutlaka taktırınız.

- Konutunuzda/binanızda doğalgaz, baca veya baca gazı kokusu hissettiğinizde; baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve bunlara benzer anormal durumlarla karşılaştığınızda; doğalgazlı cihazlarınızı kapatarak, ortamı acilen havalandırınız. Size 24 saat hizmet veren 187 No'lu Acil Arıza Servisini arayınız. Ayrıca, doğalgazla ilgili soru ve sorunlarınızı da Mavi Masa'ya bildiriniz.

SOBAYA DA DİKKAT

Soba kullanıldığı durumlarda da bacalar temizlenmediği ve doğru yere kurulmadığı zaman yakıtlar eksik ve verimsiz yanıyor. Eksik yanma sonucu oluşan kirli gazlar ve partiküller, baca tıkanmasına neden oluyor. Böylece, her yıl onlarca kişi evlerinde zehirleniyor ve hatta ölüyor. Bunun önüne geçebilmek için de şu önlemleri almakta fayda var:

- Soba satın alınırken, TSE belgeli ve yanma verimi yüksek sobalar tercih edilmeli.

- Soba, odanın içinde en uygun yere yerleştirilmeli ve altına yanıcı olmayan bir maddeden tercihen mermer altlık konmalı.
 
- Soba boruları pencere ve duvardan dışarı çıkarılıp uzatılmamalı.

- Baca yılda en az bir kez, borular ise ayda bir defa temizlenmelidir.

- Sık sık baca tepmesi oluyorsa, baca deliğinin uygun olup olmadığı kontrol ettirilmeli.

- Soba yanarken yanma havası ve duman kapak / klapeleri kapatılmamalıdır. Yatarken soba üzerine kürekle kömür atılıp hava ve duman kapakları kısmen kapatılıp soba uyumaya bırakılmamalıdır. Baca klapesi tam olarak kapanmamalı, bunu önleyecek sobada bir mekanizma olmalıdır. Sobanın hava ve duman kapaklarının kapatılması zehirlenmeye davetiye çıkarmaktır.

- Sobanın havalandırma sistemi, sobaya yeteri kadar hava sağlayabilmelidir.

- Sobada delik olmamalıdır.

- Yatmadan önce sobaya kesinlikle kömür atılmamalıdır. Üşümemek isteniyorsa soba mutlaka yeniden doldurulup, hava ve duman kapakları tamamen açık bir şekilde tekrar yakılmalıdır. Mümkünse yatarken soba söndürülmelidir.

- Delik boru kullanılmamalı. Soba, dirsek ve boru eklem yerleri duman sızdırmamalı, eklem yerleri birbirine uygun bir şekilde geçirilmelidir.

Elektrikli ısınma cihazları ise evden ayrılırken mutlaka fişten çekilmeli, özellikle gece kullanılmamalıdır.

GAZ KOKUSU ALIRSANIZ NE YAPMALISINIZ ?

Evinizde ağır bir gaz kokusu alırsanız;

- Bütün doğalgaz cihazlarını ve vanalarını kapatın,

- Kapı ve pencereleri açarak, havalandırmayı sağlayın,

- Ana vanayı kapatın,

- Elektrik düğmelerine dokunmayın, ekipmanlarını açıp kapatmayın. Fişten çekmeyin,

- Sigara içmeyin. Çakmak, kibrit ve ateş yakmayın.

- Komşunuzdan veya en yakın bir yerden doğalgaz acil hattını (187 No'lu telefon) arayın. Ulaşamama durumunda itfaiyeyi (110 No'lu telefon) arayın.

- Kapı zilini kullanmayın ve kullandırmayın.

- Kıvılcım çıkabileceği için telefonunuzu kullanmayın.

- Gaz kokusu olan mekanı derhal boşaltın.

- Koku bodrumdan geliyorsa bodruma girmeyin.

- Arızayı kendiniz gidermeye çalışmayın.

Apartman boşluğunda gaz kokusu alırsanız;

- Ortamı havalandırmak için binaya giriş kapısı ile aydınlığa açılan tüm pencereleri açın.

- Bina girişindeki ana doğalgaz giriş vanasını kapatın.

- Elektrik düğmeleri ve kapı zillerini kullanmayın.

- Asansör vb. cihazları çalıştırmayın.

- Apartman yöneticisine haber verin.

cihan



Bu haber 746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,678 µs