iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Doğru parmak hangisi?

17 Kasım 2009 16:34 tsi
Doğru parmak hangisi? İlk öğrenilmesi gereken: 'Rusya, Sovyetler değil'! iyibilgi Ankara

Sonda söyleyeceğimizi başta söyleyelim. Durum "o iki parmağın" arasında bir yerde ama daha çok ilk resimdeki parmak durumu var. Yani "izninle" durumu!

Rusya-ABD ilişkilerinde gerçek durumun ne olduğunu bir çok ülke, ama daha çok o ülkelerin medyası tam kavrayamıyor. Berlin Duvarı’nın yıkılışının yıldönümünde bu gerçeği kavramadan yapılan analizler tabii tutarlı olamıyor.

Oysa iki “süper güç” arasındaki “uzlaşı”nın maddeleri çok kısa.

1) Evet, iki ülke de süper güç! Ama nükleer silah manasında. Ama ekonomik kriz içinde kıvranan ABD’nin aklınıze gelebilecek ve milli güvenliği ilgilendiren tüm konularda Moskova’dan hayli farkı var. En basitini söyleyelim: Rusya’nın nüfusu o kadar hızla eriyor ki…
2) Nükleer silahların sayısı Rusya’nın masaya oturmasını sağlıyor ama bununla ABD’ye karşı savaş kazanabilir demek değil bu. Teknoloji tamamen ayrı bir konu ve hala Kremlin’e direnme fırsatı veriyorsa da, yeni bir teknolojik süreci kaldırmaya Rusya’nın nefesi asla yetecek durumda değil.
3) Peki bu ABD’nin Rusya’ya her konuda baskı yaptığı anlamına gelir mi? Hayır. Putin ve ülkedeki destekleyicilerinin kırmızı noktalarını aşmam mümkün değil. Özellikle eski Varşova Paktı ülkelere doğru “genişleme”, Kafkaslar (!), enerji yolları, burnunun ucuna konulacak kalkanlar vb.
4) Bunlara dokunmazsanız Rusya ABD ile her konuda uzlaşmaya hazır, hatta uzlaşıyor bile.
5) İşte İran ve işte Ermenistan örnekleri. Rusya gerektiğinde sırtını tamamen kendisine yaszlamış müttefiklerine karşı da ABD’nin yanında tavır koyabiliyor.
6) Aslında önümüzdeki süreçde (hemen olmasa bile) iki ülke arasında farklı bir dostluk/dayanışma ortaya çıkabilir!
7) Çin ve Hindistan denklemleri her ikisini de göründüğünden fazla rahatsız ediyor aslında. Şimdiden hesapları yapılan kimi ittifakların işlememesi, işlese bile “denkli kuramayacak” olması renkleri değiştirebilir.
8) Önemli bir konuda Rusya’nın iç dengeleri. Putin ve Medvedev arasında bir çekişme var mı yok mu (çok söylense de!) ayrı ama Washington’un ikisi arasında bir tercihi var!
9) Ama belki de Rusya’nın da bir tercihi vardır ABD için. Çünkü onlar da Beyaz Saray’da herşeyin yerli yerinde olduğunu düşünmüyorlar. Peki Rusya kimi destekler? (Şu an için Obama ama..)
10)  İki dev arasındaki rekabetin şartları değişti mi? Evet. Sadece Varşova Paktı’nın çökmesi yüzünden değil. Şimdi de öyle. Avrasya ve Ortadoğu’da dengeler değişiyor. Burada iki ülke anlaşıyor! Avrupa’da da öyle. Enerji konusu biraz tartışmalı.Uzak Asya da öyle.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,036 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,580 µs