son nokta | " /> son nokta | "/>

En Sıcak Konular

Dinleme oyununa son nokta

18 Kasım 2009 09:02 tsi
Dinleme oyununa son nokta Gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle İstanbul’da bir araya gelen Adalet Bakanı Sadullah Ergin, telekulak tartışmalarına son noktayı koydu.

Yargıtay dinlenmedi 

Bakan Ergin, son 5 yılda hakim ve savcılarla ilgili yapılan işlemlerde azalma olduğunu belirtti ve telekulak tartışmalarından yakındı: Bilgi kirliliği var. Yargıtay dinlenmedi

Gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle İstanbul’da bir araya gelen Adalet Bakanı Sadullah Ergin, telekulak tartışmalarına son noktayı koydu. Yargıtay’ın dinlenmediğine vurgu yapan Ergin, Başsavcı Aykut Cengiz Engin’in Ergenekon savcılarının talebi üzerine dinlendiğini ve Sincan Hakimi Osman Kaçmaz hakkında da disiplin cezası verildiğini açıkladı. İşte Ergin’in dinleme iddiaları ve yapacakları yeni icraatlara ait sözleri:

İZİNSİZ DİNLEMELER DELİLDİ

Telekominikosyon İletişim Başkanlığının kurulmasından önce Türkiye’de tam bir bu konuda düzenli olmayan ve son derece denetimsiz, başı boş bir yapıdan söz edersek abartı etmiş olmayız. Bunun kötüye kullanılması söz konusu idi. Önce dinlemeler yapılıp sonra mahkeme kararları alındığı ve önceki dinlemelerin yeni dinlemelere fezlekeye bağlanıp delil olarak getirildiği uygulamalar var bu ülkede.

TİB’İN İTİRAZ ETTİĞİ ÖRNEKLER VAR

Parlementoda kabul edilen son yasaya göre, Türkiye’nin neresinden alınmış olursa olsun dinleme kararanın mutlaka Türk Telekominikasyon Başkanlığına ulaşması ve bu başkanlığın veya mahkemenin vermiş olduğu dinleme kararının kanundaki şekil şartlarına uygun olup olmadığını denetlemesi gerekir. T.İ.B önüne gelen bazı kararlara itiraz ediyor; diyor ki ey hakim sen bu kararı vermişin ey mahkeme şu hususları atlamışsın ama şu maddeler aykırı deyip bir üst mahkemeye itiraz ediyor. Vatandaş için ciddi bir hukuki güvence aslında TİB ile beraber sağlanmış durumda.

YASAL DİNLEMEDEN KORKMUYORUM

Bir yanlış var da onu kapatmaya çalışıyor muyuz. Bir yanlışımız varsa şu noktada evet arkadaşlar kuralları bunlar böyle ama şu noktada da arkadaşlarımızın gözünden kaçmış diyebiliriz. Ben yasal dinlemeden korkmuyorum.  Ama bahsettiğim illegal kanun dışı yöntem ve yetkisi olmayanlarca yapılan girişimler elbette ki herkes gibi beni de tedirgin eder.

CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL

Ceza yasamızın genel mantalitesine uygun olarak belirli bir ceza limiti yapılmış ama görüyoruz ki bu caydırmıyor. Zannediyorum bundan sonraki ilk bakanlar kurulunda da bu cezaların caydırıcı hale getirilmesi görüşülecek. Bakıyorsunuz bu kadar yaygın dinleme şikayetleri olmasına karşın şikayet gelmiyor. Bu suçlar aynı zamanda şikayete tabi suçlar. Bizim öngördüğümüz yeni yapıda kamu davasına dönüşmesi bir seçenek olarak masanın üzerinde şu anda. Ancak mağdur olan taraf arkadaş daha fazla mağdur olmamak için bunu benim adıma kovuşturma diye süreci durdurabilir.

GİZLİLİĞİ İHLALE DAHA FAZLA ÖNEM

(Ergenekon soruşturmasında suçla alakası olmayan bir takım telefon dinleme kayıtlarının dosyada yer almasına ilişkin) Endişeleri giderecek düzenlemeyi bu paketin içine dahil ediyoruz. Tedbirlerin hepsini öngörüyoruz. Soruşturmanın gizliliği ihlal maddesi de müeyyidesinin arttırılması suretiyle daha caydırıcı hale getirilecek.

Engin’le ilgili belge 

Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in düzenlediği toplantının ardından çıkışta gazetecilere bilgi veren Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya, Bakan Ergin’in kendilerine telefon dinleme olayları ile ilgili bilgi verdiklerini aktardı. Küçükkaya, Bakan Ergin’in toplantıda yaptığı açıklamada İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’in Ergenekon savcılarının talimatı ile dinlendiğini ve bu konuda kendilerine bazı belgeler geldiğini bildirdiğini söyledi.

Sözümüzü dikkate alın

Yargıtay’ın dinlenmediğini belirten Ergin, “Yargıtay kanuna tabi olan kişilerin sayısı bellidir. Yargıtay 1. Başkanı, Başkanvekilleri, daire başkanları, Yargıtay üyeleri, Yargıtay Başsavcıları ve Başsavcı vekilidir. Bunların dışındaki hakim ve savcılar başka bir kanuna tabidir. Bunlar bilinmeden yapılan yorumların önemli bir kısmı yanlış. Bizim bilgilendirmelerimizi dikkate alın. Tartışma doğru değildir. Bilgi kirliliği var” dedi.

Soruşturma oranı düştü

Dosya:http://91.93.103.35/icerik/091118-122242-p4k.jpg


Ergin: 2003’ten sonra hakim ve savcılarla ilgili işlem yarı yarıya azaldı. Artmış gibi bir hava yaratılıyor, ancak şikayetçi olan yok. Son 5 yılda toplam 69 hakim ve savcı ile ilgili dinleme kararı verildi.

Dosya:http://91.93.103.35/icerik/091118-122250-p4k2.jpg


 star



Bu haber 391 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,210 µs