En Sıcak Konular

İngiliz basını AB Başkan adayına savaş açtı

18 Kasım 2009 17:47 tsi
İngiliz gazeteleri AB Başkanını belirlemek için yarın yapılacak kritik zirvede en güçlü aday Belçika Başbakanı Herman Van Rompuy'e karşı savaş açtı.

The Daily Telegraph'tan sonra The Times da açıktan liderlere seslenerek Van Rompuy'u seçmemeleri çağrısında bulundu.

İngiliz gazeteleri AB Başkanının belirleneceği zirveye günler kala Belçika Başbakanı Herman Van Rompuy'un seçilmemesi yönünde yayınlar yaptı. Yarın Brüksel'de toplanacak Avrupa devlet ve hükümet başkanlarına çağrı yapan The Daily Telegraph ve The Times gibi etkin İngiliz gazeteleri, Van Rompuy'un AB Başkanlığına getirilmemesini istedi.

Avrupalı liderler AB'nin ilk başkanını belirlemek için yarın Brüksel'de toplanıyor. AB devlet ve hükümet başkanları, yeni AB Anayasası Lizbon Anlaşması'nda getirilen daimi AB Konseyi Başkanlığı ve AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilciliği (Dışişleri Bakanı) koltuklarına atanacak isimleri, yarın yapılacak olağanüstü zirvede belirleyecek.

AB Dönem Başkanı İsveç'ten kaynaklar, üye ülkeler arasında son bir haftada yoğunlaşan fikir teatisinin ardından AB Başkanı ve Dışişleri Bakanı aday listelerinde henüz hiçbir ismin tüm ülkelerin desteğini alamadığını kaydediyor. 27 üye ülke temsilcisinin yarın bir isim üzerinde anlaşmaya varamaması ihtimalini de göz önünde bulunduran İsveçli yetkililerin, akşam yemeğinin haricinde cuma günü için kahvaltı rezervasyonu da yaptığı konuşuluyor.

Belçika medyası Başbakan Herman Van Rompuy'u en güçlü aday olarak görürken, özellikle İngiltere'den esen karşı rüzgârdan olumsuz etkileniyor. İngiliz basınının zirveye günler kala Van Rompuy aleyhinde yayınlar yapması dikkat çekti. The Times dün yayınladığı başmakalede Belçika Başbakanı Herman Van Rompuy'u 'yetersiz bir aday' olarak niteledi. Ulusal politikadaki dengeli siyasetini takdir ettiklerini fakat Van Rompuy'un uluslararası arenada 'meçhul' olduğunu, tecrübesinin olmadığını ve vizyon sahibi bulunmadığını kaydeden The Times, liderlere çok iyi düşünmeleri çağrısında bulundu.

The Daily Telegraph gazetesi ise Belçikalı adayın çok fazla Avrupalı olduğunu ve tek bayrak gibi 'uç projeleri' olduğunu iddia etti. Buna karşın Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Herman Van Rompuy'a açık destek verdi. Amerikan gazetesi Van Rompuy'un diğer güçlü aday Tony Blair'den daha iyi bir başkanlık yapacağına inanıyor.

BLAIR Mİ, VAN ROMPUY MU?

Lizbon Anlaşması'nın öngördüğü AB Konseyi Başkanlığı ve AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilciliği'nin 1 Aralık'ta yürürlüğe girmesi için Avrupalı liderlerin çok fazla vakti kalmadı. AB Başkanlığı için Belçika Başbakanı Herman Van Rompuy ile İngiltere eski başbakanlarından Tony Blair yarışırken, AB Dışişleri Bakanlığı için önceden ismi geçen İngiliz Dışişleri Bakanı David Miliband'ın çekilmesinin ardından İtalya eski Dışişleri Bakanı Massimo D'Alema'nın ismi zikrediliyor. Belçika Başbakanı Herman Van Rompuy'un İngilizce, Fransızca, Hollandaca ve Almancayı çok iyi biliyor olmasının artı puan olduğunu kaydeden siyasi gözlemciler, özellikle Fransa'nın desteğini almasında Fransızcaya hâkim olmasının da etkili olduğunu söylüyorlar. Almanya ve Fransa'nın açık desteğini alan Van Rompuy'un İngiltere'den ciddi muhalefet gelmesi, sürecin sancılı geçeceğini işaret ediyor. 27 üye ülkenin üzerinde anlaşmaya varması gereken başkanlık ve dışişleri bakanlığı koltuğuna kimlerin oturacağına dair ilk somut işaretlerin yarın sabah saatlerinde alınması bekleniyor.

Cihan



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,782 µs