En Sıcak Konular

'Yeni Türk dış politikası: İsrail'e yer var mı?'

17 Kasım 2009 13:23 tsi
'Yeni Türk dış politikası: İsrail'e yer var mı?' ABD'de düzenlenen konferanstan ilginç notlar.

Amerikalı uluslararası ilişkiler uzmanı Henri Barkey, eskide Türk dış politikasında sadece PKK konusunun gündeme geldiğini, ancak şimdi Türkiye'nin her türlü sorunun çözümünde rol oynadığını belirtti. Barkey, "Bu alışılmışın dışında bir şey. Türk dış politikası eskiden asla böyle değildi" dedi. Barkey, Türkiye-İsrail ilişkilerini düzeltecek şeyin ise bir şekilde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Hamas'ın elinde bulunan İsrail askeri Gilad Şalit'i serbest bıraktırmasını sağlamak olduğunu ifade etti.

Barkey, Woodrow Wilson Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Türk Dış Politikası: İsrail'e Yer Var mı?" konulu toplantıda son gelişmeleri değerlendirdi. AK Parti'nin dış politikasını öven Barkey, iddia edilenin aksine Türkiye'nin AB ve ABD ile ilişkilerini kesmek değil geliştirmek istediğini kaydetti. Türkiye'nin bunu yaparken dış politikasını da genişletmek istediğini vurgulayan Barkey, buna Rusya ile son zamanlar kurulan yeni ilişkiyi örnek gösterdi. Türkiye'nin sorunları çözümünde temel bir parça olmak istediğinin altını çizen Barkey, Türklerin dış politikada aktif rol almaya çalıştıklarını dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun sıfır sorun politikası yürüttüğüne dikkat çeken Barkey, Türk dış politikasındaki değişimi şöyle anlattı: "Gürcistan savaşı başladığı zaman Moskova ve Tiflis'e ilk gidenler Erdoğan ve Sarkozy oldu. Bu alışılmışın dışında. Türk dış politikası asla böyle değildi. Örneğin Türkiye Hindistan ile konuştuğunda hemen PKK gündeme gelirdi. Mısır ile ya da başka bir ülke ile konuştuğunda hep PKK gündeme gelirdi. Bu tek ton tek nağmeli bir politikaydı. Ancak şimdi Türkiye, sorunların çözümünde temel unsur olarak ortaya çıkıyor. Türkiye bir küresel güç değilse de belki bunun bir başlangıcı söz konusu."Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin bozulmasındaki asıl sebebin Gazze savaşı olduğuna dikkat çeken Barkey, Erdoğan'ın kendini bir nevi kandırılmış hissettiğini ve konuyu kişisel olarak ele aldığını iddia etti. Türkiye'nin Suriye ve İsrail arasında arabuluculuk yaptığı bir dönemde eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in Ankara'yı ziyaret ettiği bundan 4 gün sonra da Gazze saldırısının yapıldığını hatırlatan Barkey, Erdoğan'ın Suriye-İsrail arasında barışa çok yakınken gelen bu saldırıyı kabullenemediğini söyledi.

İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkinin düzelmesi için ilginç bir yol gösteren Barkey, şöyle konuştu; "İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkileri dramatik şekilde değiştirecek tek bir şey var o da Erdoğan'ın Hamas'ın elindeki İsrail askeri Gilad Şahit'i bir şekilde serbest bıraktırmasıdır. Şalit İsrail'de önemli bir konu ve o serbest bırakılmazsa Gazze'de durum değişmez. Eğer Erdoğan Filistin'e ve Gazze'ye yardım etmek istiyorsa Şalit'i serbest bıraktırmalı."

Barkey, konuşmasının ardından soruları da cevaplandırdı. Gülen hareketinin İsrail-Türkiye ilişkisinin bozulmasında etkili olup olmadığı ile ilgili bir soru üzerine Barkey, hareketin ılımlı bir hareket olduğunu, dış politikadan ziyade yerel konularla ilgilendiğini belirterek, "Oldukça şeffaf bir hareket ve tüm azınlık grupları ile iyi ilişkiler içinde . Bu sorunun arkasında olduğunu zannetmiyorum" diye konuştu.

Cihan



Bu haber 1,005 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,232 µs