En Sıcak Konular

'Dinleme yaygarası yaparak gündemi saptırıyorlar'

18 Kasım 2009 16:24 tsi
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, izinsiz dinlemenin ayıp ve ahlak dışı olduğunu söyledi. Bir dizi ziyaretlerde bulunmak ve 'Demokratikleşme' konulu konferans vermek için Adıyaman'a gelen Bakan Arınç, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Gündemdeki dinlemelerle ilgili konuşan Bakan Arınç, dinlemelerle ilgili adalet bakanının açıklamalarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Kanunsuz dinlemelerin suç olduğuna dikkat çeken Arınç, "Özel hayatın gizliliğini ihlal, kişilik haklarına aykırı olan dinlemeler Türk Ceza Kanunu'na göre suçtur. Bunların Ceza Kanunu'nda suç sayılan eylemleri, 2 gün önce bakanlar kurulunda cezaların artırılarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sevk edilmesini görüştük. Yani eskiden 6 aydan 1 yıla kadar olan izinsiz dinleyenler 2, ya da 3 yıla kadar hapis cezasına mahkum olacak. Biz bu konuda izinsiz dinlemelerin suç olduğunu, gerçekten büyük karşılığının olmasını düşünüyoruz." dedi.

Yasalara uygun olduğu halde dinlemenin yapılabileceğine dikkat çeken Bakan Arınç, mevcut yasalar dahilinde savcıların ya da resmi bir kurumun talebi karşısında belli kişilerin dinlemeyi sürekli olarak yapmasının ise yasal olduğuna işaret etti. Başbakan Yardımcısı Arınç, dinlemede bir suç teşkil edilmediğinde de kişiye bildirilmesi gerektiğini söyledi. Son günlerde dinleme yaygarasının kopartılmasının 2 hedefi olduğunu savunan Arınç, "Birincisi gündem saptırmak. İkincisi dinleme kayıtlarının seyrini değiştirmek." dedi.

Türkiye'de demokratik açılımın görüşüldüğü şu günlerde bundan rahatsızlık duyan kesimin olduğuna dikkat çeken Arınç, gündemin bu şekilde saptırılmaya çalışıldığını vurguladı. Son günlerde yapılan dinleme kayıtlarının yaygarasını kopartarak dinlemenin seyrinin değiştirilmeye çalışıldığını aktaran Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç, "Bu insanların isimlerini vermeyeceğim. Bunlar her gün boy boy televizyonlarda ve manşetlerde kendilerini gösteriyor. Yargıtay kanununa göre Yargıtay üyeleri sadece başkanlar kurulu kararıyla dinlenebiliyor. İzinsiz kimse dinlenmiyor. Bunun dışında haklarında terör örgütüyle ilişkili veya herhangi bir suçun aydınlatılmasına yönelik bir delilli emare, şüphe bulunuyorsa savcılar hakimlerden izin alarak o kişinin belli bir süre ile dinlemesini yapıyor." diye konuştu.

Hukuk devletinde kendilerini rahat hissetmek isteyen insanların olduğunun altını çizen Bakan Arınç sözlerini şöyle sürdürdü: "Dinleme konusunda yaygara çıkaran insanlar, suç işleyerek kendilerini rahat hissetmek istiyorlar. Hukuk devletinde bu imkansızdır. Sadece özel görev yapan bazı insanlar hakkında, dinleme konusunda alınmış özel tedbirler vardır. Bunlara dikkat edildiği sürece bir sorun olmaz. Sayın Gerçeker'in 2 gün önceki açıklamasında bu dinlemeler yasaldır. Ama hukiki olmayabilir. Biraz çarpıcı geliyor. Hem yasaldır, hem hukiki olmayabilir. Demek ki yapılan iş yasaldır. O zaman bir sorun yoktur."

Cihan



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,032 µs