En Sıcak Konular

Bu sefer Türkiye'ye sert çıkamayacaklar

18 Kasım 2009 13:12 tsi
Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) sürecinin ele alınacağı aralık zirvesindeki değerlendirmenin haziran 2010 tarihine ertelenmesine sıcak baktıkları bildirildi.

Türkiye'nin AB sürecinin değerlendirileceği aralık zirvesi öncesi Atina ve Lefkoşa, takınacakları ortak tutuma ilişkin adım ve stratejilerini belirledi. Atina'da yayınlanan To Vima gazetesinin haberine göre, Yunan ve Rum tarafı zirvede Türkiye'ye karşı bütün ihtimalleri açık bulunduracak ancak Brüksel'de aleyhlerine esen rüzgar nedeniyle Ankara'nın cezalandırılması yoluna gidilmeyecek.

Rum diplomatik kaynakları, AB'de Rumlara karşı yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle Ankara'ya yaptırım uygulanması konusunda havanın olumsuz olduğuna dikkat çekti. Bu durumu göz önünde bulunduran Atina ve Lefkoşa, veto koyduğu sekiz başlığa ilave olarak 2-3 faslın daha açılmasına veto koyma yoluna gitmekten vazgeçtiği belirtiliyor. Rum hükümeti dışişleri bakanı Markos Kipriyanu da son Atina ziyaretinde bunu ima etmiş ve "Biz yeni fasılları dondurma yoluna gideceğimizi söylemiyoruz. Alternatif senaryolar var." açıklamasında bulunmuştu.

Yunan ve Rum tarafı, aralık zirvesinde yapılması planlanan Türkiye'nin AB sürecine ilişkin değerlendirmenin ertelenmesini ve büyük ihtimalle Haziran 2010'da ele alınması ihtimalini reddetmiyor. Ancak bu yaklaşımı benimseyen Yunan ve Rumlar, 10 ve 11 Aralık'taki Avrupa Konseyi toplantısında yeni bir atak yapmayı hedefliyor. Bu plana göre AB'den Türkiye'yle ilişkilerde 'yeni yol haritası' belirlenmesi konusuna olur vermesi istenecek. İki ülke bunu sağlamaya yönelik çalışmalara ağırlık verdi. "Türkiye'nin sıkı şekilde ve indirim yapılmaksızın değerlendirmeye tabi tutulacağı" mesajı gönderen Atina da son dönemde yaptığı açıklamalarda bunu dile getirmişti. Yunan Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitris Drutsas, değişik platformlarda Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerde "yeni yol haritası" belirlenmesi gerektiğini savunmuştu.

Bu yol haritasının omuriliğini, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecinde yerine getirmesi gereken yükümlülükler için 'durak tarihler' belirlenmesi oluşturuyor. Atina, Rum medyasına yaptığı açıklamada, iki ülkenin Türkiye konusunda ortak hareket ettiklerini ve aralık ayında Ankara'nın üyelik sürecinde yeni bir döneme girilmesi gerektiğini ileri sürdü.

Cihan



Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,231 µs