En Sıcak Konular

Almanya'da Türkçe yayınlar tehlikede

18 Kasım 2009 13:45 tsi
Almanya'da en çok konuşulan ikinci anadil Türkçe'ye karşı bir yıl içerisinde atılan adımlar ülkede endişe yaratıyor.

Türkiye'de Kürtçe yayınlarla ilgili adımlar atılırken yıllarca bu konuda Türkiye'yi eleştiren, sert uyarılarda bulunan Almanya'da Türkçe konusunda tam tersi bir süreç işliyor. Ülkede yarı özerk devlet radyolarındaki Türkçe yayınlar ya kapatılıyor ya da kısıtlanıyor.

Önce bu yılın başında başkent Berlin'de aralarında Türkçe'nin de olduğu 17 dilde yayın yapan Radyo Multikulti mali gerekçeler ileri sürülerek kapatıldı.

Böylece Berlin'de 34 yıllık bir sürece şahitlik etmiş Türkçe yayınlar da tarih oldu.  Aynı günlerde Berlin'de 25 yıldır hizmet veren Türk tiyatrosu "Tiyatrom"un ödeneği kesildi.

Henüz 7 ay önce açılan Alman Haber Ajansı DPA'nın Türkçe servisi de bu yıl sonunda kapatılacak.

Türkçe'ye son darbe Türklere yakınlığı ile bilinen Batı Alman Radyo Televizyon Kurumu WDR'den geldi.

Kurum bünyesindeki Türkçe yayın "Köln Radyosu" 45. Yılını kutladığı gün yönetiminden kötü bir doğum günü hediyesi aldı. Bir saatlik Türkçe sabah programlarını kaldırıp yerine Almanca yayın koyma planlarını WDR yönetimi radyonun doğum gününde açıkladı.

Bir dönem Örsan Öymen, Mehmet Ali Birand, Zülfü Livaneli, Derya Sazak gibi isimlerin de calıştığı Köln Radyosu Almanya´daki Türklerin hayatında önemlı bir yere sahip.

Türkler tepkili

Köln radyosu'nun yayınlarının haftada 10.5 saaten 5 saate indirilecek olmasına Türkler tepkili. Bu kısıtlama kararının ekonomik nedenlerden kaynaklandığı yönünde yapılan açıklamalar ise Türkler arasında gerçekçi bulunmuyor.

Almanya'da Angela Merkel hükümetinin uyum tartışmalarında sürekli Almanca üzerinde durduğu biliniyor. Son bir yıl ıcerisinde Türkçe'ye karşı atılan adımların arkasında politik nedenler olduğunu düşünenler ağırlıkta.

CNN TÜRK'e konuşan bir diğer kişi, "Türkiye'de Kürtçe yayın şürekli var. Bazı kesimin haber alma hakları kısıtlanmiyor. Ama Almanya'da türklerin bu hakkının kısıtlanması bence çok yanlış bir uygulama. Severek dinlediğimiz bir radyo sürekli yayınlarını takip ediyoruz. Ben bu kararı politik buluyorum" dedi.

Türkiye Kürtçe konusunda önemli adımlar atıp radyo ve televizyonda Kürtçe'nin önünü açarken demokrasinin lider ülkelerinden Almanya'nın politik rotasını tek dıl tek kültür yönüne çevirmesi dikkat çekiyor.

cnnturk



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,932 µs