En Sıcak Konular

Meclis'te 'telekulak' tartışması

17 Kasım 2009 20:10 tsi
Meclis Genel Kurulu’nda MHP’nin telefon dinlemeleriyle ilgili araştırma önergesinin gündeme alınmasına ilişkin grup önerisi reddedildi.

Meclis Genel Kurulu’nda MHP’nin telefon dinlemeleriyle ilgili araştırma önergesinin gündeme alınmasına ilişkin grup önerisi reddedildi. Genel Kurul’da MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, “Bizim görev yaptığımız dönemde Jurassic park canavarları yoktu, bu yaratıklar AKP döneminin mahsulüdür” dedi.

CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek telefon dinlemeleri nedeniyle Türkiye’nin bir korku imparatorluğuna dönüştüğünü belirterek, “Başbakan da dinlenmemeli hakim savcı da dinlenmemeli, sıradan vatandaş da dinlenmemeli.” diye konuştu.

MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, Telekomünikasyon İletişim Daire Başkanı ve Başbakan’ı istifaya çağırırken, Yargıtay’a da 2.5 ay önce telefonlarının dinlendiğini bildirdiğini ancak kendisine inanmadıklarını söyledi. CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, AKP’ye “Sizin grubunuzdan Cemal Kaya’yı, bizim gruptan Kemal Kılıçdaroğlu’nu, DTP’den Emine Ayna’yı, MHP’den Deniz Bölükbaşı’nı dinlemediler mi?” diye sordu.

Meclis Genel Kurulu’nda MHP’nin telefon dinlemeleriyle ilgili araştırma önergesinin gündeme alınıp alınmamasına ilişkin grup önerisi görüşüldü. Partisinin önerisi lehinde konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Faruk Bal, özel hayatın ve haberleşme hürriyetinin ortadan kaldırılması ve zedelenmesinin, buna maruz kalan kişiyi, “üzerindeki elbisesi çıkarılmış bir insanının haleti ruhiyesine sokacağını” söyledi.

Bal, “Başbakan'ın da dinlendiğini “söylemesinin hafifletici bir neden olmadığını işin vehametini gösterdiğini kaydetti.

MHP’nin önerisi aleyhine söz alan Telekulak Araştırma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü milletvekillerinin ‘yasadışı dinlemelerin olduğu’ şeklindeki sözlerine “AK Parti'nin içinde bir hakim var da o hakim mi veriyor bu dinleme kararlarını? Mahkemenin hakimi veriyor” karşılığını verdi. Köylü, hakim ve savcıların da suç işleyebileceğini ve dinlenebileceğini belirterek “Bir hakimin verdiği yanlış kararı ben burada düzeltecek değilim. Yanlış karar verilirse yine yargı bu yanlışı düzeltecektir” dedi.

-“JURASSİC PARK CANAVARLARI AKP DÖNEMİNİN MAHSULÜ”-

Köylü’nün ardından yeniden söz alan Bal, Köylü’nün "sizin döneminizde de telefon dinlemeleri vardı” şeklindeki sözlerine yanıt verdi. Bal, “Hiçbir dönemde ne kurallara ne kanunlara aykırı bu gibi eylemlerin içinde veya dışında olmadık” dedi. Bal, “Bizim görev yaptığımız dönemde Jurassic canavarları yoktu, bu AKP iktidarlarının mahsulüdür. Sayın Başbakan’ı dinleyecek kadar bu yaratık haddini aşmış, hedefini belirlemiştir. Bizi sizinle karıştırmayın” diye konuştu.

-ÖZYÜREK: "BAŞBAKAN’IN ÖZRÜ KABAHATİNDEN BÜYÜK"

MHP’nin önergesi lehine söz alan CHP Genel Saymanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, son zamanlarda haberleşme özgürlüğünün bütünüyle ortadan kalktığını ve neredeyse vatandaşların tamamının dinlendiğini söyledi. Ergenekon dosyalarında o davada sanık olmayan hatta tanık bile olmayan kişilerle ilgili bilgilerin yer aldığını, bu bilgilerin belli medya gruplarına sızdırıldığını ifade eden Özyürek, Telekomünikasyon İletişim Dairesi’ni eleştirdi. İletişim Dairesi’nin AKP döneminde kurulduğunu ve denetlemeyi yapacak görevlilerin de başbakanın imzasıyla atandığını belirten Özyürek bu mekanizmayı ortadan kaldırmak gerektiğini belirtti.

“AKP Genel Merkezinde hakimler mi var” diyerek işin içinden sıyrılmanın mümkün olmadığını kaydeden Özyürek, telefon dinlemelerin hukuki olmadığını söyledi. Özyürek, “Yasaya göre herhangi bir kişi dinlendiği zaman, bitince 15 gün içinde kendisine bilgi verilmesi lazım. Ama başsavcıya hiç kimse dinlendiğini bildirmemiştir.Bu yasanın gerekleri yerine getirilmeden, keyfi şekilde insanlar dinlenmektedir. Haberleşme özgürlüğü elinden alınmakta ve bazı medyaya servis edilmektedir” dedi.

Yargıtay üyelerinin, hakim ve savcıların dinlenmeye başlandığını belirten Özyürek “Dinleme kararı TİB başkanlığı tarafından nasıl yerine getirilmiştir. Tam teşebbüs hali var ama güya dinlenememiş. İlla telefon ahizesini dinlemek şart değil. Telekom’daki aletleri dinleyerek de sonuca ulaşabilirsiniz. Yargıtay’ın dinlenmemesi sözkonusu değil.” dedi. Türkiye’de korku imparatorluğu yaratıldığını herkeste “dinleniyorum” paranoyası yaratıldığını da ifade eden Özyürek, “Sayın Başbakan beni de dinlemişler diyor. Özrü kabahatinden büyük. Bir başbakan kimin kimi nasıl dinlediğini bilmiyorsa orada bir vehamet var demektir” diye konuştu.

-“YARGITAY’A 2.5 AY ÖNCE DİNLENİYORSUNUZ DEDİM”-

Genel Kurul’da yerinden söz alan Telekulak Komisyonu üyesi ve MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş TİB Başkanı’nın açıklamalarının hukuksuz olduğunu söyledi. Durmuş “TİB Başkanı derhal istifa etmeli ya da görevden alınmalı. Başbakan da istifayı düşünmeli. Dünyanın neresinde olursa olsun bu büyük bir skandaldır”dedi. Durmuş, 2.5 ay Yargıtay’a ‘dinleniyorsunuz’ diye bilgi verdiğini ancak kendisine inanmadıklarını belirterek “Şimdi inanabilirler”dedi. Yerinden söz alan Telekulak Komisyonu üyesi ve MHP Gaziantep Milletvekili Hasan Özdemir ise komisyonun tespit ettiği eksikliklerin yerine getirilmediğini belirterek “TİB Başkanı anayasaya aykırı olmasına rağmen hala görevinde. Ben emniyet genel müdürlüğü yaptım. Böyle bir korku imparatorluğu sıkıyönetimlerde bile görülmemiştir. Dışarıda insanlar özelleriyle dahi konuşamaz hale gelmiştir”diye konuştu. Komisyonun bir başka üyesi CHP Adana Milletvekili Tacidar Seydan da AKP’ye “Sizin grubunuzdan Cemal Kaya’yı, bizim gruptan Kemal Kılıçdaroğlu’nu, DTP’den Emine Ayna’yı, MHP’den de Deniz Bölükbaşı’nı dinlediler mi dinlemediler mi?” diye sordu.

-ÖNDER SAV’IN DİNLENMESİ YİNE GÜNDEME GELDİ-

Seyhan AKP’lilerin Önder Sav’ın Telekulak Komisyonu’na niye çağrılmadığına yönelik eleştirilerine ise “Komisyonda yeniden bir davet yazılmasına gerek duymamıştır. Komisyon yazılı beyanını yeterli görmeseydi ikinci bir davet yapardı ama beyanını yeterli bulmuştur.” dedi.

-“SADECE DİNLEMELERİ DEĞİL CUNTACILARI DA ARAŞTIRALIM”-

AKP Hatay Milletvekili Abdülhadi Kahya telefon dinlemeleriyle ilgili konunun Başbakan’ın istifasıyla ifade edilecek bir konu olmadığını ve siyasallaştırılmaması gerektiğini söyledi. Kahya “CHP’liler samimi ise bu konuyu sadece dinlemeler olarak değil cuntacılar, hukuk dışı yargıya sızmalar dahil her konuyu araştıralım” diye konuştu. AKP Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün de konuşmacıların ''yasadışı dinlemeleri değil, hakim kararıyla alınmış kararları gündeme getirdiğini'' ifade etti. Üstün, ''Yargıtay'ın telefonları dinlenmemiştir. Yargıtay'da çalışan bir savcının telefonu dinlenmiştir ve bu da yargı kararıyla alınmıştır'' diye konuştu. DTP İdare Amiri ve Muş Milletvekili Sırrı Sakık da DEP’lilerin dokunulmazlığı kaldırılırken dinlemelere dayalı bir fezleke oluşturulduğunu belirterek “Gelinen bu noktada tüm Türkiye’yi saran bir telefon dinleme furyası yaşanıyor. Bu Türkiye’nin ayıbıdır, hiçbirimiz bunu hak etmiyoruz” dedi.

anka



Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,086 µs