En Sıcak Konular

Cumhuriyetçiler'i kızdırdılar

18 Kasım 2009 17:49 tsi
ABD'de 11 Eylül terör saldırılarıyla ilgisi olduğu iddia edilen 5 Guantanamo tutuklusunun New York'a getirilerek burada yargılanma planına Cumhuriyetçi Partililer sert eleştirilerde bulunuyor.

Saldırı sonunda yıkılan Dünya Ticaret Merkezleri'nin (WTC) bulunduğu alana çok yakın sivil bir mahkemede yargılanması öngörülen sanıkların, diğer mahkumlarla aynı haklara sahip olacak olmaları Cumhuriyetçilerin sert tepkisini çekiyor.

Yargılamanın, New York Güney Bölgesi mahkemesinde yapılacağı geçtiğimiz hafta duyurulurken, ABD Adalet Bakanı Eric Holder, New York'ta yargılanacak sanıkların Halit Şeyh Muhammet, Walid Bin Attash, Ali Abdul Aziz Ali ve Mustafa Ahmed olduğunu açıklamıştı. Mahkemenin, gizli bilgilerin yer aldığı bölümleri dışında halka açık olması bakımından da tarihi bir hukuki sürecin yaşanacağını gösteriyor. Savcılar beş sanık hakkında da idam kararı isterken, davanın 2010 yılının ilk aylarında başlaması öngörülüyor.

Terör zanlılarının New York'a getirilmesine, saldırılar sırasında New York Belediye Başkanı olan Rudy Giuliani karşı çıkıyor. Şehrin potansiyel olarak saldırı riskine maruz bırakıldığını savunan Giuliani, terör zanlılarının diğer suçlularla aynı hakları elde etmesinin de adil olmadığını düşünüyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın teröre karşı ılımlı politika izlediğini ileri süren Giuliani, "Bu son uygulama teröristlere fazlasıyla hak tanıyor. Ayrıca teröristlerin New York'a maliyetinin de ne kadar olacağı ayrı bir konu." açıklamasını yapmıştı.

New York'a terör zanlıların taşınması tartışmalarına Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da katıldı. Clinton önceki akşam NBC kanalında katıldığı "Basınla Buluşma" adlı haftalık programda konuyla ilgili olarak, "Adaletin şimdi yerini bulacağını" dile getirdi. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg ve şehir yönetiminin tek başına terör zanlılarının güvenli şekilde tutulabilmesini sağlayama muktedir olmayacağını belirten Clinton, federal hükümetin bu konuda şehir yetkililerine gerekli desteği vereceğini vurguladı. Dışişleri Bakanı konuşmasında ayrıca, 11 Eylül saldırılarını yapan kimselerin eylemlerini gerçekleştirdikleri yerde hak ettikleri cezayı almalarının da adaletin vukuu bulması adına önemli olduğunu kaydetti.

Cihan



Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,318 µs