Neden? | " /> Neden? | "/>

En Sıcak Konular

FBI Başkanı Ankara'da. Neden?

18 Kasım 2009 12:19 tsi
FBI Başkanı Ankara'da. Neden? Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı Robert Mueller bugün Başkent'e geldi.

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı Müller, Türkiye'nin arabulucuğa soyunduğu İran ile ABD'nin Irak'tan çekilme süreciyle ilgili Ankara'da görüşmelerde bulunacak

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı Robert  Muller'in, İran'ın nükleer çalışmaları ve ABD askerlerinin Irak'tan çekilmesiyle ilgili temaslarda bulunmak üzere bugün Türkiye'ye geleceği bildirildi. Ankara'ya 4 yıl sonra ikinci kez gelecek olan Muller'in, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ve MİT Müsteşarı Emre Taner ile görüşmesi bekleniyor.

GÜNDEM İRAN-IRAK
AKŞAM'ın üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisinden aldığı bilgilere göre, bugün Ankara'ya gelecek ve temaslarını iki gün sürdürecek olan Müller'in ana gündem maddesi; Türkiye'nin arabulucuğa soyunduğu İran'ın nükleer faaliyetleri ile ABD askerlerinin Irak'tan çekilmesi olacak. Bu kapsamda, Muller'in Ankara'dan ne kadar uranyumun depolanabileceği, bunların nasıl taşınacağı ve sevkedilme yöntemleri ile ilgili bilgi almak istediği vurgulanıyor. Muller'in bunun yanı sıra İran'ın elinde olan uranyum miktarı ile ilgili istihbarat bilgilerini de Ankara ile paylaşacağı ifade ediliyor.

URANYUM PAZARLIĞI
İstanbul'daki İslam Konferansı Örgütü Ekonomik İşler Konseyi toplantısında yapılan pazarlıkla, Türkiye İran'a, 'Uranyumunu bana gönder ben zenginleştireyim' teklifinde bulunmuş, İran'dan olumsuz bir yanıt almamıştı. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu da Türkiye'yi bu girişiminden dolayı tebrik etmişti. Plana göre İran, elindeki  bin 200 kg. uranyumun 900'ünü Türkiye'ye gönderecek. Uranyum, ABD yardımıyla Türkiye'de sadece nükleer santral yakıtı olarak kullanılabilecek ölçüde az zenginleştirilecek.

IRAK'TAN ÇEKİLME
Robert Muller'in ajandasında yer alan ikinci önemli konu ise ABD askerlerinin Irak'tan çekilme süreci olacak. Muller, Türkiye üzerinden ne kadar asker çekilmesinin planlandığını ve taşınmak istenen mühimmatın miktarını Ankara'ya bildirecek. ABD, 2011 yılı itibarıyla Irak'tan tüm askerlerinin çekilme sürecini tamamlamayı planlıyor. Çekilme işlemlerine ise 2010'un yaz aylarında başlanması öngörülüyor.

MAHMUR KAMPI
Diplomasi kulislerinde, Muller'in ziyaretinde özellikle Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile görüşmede  gündeme getirilecek bir diğer konunun da Mahmur Kampı olduğu vurgulanıyor. Muller, Ankara ile kampın boşaltılma sürecinde ABD'nin yardımlarını konuşacak ve bu konuda verilen desteği de yineleyecek.

4 YIL ÖNCE DE GELMİŞTİ
Robert Muller, 9 Aralık 2005'te Ankara'ya gelmiş, İran'ın nükleer faaliyetleriyle ilgili raporlar sunmuştu. Raporlarda, İran'da bulunan nükleer santralların tahmini yerleri ve buralarda üretildiği iddia edilen nükleer silahlara ilişkin bilgiler yer almıştı.

Akşam



Bu haber 827 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,369 µs