En Sıcak Konular

Erdoğan: Daha ne kadar gizlenecek

18 Kasım 2009 19:15 tsi
Roma'da FAO Konferansı'nda konuşan Başbakan Erdoğan, Mars'ta bilimsel araştırmaların yapıldığı, Ay'da su bulunduğu bir dönemde açlıkta gelinen noktaya dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Mars'ta bilimsel araştırmaların yapıldığı, Ay'da su bulunduğu, 3 G iletişim teknolojisine geçildiği, atom parçacıklarının çarpıştırıldığı bir dünyada, açlığı, kıtlığı, çatışmaları, savaşları, katliamları ve terörü gizlemek, daha da önemlisi belli sınırlar içinde tutmaya çalışmak çağın özüne aykırıdır'' dedi.

Başbakan Erdoğan, ''Yaşama hakkı, eğitim, sağlık, mülkiyet hakkı veya ifade özgürlüğü gibi konular nasıl insanın en temel hakkıysa yeterli ve dengeli ölçüde gıdaya erişim de temel bir insan hakkıdır'' diye konuştu.

Erdoğan,  FAO 36'ncı Konferansı'nda delegelere hitap etti.

FAO'nun 36'ncı Genel Kurulu'nun, küresel bir ekonomik krizin içinden geçilen bir dönemde gerçekleştirildiğine işaret eden Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

''2006 yılında yaşanan gıda krizinin ardından, 2008 ve 2009 yıllarını etkisi altına alan finansal kriz, gıda ve gıda güvenliği noktasında sınırları daha da zorlamaya başladı. Bakınız, ekonomi biliminin vicdanı olarak kabul edilen Nobel Ödüllü Amartya Sen'in şu ifadelerine dikkatlerinizi çekmek istiyorum: 'Dünyada apolitik gıda problemi diye bir şey yoktur' diyor. Amartya Sen diğer bir deyişle gıda konusunu, gıda güvenliği konusunu, politikanın dışında, politikanın çerçevesi haricinde ele almak mümkün değildir.

Dünyadaki açlık sorunu, kıtlık sorunu, gıda krizi altını çizerek ifade ediyorum, iktisadi olduğu kadar, siyasi bir sorundur, insani bir sorundur. Bugün yaşadığımız durum, politikadan bağımsız olmadığından çözüm de yine öncelikle siyasetçiler tarafından üretilmek durumundadır.''

-''ETİYOPYA'DA 25 YILDA 1 MİLYON KİŞİ AÇLIKTAN...''-

Erdoğan, geçen ayın sonlarında, Etiyopya Hükümeti'nin, çok ciddi bir gıda krizi içinde bulunduklarını ifade ettiğini ve çok acil olarak 6,2 milyon Etiyopyalı için gıda yardımında bulunulması çağrısı yaptığını anımsatarak, şöyle devam etti:

''Yayınlanan raporlara göre Etiyopya'da son 25 yılda maalesef 1 milyon kişi, kıtlıktan dolayı hayatını kaybetti.

Sadece Etiyopya değil, bugün, başta Afrika ve Asya olmak üzere 5 kıtada açlık ve kıtlık, ölümlere, savaşlara, çatışmalara temel neden teşkil ediyor, dünya güvenliğini ciddi şekilde tehdit altında bulunduruyor. 2005 yılında 850 milyon olan aç insan sayısı, bugün 1 milyarın üzerine çıkmıştır. Hepimizin bildiği, hepimizin gördüğü ve eminim ki hepimizin farkında olduğu zıtlıklar, paradokslar yaşıyoruz.

Dünyanın bir ülkesinde, markete girip, dilediğiniz kadar yiyecek alabiliyorsunuz. Öte yandan, bir avuç pirinç için bir tam gün çalışması gereken ciddi bir çoğunluk bulunuyor. Dünyanın bir kısmında çocuklar sağlıklı, güvenli, geleceğe ilişkin imkan ve fırsatların içine doğarken bir kısmında çocuklar açlığa, ölüme, emniyetsiz, sağlıksız bir yaşama adım atıyorlar. Bu tabloyu daha da vahim yapan, küreselleşme ve iletişim çağında her iki kesimin de birbirini anbean izliyor olmalarıdır.''

-''BUĞDAY, MISIR HAYVAN YEMİ OLARAK KULLANILIYOR...''-

Bugün dünyanın gelişmiş ülkelerinde, buğday, mısır, yağlı tohumlar temel tarım ürünlerinin, hayvan yemi olarak kullanıldığını ve biyoenerji kaynağı olarak değerlendirildiğine dikkati çeken Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

''Araçlarında biyoenerji yakıtı kullananlar, 'çevreyi kirletmiyoruz, iklimin dengelerini bozmuyoruz' diyerek övünürken onların araçlarını çalıştıracak yakıtın ham maddesine, gıda olarak ihtiyaç duyan milyonlarca insan bulunuyor. Bu tabloya, nükleer silahları, kitle imha silahlarını, kimyasal silahları, su sorununu, iklim değişikliği tehdidini de eklediğiniz zaman, ortaya çok daha iç karartıcı bir manzara çıkıyor.

Gıda güvenliği esasen, insan onurunun, yaşamının ve gelişiminin temel gereğidir. Yaşama hakkı, eğitim, sağlık, mülkiyet hakkı veya ifade özgürlüğü gibi konular nasıl insanın en temel hakkıysa yeterli ve dengeli ölçüde gıdaya erişim de temel bir insan hakkıdır.

Zira bugün, açlık ve yetersiz beslenmenin maliyetini, göç, sosyal gerilimin artması, şiddet ve savaş olarak tüm dünya ödüyor.''

-''REFAH DA KÜRESELLEŞMELİ''-

Erdoğan, bu tablonun sürdürülebilir olmadığının açık olduğuna işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Karamsar bir tablo çizmek niyetinde değilim. Umutsuz bir manzara ortaya koymak arzusunda değilim. Tam tersine, bu fotoğrafın tersine çevrilebileceğine, dünyanın bu gidişatının olumlu bir istikamete yönlendirilebileceğine inanıyor ve buna dair çok güçlü umutlar taşıyorum.

Türkiye olarak, başta G20 Zirveleri olmak üzere, her platformda, bu tabloya dikkat çekiyor, bu tablonun sürdürülebilir olmadığını ifade ediyor ve dayanışma çağrısı yapıyoruz. Küresel finans krizinin çıkış nedenleri, açık bir şekilde israf olmuştur, sınırsız tüketim olmuştur, yüksek kar elde etme hırsı olmuştur.

Krizi aşmak için dayanışmaya ihtiyacımız olduğu kadar, bu ve benzeri krizlerin tekrar yaşanmaması için de dayanışmayı sürdürmek, empati kurmak, dünya fotoğrafının tümünü görmek zorundayız. Şu hususun özellikle altını çiziyorum, sermaye küreselleştiği kadar refah da küreselleşmelidir.''

Dünya genelinde ve hayatın her alanında adaletin tesis edilmesi gerektiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan,''Dünyamız küçük bir köye dönüşürken bu köyün tüm sakinleri, yaşamlarını refah ve huzur içinde sürdürebilecek imkanlara kavuşmalıdır. Aksi takdirde, bugün alarm veren küresel ekonomi, yarın telafi edilemez, geri dönülemez noktalara gelecektir'' diye konuştu.

-''TÜRKİYE UYARIYOR''-

Her fırsatta, her platformda, bu acil duruma ilişkin uyarıları yaptıklarını anımsatan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Küreselleşmenin nimetlerine olduğu kadar, ortaya çıkardığı risklere de dikkatleri çekiyor ve tedbirlerin alınması noktasında girişimlerde bulunuyoruz.

Bakınız, ben, değerli dostum İspanya Başbakanı Sayın Zapatero ile birlikte 'Medeniyetler İttifakı Girişimi'nin eş başkanlığını yürütüyorum. Birleşmiş Milletler çatısı altında başlattığımız bu girişim, sadece farklı dinlerin, farklı kültürlerin değil, Kuzey ile Güney'in, Doğu ile Batı'nın her yönden birbirini anlaması, birbirini ötekinin yerine koyması çabasına dikkatleri çekiyor.

Şu hususu burada bir kez daha vurgulamak durumundayım. Dünyanın bir noktasında, bir ülkesinde, bölgesinde meydana gelen olumsuz gelişmelere duyarsız kalmak, tepkisiz kalmak, görmezden gelmek artık imkansız hale gelmiştir.

Mars'ta bilimsel araştırmaların yapıldığı, Ay'da su bulunduğu, 3 G iletişim teknolojisine geçildiği, atom parçacıklarının çarpıştırıldığı bir dünyada, açlığı, kıtlığı, çatışmaları, savaşları, katliamları ve terörü gizlemek, daha da önemlisi belli sınırlar içinde tutmaya çalışmak çağın özüne aykırıdır.

Etiyopya'da açlıktan ölen çocuklar topyekun bizim çocuklarımız. Bangladeş'teki umutsuz insanlar topyekun bizim insanlarımız. Gazze'de katledilen, sağ kalanların da umutsuzluğa terk edildiği toplum, bizim toplumumuz.''

aa



Bu haber 803 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,591 µs