Henri'den al haberi | " /> iyibilgi Washington " /> Henri'den al haberi | "/> iyibilgi Washington "/>

En Sıcak Konular

Henri'den al haberi

18 Kasım 2009 08:11 tsi
Henri'den al haberi 

ABD'de Türkiye denince akla gelen ilk isimlerden Henri Barkey bir konuştu pir konuştu... iyibilgi Washington

Türk basınında özellikle ajanslardan geçen haberlere bakıyorum. Henri Barkey için "Amerikalı uzman" tanımlamasını uygun görüyorlar. Yanlış... Çünkü Henri Barkey aslına bakılırsa bir İzmirli... Bu yüzden Türkçe'yi çok iyi biliyor ve konuşuyor...

Önceki gün ABD'nin başkenti Washington'da Henri Barkey'i dinledik... Woodrow Wilson Center binasındaki toplantı için albenili bir başlık seçmiş Henri: Yeni Türk dış politikası: İsrail'e yer var mı?

Elbette toplantı başlığı dinleyici kitlesini toparlamak için oldukça çekici... Ancak sözkonusu Henri olunca ABD'de akan sular durur. Çünkü az önce de vurguladığımız gibi anadili Türkçe'sini ABD'de çalışmalarına yansıtan ve bunu Türkiye bilgisine çevirip ABD'de kullanabilen nadir isimlerden. Türkiye ile ilgili yaptığı çalışmalar bu yüzden ilgi çekiyor. Okuyanı, dinleyeni çok Henri'nin... Örneğin Kürt konusuyla ilgili yaptığı çalışma çok ilgi çekmiş ve tartışma yaratmıştı.

Açıkçası Henri Barkey'in çalışmalarından Beyaz Saray ve dışpolitika erbabı da faydalanıyor. İşte bu yüzden onun ne söylediği aslında önemli... Geçtiğimiz haftalarda Abromowitz ile ortaklaşa yazdığı yazıda dile getirdiği eleştirileri unutmuşa benzese de Henri'nin toplantıya katılan Yahudi lobisi üyeleri önünde söyledikleri yenilir yutulur cinsten değil. Çünkü Yahudi lobisinin istediği hiçbir şeyi söylememiş Henri. Özellikle lobi tarafından işlenen "Türkiye batıdan kopuyor" iddiaları için "tamamen saçmalık" demiş.

Beyaz Saray'dan bir kaç sokak aşağıdaki o binada dile getirilenlerin Musevi cemaatini kızdırıp kızdırmadığı şimdilik soru işareti. Cemaat üyelerinin sordukları sorulardan bu huzursuzluk dikkat çekiyordu ancak Henri'nin diğer söylediklerini duyunca homurtuları biraz daha arttı...

Örnek verelim...

- Henri, Türkiye'nin batıdan koptuğu saptamasını "saçmalık" olarak niteliyor, Türkiye'nin uluslararası çapta önemli bir rol oynadığını dile getiriyor.

- Türkiye'nin özgüvene sahip bir ülke haline geldiğini belirtip, Türkiye dış politikası böyle değildi, Ak parti Türkiye'yi üzerinde konuşulan bir ülke haline getirdi diyor.

- Türkiye-İsrail ilişkilerindeki gerilimi Gazze saldırısına ve Erdoğan'ın kendini aldatılmış hissetmesine bağlıyor.

- İsrail karşı çıksa da Ortadoğu barış görüşmelerine ABD ile birlikte Türkiye'nin de masada yer hak ettiğinin altını çiziyor.

- Şu andaki krizin öncekilerden farklı olduğunu, Türk-İsrail ilişkilerinin düzelmesi için zaman ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

- Türk ordusunun değiştiği, eskisi gibi İsrail yanlısı olmadığı tezini ileri sürüyor.

- Bir de Türkiye'ye bir tavsiyede bulunup, esir asker Şalid'in serbest kalmasını sağlarsanız israil'le ilişkiler düzelir diyor.

Bu sözler önemli... Saptamalar doğruya yakın... Öneriler de fena değil... Açıkçası Henri'yi dinlerken Barkey'in Türkiye uzmanlığını yine konuşturduğunu düşünüyorsunuz. Evet, bu sözler önemli, ancak bu sözlerin Washington'da üstelik Musevi lobisi üyelerinin önünde dile getirilmesi daha da önemli.

Çünkü bu söz ve saptamaları sadece Washington'daki Amerikan vatandaşları dinlemiyor. O toplantıya katılan diplomatlar ve kanaat önderleri de dinliyor. Ancak öte taraftan Henri'nin bir başka özelliği daha bulunuyor. O da Beyaz Saray'ın nabzını çok iyi ölçmesi ve konuşmalarına bir şekilde de olsa bu nabzı aktarması... Yani Henri, dün de dinleyicilere Beyaz Saray'ın nabzını aktarıyor.

İşte bu yüzden, yazımızın başlığı Henri'den al haberi...

Bu haberler, batı basınında çıkan tartışmaların aksine, Başbakan Erdoğan'ın 7 Aralık'taki ziyareti öncesinde Washington'ın Türkiye havasını anlatıyor...

iyibilgi.com

 



Bu haber 1,488 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,857 µs