En Sıcak Konular

Napolitano'dan Türkiye'ye tam destek

18 Kasım 2009 22:42 tsi
İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano: Türkiye'nin AB üyeliğine verdiğimiz destek daha da güçlenecek

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, İtalya'nın Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteğin ileriki günlerde daha da güçlendirileceğini ifade ederek, ''Ziyaretimin ardından, Türkiye hakkındaki görüşlerim daha da güçlenerek ayrılacağım'' dedi. 
 
Ankara'daki resmi temaslarının ardından İzmir'e gelen Napolitano, eşi Clio Napolitano ve beraberindeki heyet, kaldıkları Swiss Otel Grand Efes'ten ayrılarak İzmir kordonunda yürüyüş yaptı.

Napolitano çifti, yürüyüş boyunca İzmir Valisi Cahit Kıraç ile Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan İzmir'in tarihi, kültürel yapısı, limanı, ulaşım olanakları hakkında bilgi aldı, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk heykeli önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Napolitano ve beraberindekiler, daha sonda Swiss Otel'de Vali Kıraç'ın evsahipliğindeki yemeğe katıldı.

Yemekte konuşan İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano, resmi ziyareti planlanırken İzmir'i ve Efes'i görmeyi özellikle istediğini belirterek, ''Burasının önemli bir kent olmasının yanı sıra, Türkiye'nin bir de Akdeniz tarafını görmek istedim. Bugün gördüğüm deniz, benim doğduğum yer olan Napoli'deki denizin aynısı'' diye konuştu.

İzmir'in ve Efes'in Avrupa kültürünün beşiği olduğunu ifade eden Napolitano, ziyaretinden önce de Türkiye hakkında olumlu görüş sahibi olduğunu kaydetti ve ''Ziyaretimin ardından, Türkiye hakkındaki görüşlerim daha da güçlenerek ayrılacağım'' diye konuştu.

Napolitano, Ankara'daki temasları sırasında, iki ülke arasındaki ilişkilerin mükemmel seviyede olduğunun ve her alanda geliştirilmesi arzusunun teyit edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

''AB, 2004 yılında Türkiye ile müzakerelerin başlaması kararını verdi. Hedefin de tam üyelik olduğu belirtildi. Bu yolda inanarak ve azimle devam ediyoruz. İtalya, Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki fikrini değiştirmedi, tersine, vermiş olduğu desteği pekiştirerek daha da güçlendirecek.''

Napolitano, AB olarak farklı kültür ve dinlerin bir arada yaşamasını, ''aynı potanın içinde erimesini'' istediklerini de belirterek, bu düşüncenin, ancak Türkiye'nin AB üyeliğiyle mümkün olduğunu söyledi.

Ziyareti çerçevesinde yarın İzmir'de yüzyıllardır yaşamaya devam eden İtalyanlarla bir araya geleceğini ifade eden Napolitano, İzmir'de yaşayan İtalyan vatandaşlarının Ege Bölgesi'nden çok şey alıp, bölgeye çok şey verdiklerini söyledi ve ''Bu insanların bundan sonra da kentin ve bölgenin gelişimine çok şey katacaklarına inanıyorum'' dedi.

-VALİ KIRAÇ-

İzmir Vali Kıraç da Napolitano, eşi ve beraberindeki heyeti İzmir'de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, Türkiye ile İtalya arasındaki ilişkilerin siyasi, kültürel, ekonomik alanlarda nitelik ve hacim olarak her geçen gün geliştiğini söyledi.

İlişkilerin gelişimine hız kazandıran Türk-İtalyan Hükümetlerarası Zirve'nin ilk olarak 2 Kasım 2008 tarihinde İzmir'de yapıldığını hatırlatan Kıraç, ilişkilerin bu tarihten sonra her alanda hızla yoğunluk ve derinlik kazandığını kaydetti.

Vali Kıraç, İzmir'in sahip olduğu doğal kaynakların yanı sıra, kültür, sanat, eğitim, sağlık ve inanç turizmi seçenekleriyle de Türkiye'nin önde gelen cazibe merkezleri arasında yer aldığını söyledi.

İzmir'in en önemli özelliklerinden birinin de yüzyıllardan bu yana farklı dinlere mensup kişilerin uyum içinde bir arada yaşamaları olduğuna işaret eden Vali Kıraç, ''İzmir, barış, uyum ve demokrasi kültürünün güzel bir örneğidir. İzmir'in Medeniyetler İttifakı'na çok şey katacağı düşüncesindeyim'' diye konuştu.

Kıraç, konuşmasının sonunda İzmir'in mutfağının da ayrı önem ve güzellikte olduğunu belirterek, konuk Cumhurbaşkanı ve eşi onuruna kadeh kaldırdı.

Yemeğe, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili ve eşlerinin aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.
 
zaman



Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,447 µs