En Sıcak Konular

Arka oda tutanakları: İsrail ne istedi?

0 0 0000 00:00 tsi
Arka oda tutanakları: İsrail ne istedi? Tüm dünyayı parmağında oynatan Olmert, Ankara’da süt dökmüş ezik kedi gibiydi. Mescid-i aksa fırçasına bile ses çıkarmadı. Ermeni tasarısı dahil Türkiye ne isterse yapılacak havası verdi. Bu kuzu postunun altından kurt çıkar! iyibilgi kapalı görüşme

Olmert ve Erdoğan arasında geçen kapalı görüşmenin dışa yansıyan veya yansımayan; ikili ilişkiler, milyar dolarlık ticaret, Türkiye’nin depremde yardım eden İsrail’e minnettarlığı, turizm, hatta “bölgesel gelişmelerin detaylı değerlendirmesi” dahi gözardı edilebilir.

Elbette bunlar konuşuldu.. Ancak asal konuların yanında bunların esamesi dahi okunmaz. Bunlar neredeyse dışarıda kamuoyuna açıklanacak bir şey olsun tonunda görüşüldü.

Kapalı görüşmenin esas konuları ise şöyle sıralanabilir.. Yine nispeten az önemli olmakla birlikte, Mescid-i Aksa konusu gündeme geldi. Türk tarafı yani Erdoğan, bu konuda Türk halkının çok hassas olduğunu söyledi. İsrail tarafı ise ne demek istendiğini hemen anladı ve “bu konuda hassasiyetlerinizi bizde paylaşıyoruz, Türk halkıyla paylaşılmasında da sakınca yok.”

Bu açıkça şu demekti. Seçimler öncesi halkınınızın ama özellikle partinizin tabanına bu konu üzerinden mesaj vermek istiyorsanız, buyrun verin, sakıncası yok. Ve basın toplantısında bu ortak karar uygulandı.

Yahudi lobisi Ermeni lobisine karşı…

İkinci konu ise Ermeni tasarısıydı. İsrail tarafı bu konu hakkında he kendi kamuoylarına ne de Türkiye’ye bugüne kadar hiçbirşey söylememişti. Sadece ABD’deki Yahudi lobisinden gelen mesajlar Tel Aviv’e ulaşmış, İsrail yönetimi gerekeni söylemeye başlamıştı. Ama hepsini değil. Hepsini Olmert’in Türkiye ziyaretinden sonra söyleyecekti.

Ancak bugün toplantıda İsrail, Ankara’ya ne yapacağını söyledi ve iyibilgi ilk keç açıklıyor.. İsrail, Yahudi lobisini Ermeni lobisine karşı kullanacak. Bu konudaki tek istek ise, “bunu cok fazla dallandırıp buduklandırmayalım” oldu. Evet lobi yardım edecekti ama üzerinde fazla konuşulması istenmiyordu. Zira bu yardımın sancıları kendini “yakın Avrasya”daki İsrail çıkarları üzerinde gösterirdi.

Böylece Türkiye genel seçime giderken AKP hükümetini rahatsız edebilecek en önemli tatsızlıklardan biri üzerinde rahatlamış oldu.

Gizli anlaşmalar…

Toplantıda ilginç karşılaşmalardan biri de-ama kısaca-Genelkurmay Başkanı Yaşar Büylükanıt tarafından da ucu azıcık gösterilen, İsrail ile Türkiye arasındaki gizli anlaşmalarda yaşandı. Bu konunun kısa kesilmesinin sebebi şuydu..

Türk tarafı bu anlaşmaların yapısından memnun olduklarını, iki ülke arasında bu türden anlaşmaların iki ülkenin yararını artıracağı ve bu yolda işbirliğini genişlekmenin faydalı olacağını altını çizdi. Bu detaylara girmek için yapılmış diplomatik bir açış cümlesiydi ama Olmert’in yanıtı daha “geçiştirici” oldu.. Evet Sayın Büyükanıt Amerika gezisinde bunu arkadaşlarımızla görüşüyor.

İşte bu cümle çift yönlü algılandı ve buradaki “arkadaşlarımız” kelimesinin, Amerika’daki Yahudi lobisinin ileri gelenlerini mi kasttetiği yoksa bizzat Amerikalı yetkilileri mi gönderme yaptığı anlaşılamadı. Ama altı kalınca çizildi.

Kuzey Irak…

Olmert ziyareti öncesi iki ülke alt kadrolarının belirlediği tespitlere göre burada bir sürpriz olmayacaktı. Esasen sürpriz daha önce olmuştu ve İsrail, Türkiye’nin bölgeye yönelik bir operasyonuna tavır almayacağının işaretlerini vermişti. İsrail Türkiye’nin durumunu çok iyi anlıyordu ve uzun zamandır kendisi de “bu tür dertlerden muzdaripti”.

Fakat görüşmede bölgeye ilişkin sıkıntılarını net biçimde anlatan Türk tarafı, şu cümleden rahatsız oldu. İsrail heyeti içinde, Kuzey Irak’a yönelik Tel Aviv politikasının, her iki ülkenin müttefiki ABD’nin bakışıyla aynı olduğunun altı çizildi.

Bu da açık bir yanıt olarak not edildi.. İsrail, Kuzey Irak’a yönelik “sınırlı ve sorumlu” bir operasyonu umursamayacaktı! Bu konuda İsrail’den alınan en net ve açık çek, yoğun istihbarat desteği oldu.

Suriye’yle aramıza girme…

İki ülke arasında sorun olmayan ama İsrail’in “ricası” sayılabilecek konu üzerinde de uzun durulmadı. Ancak herkes dışarıda sorulacağı-özellikle İsrail’li gazeteciler tarafından-Suriye ve İsrail arasındaki çekişmeli konularda Türkiye temennilerini ve olursa yardıma hazır olduğunu “tekraren” bildirdi.

İsrail tarafı ise basın toplantısında ne söylediyse aynısını tekrarladı; “Türkiye kendisine bir görev tevdi edilemeyecek kadar büyük bir ülkedir”.. Yani.. Suriye ile aramıza girmeyin dendi.

Peki ama İsrail ne istedi?..

Bu temel dosyalarla birlikte aynı önemde 3 konu daha gündeme alındı ve üzerinde yoğun tartışmalar yapıldı. Özellike Irak özelinde hararetli ve yeni açılımlar konuşuldu. Bunları kısa süre içinde iyibilgi sayfalarında göreceksiniz. Ama tüm bu ılımlı duruşunun karşılığında İsrail ne istedi?

İki şey… Biri hiç bilinmiyor! Biri ise neredeyse hiç bilinmiyor! O çok az bilinen istekle ilgili tek ipucu şu; “Basın toplantısında kimse fark etmedi ama aslında söylendi! Katmanları soymaya başlayın.” Ancak çok üzülmeyin.. iyibilgi kısa sürede bu notları da size yansıtacak.

iyibilgi.com



Bu haber 312 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,047 µs