En Sıcak Konular

'Türkiye bizi Batı'ya bağlayan bir köprü'

19 Kasım 2009 09:36 tsi
'Türkiye bizi Batı'ya bağlayan bir köprü' Irak İslami Yüksek Konseyi Başkanı El Hekim "Demokratik deneyiminiz bizim için bir model. Türkiye bizim Batı'ya açılan kapımız. İnşallah AB'ye girersiniz" dedi.

ABD'nin 2003 yılında girdiği Irak, altı yıldır savaşın, mezhebi ve etnik şiddetin hüküm sürdüğü bir dönemden geçiyor. Bu sürecin en yakın tanıklarından biri de Irak İslami Yüksek Konseyi (IİYK) Başkanı Ammar El Hekim... Irak İslami Yüksek Konseyi, Irak Meclisi'ndeki en büyük Şii gurubunu oluşturuyor. Ağustos ayı sonlarında kansere yenik düşen babası Abdülaziz El Hekim'in yerine geçen 38 yaşındaki Ammar El Hekim, ılımlı, dünyaya açık ve uzlaşmacı tavrıyla Necef ve Washington arasındaki yeni köprü olarak da gösteriliyor.

El Hekim, Irak'ın komşularıyla da iyi ilişkilere sahip olmasına son derece önem veren bir lider. Irak İslami Yüksek Konseyi'nin başına geçer geçmez Ürdün ve İran'ı ziyaret eden El Hekim, önceki gün de Türkiye'ye geldi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelen El Hekim, dün de SABAH'ı ziyaret etti. Genel Yayın Yönetmenimiz Erdal Şafak ile görüşen El Hekim, Irak ve Türkiye'nin sıcak gündemi hakkında görüşlerini belirtti.

 Irak, Ocak ayında seçimlere gidiyor. Ancak Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi seçim yasasını veto etti. Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani de buna destek verdi. Bu risk aşılacak mı?
- Irak seçimlerine yaklaşık iki ay var. Tarık El Haşimi meclisten geçen seçim yasasını veto etti. Ancak seçimler yapılacak. Irak yeni bir sürece hazırlanıyor. Biz seçimlere hazırız. Bu amaçla geniş bir ittifak yaptık. İttifakta her kesimden grup var. Mukteda El Sadr grubu da var bu ittifakımızda. Seçimlere bir Şii hareketi olarak değil, prensibiyle giriyoruz. Seçimlerden sonra Irak'ta yeni bir dönemin başlayacağından, yeni birlikteliklerin oluşacağından eminim.

"İNŞALLAH AB'YE GİRERSİNİZ"
 Ankara ve Bağdat arasındaki ilişkiler 2003'ten sonra bozulur gibi oldu. Şimdi giderek düzeliyor. İlişkiler daha da gelişecek mi?
- Gelişecek. Türkiye büyük bir ülke. Demokratik deneyiminizi model olarak alıyoruz. Ticari ve diplomatik ilişkilerimiz her geçen gün artıyor. Türkiye bizi Batı'ya bağlayan bir köprü. İnşallah Avrupa Birliği'ne girersiniz. Bu bağlamda Türkiye'nin demokratik açılımının, barışa ve Irak Kürtleri'yle ilişkilere daha olumlu yansıyacağını belirtmeliyim.

 ABD 2011'de çekilecek. ABD sonrasına hazır mısınız?
- İki yıl sonraki Irak çok farklı, kendine yeten bir ülke olacak. Yabancı güçlerin çekilmesi birinci önceliğimiz. Güvenlik tamamen yerel güçlerin eline geçmeli. Tek bir yabancı askerin kalmamasını istiyoruz.

 Musul ve Kerkük'te sular ne zaman durulacak?
- Kerkük adeta küçük bir Irak. Burada barışın hâkim olacağına inanıyoruz. Musul için de aynı görüşteyiz. Türkiye sadece Musul ve Kerkük'e değil bütün Irak'a aynı duyarlılıkla yaklaşıyor. Barışı ve istikrarı destekliyor. Türkiye'nin bu yapıcı, barışçıl çabalarını takdir ediyoruz.

sabah



Bu haber 445 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,307 µs