'Ya istifa, ya istifa' | " /> 'Ya istifa, ya istifa' | "/>

En Sıcak Konular

CHP'ye ültimatom: 'Ya istifa, ya istifa'

17 Kasım 2009 15:14 tsi
CHP'ye ültimatom: 'Ya istifa, ya istifa' Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız ile Kayseri Alevi Kültür Merkezi Başkanı Rüstem Gümüş'den CHP'ye uyarı geldi

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Dersim kanlı baskınını öven CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'e tepki göstererek, ''Sayın Öymen istifa etmez ise CHP yönetimi gereğini yapmalı, parti yapmaz ise CHP'de bu düşünceyi savunmayanlar istifa ederek gereğini yapmalılar.'' açıklamasında bulundu.

Balkız, Öymen'in bu açıklamasının ardından CHP'de kesinlikle barınmaması gerektiğini belirterek, Öymen'in istifasının ya da ihracının olmaması halinde kendisiyle aynı düşünceleri benimsemeyen CHP'lileri partiden istifaya çağırdı. Balkız, Öymen'in Atatürk'ün arkasına sığınmaktan vazgeçmesini ve istifa etmesini isteyerek, bunun olmaması halinde CHP yönetiminin aynı düşüncelere sahip olmadığını göstermek için Öymen'i ihraç etmesi gerektiğini bildirdi. ''İstifa ya da ihracın olmaması'' halinde ise Balkız, bu konuda duyarlı CHP yöneticileri ve milletvekillerine seslenerek, ''Öymen ya da parti gereğini yapmaz ise siz yapın.'' çağrısını yineledi.

Alevi Bektaşı Federasyonu Başkanı Balkız, CHP Genel Başkan Yardımcısı Öymen'in Meclis'te CHP grubu adına yaptığı konuşmada 1937'deki Dersim olaylarının kanlı bir şekilde bastırılmasını öven yaklaşımından ötürü sert açıklamalarda bulundu.

''EVİN İÇİNDE OLAN OLAYLARA KARŞI DÜŞMANA UYGULANAN YÖNTEM UYGULANAMAZ''

Bu konuda Cihan Haber Ajansı'na değerlendirmelerde bulunan Balkız, Dersim olaylarının bastırılmasını bir düşman işgaline karşı savaş ya da terörle mücadele şeklinde görmenin çarpıklığına işaret etti.

Balkız, Öymen'in Meclis'teki Dersim benzetmesini, ''Meclis'te grubu adına konuşurken çok talihsiz benzetmelerde bulundu.'' diyerek tasvip etmediğini ortaya koydu.

Balkız bu konuda şunları söyledi: ''Analar ağladı mı ki diye başlayan cümlesinin sonunda Öymen, bize Kurtuluş savaşını, Kıbrıs savaşını ve hemen arkasından Dersim isyanını ve Şeyh Said isyanını hatırlattı. Bir ülkenin yurdunu işgale gelmiş olanlarla vereceği cevap ve başvuracağı yöntem bellidir. Canı pahasına yurdunu ve insanını savunmaktır. Dış güçleri ülkeden kovmaktır ama ülke içerisinde her hangi bir bölgede huzursuzluk şikâyet, isyan boyutuna ulaşmış olabilir. Bunlar tarihte birçok kez birçok ülkede olmuş olaylardır.''

Dersim ve benzeri isyanlara Cumhuriyet sonrası birçok kez rastlandığına işaret eden Balkız, ancak bunların evin içinde olan meseleler olduğunu söyleyerek, bunlara karşı uygulanacak yöntemlerin düşmana karşı uygulanacak yöntemlerle bir olmaması gerektiğini bildirdi.

Balkız, ''Bizim ülkemizde de Cumhuriyet sonrası bu tür isyanlara sıkça rastlanmıştır. Ama bunlarla mücadele yöntemi ülkeyi savaşırken uyguladığımız yöntemlerle aynı olamaz. Sonuçta bu iş evin içinde olan bir iştir. Evin içinde olan bir iş ile evi işgale gelenlere, dış güçlere karşı uyguladığınız yöntem bir tutulamaz.'' dedi.

''ÖYMEN SAP İLE SAMANI KARIŞTIRDI''

Öymen'in konuşmasında sap ile samanı bir birine karıştırdığını belirten Balkız, ''Meclis'te grup adına konuşulurken bu olaylar arka arkaya sıralanarak bir birine karıştırılamaz. Bu sap ile samanın bir birine karıştırılmasıdır.'' diye konuştu.

Öymen'in diplomat kimliğini hatırlatan Balkız, ''Sayın Öymen dışişleri bakanlığı yapmış bir diplomattır. Diplomatın dili yumuşak ve akılcı olmalıdır. Söylediği sözlerin nerelere gideceğini ve ne anlama geleceğini Sayın Öymen bilmeliydi. Bilmiyorsa konuşmamalıydı.'' şeklinde konuştu.

CHP'li Öymen'in aslında kendi zihniyetini açığa vurduğunu kaydeden Balkız, ''Ve kendi zihniyetini açığa vurmuş oldu. Bu zihniyet bu çağda demokratik ve laik anlayışla bağdaşacak bir yaklaşım değildir.'' ifadelerini kullandı.

''ATATÜRK'ÜN ARKASINA SIĞINMA, GEREĞİNİ YAP''

Öymen'in sözlerinden geri adım atmamasının kendilerini çok incittiğini bildiren Balkız, ''Öymen 'yanlış anlaşıldım' demiyor, 'sözlerim çarpıtıldı' diyor. Hayır hiçbir çarpıtılma yoktur.'' diyerek eleştirilerini sürdürdü.

Balkız, Öymen'in Atatürk'ün arkasına sığındığını belirterek, ''Atatürk'ten örnekler veriyor. Atatürk'e sığınıyor. Aslında kendinin ve söylediği sözlerinin savunulacak bir halinin olmadığını oda biliyor.'' değerlendirmesinde bulundu.

Balkız, Dersim baskınını öven Öymen'in CHP'den istifasını isteyerek, ''Bu durumda Sayın Öymen CHP'den derhal istifa etmelidir.'' diye konuştu.

Öymen'in kendisine daha uygun bir parti bulması gerektiğini ifade eden Balkız, ''Kendi düşüncesine uygun bir parti bulmalıdır. Ararsa bulur öyle bir partiyi. Yoksa da böyle bir parti kurabilir.'' diye Öymen'e izlemesi gereken yolu gösterdi.

Öymen'i Aleviler olarak kesinlikle CHP'de görmek istemediklerini söyleyen Balkız, ''Öymen istifa etmez ise CHP gereğini yapmalı, CHP yapmaz ise CHP'de bu düşünceyi savunmayanlar istifa ederek gereğini yapmalılar.'' diye düşüncelerini ortaya koydu.

Balkız şunları söyledi: ''CHP, bu düşünceler bizim savunduğumuz düşünceler değil diyorsa; Öymen'i partiden ihraç etmelidir. Ya da grubumuz adına yapılan bir konuşmaydı. Bu düşünceyi onaylıyoruz diyorsa; CHP'de aynı düşünceyi paylaşmayan yöneticiler, milletvekilleri partiden istifa etmelidir.''

Kayseri Alevi Kültür Merkezi Başkanı Rüstem Gümüş, Dersim isyanının bastırılmasını terörle mücadeleye örnek göstermesine tepki göstererdi. Gümüş, "Onur Öymen'in istifa etmeli. İstifa olmaz ise CHP'nin bu ayıp ile anılacak." dedi.

Rüstem Gümüş, dernek binasında yaptığı açıklamada, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in Meclis'teki konuşmasında 1937'deki Dersim isyanının bastırılmasını terörle mücadeleye örnek göstermesine tepki gösterdi.

Onur Öymen'in söyledikleri, CHP'nin demokrasiden ne kadar uzaklaştığını gösterdiğini belirten Gümüş, "Onur Öymen, konuşmasında terör sorununun Dersim isyanı gibi çözümlemesini önermiştir. 72 millete bir bakın. Hiçbir ırkın, inancın, bir diğerinden üstün olduğuna inanmayan biz Aleviler bu ülkede tüm insanların eşit şekilde yaşamasını savunmaktayız. Dersim katliamının üzerinden 72 yıl geçmesine ve yaşanan acılar hala sürmesine rağmen bu çağda dahi CHP'yi temsilen söz alan Öymen'in başka bir çözüm yokmuş gibi dolaylı olarak da olsa hala katliamın önerilmesini şaşkınlık içinde dinledik." şeklinde konuştu.

Onur Öymen'i istifaya davet eden Gümüş, "Yaşanan katliamın CHP tarafından savunulması bizleri üzmüştür. Öymen, barış sürecinde açılıma karşı katliam önermekten başka bir şey yapmamıştır. Bu kabul edilemez bir durumdur. Onur Öymen sözlerini geri almalı. Milletvekilliğinden istifa etmelidir. Aksi halde CHP bu ayıbı Onur Öymen ile birlikte taşıyacaktır. Alevi toplumu, kendisine yönelik hiçbir saldırıyı unutmamıştır. Bunu da unutmayacaktır." diye konuştu.

Cihan



Bu haber 843 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,423 µs