En Sıcak Konular

Bakan Dinçer: İşsizlik sorunu 2010'da da devam edecek

17 Kasım 2009 12:32 tsi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, 2010 yılında büyüme sağlamış olsa bile işsizlik sorunun devam edeceğini söyledi.

Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Mesleki Yeterlilik Kurumunun 2010 yılı bütçesinin üzerinde sunumunu yapan Dinçer, dünyadaki ekonomik kriz ve istihdam üzerindeki etkilerini anlattı.

2007 yılından itibaren ABD'de başlayan krizin giderek tüm dünyada yayıldığını anımsatan Dinçer, bunun etkilerinin yalnızca ekonomik ve mali alanda kalmadığını, tüm toplumlarda, sosyal bir mahiyette arz etmeye başladığını söyledi.

Son dönemde tüm dünyada ekonomik anlamda bazı olumlu gelişmeler olduğunu belirten Dinçer, görülen bir takım emarelere göre, özellikle 2010 yılında iktisadi sorunların aşılmaya başlanılacağını, ancak sosyal etkilerin daha uzun süreceğini ifade etti. Dinçer, dünyada bu sosyal krizden çok çabuk çıkılamayacağının görüldüğünü vurguladı.

Küresel ekonomik krizin tüm ülkeleri etkilediğini belirten Dinçer, istihdamla ilgili sonuçların çok daha ağır bir şekilde yaşanmaya devam edeceğini kaydetti.

İşsizlik oranlarına bakarak da bunun görüleceğini belirten Dinçer, işsizliğin, dünyada çok büyük oranda, hızla arttığını ifade etti.

-''İŞSİZLİK SORUNLARI İLE BOĞULMAYA DEVAM EDECEĞİZ''-

Türkiye'de de benzer sürecin yaşandığını anlatan Dinçer, reel sektördeki ekonomik daralmanın da bunu tetiklediğini söyledi.

Alınan bazı tedbirlerin krizin etkilerini hafiflettiğini belirten Dinçer, ''Buna rağmen, 2010 yılında büyümeyi sağlamış olsak bile işsizlik sorunları ile boğuşmaya devam edeceğiz'' dedi.

Türkiye'de işsizlik oranlarının giderek artmaya devam ettiğini kaydeden Dinçer, Orta Vadeli Program'da da belirtildiği gibi, 2009 yılında ortalama 14,8 civarında işsizlik oranıyla karşı karşıya kalınacağını söyledi.

Bakan Dinçer, Türkiye'deki işsizliğin, müzminleşmiş yapısal boyutu ile küresel krizden etkilenen boyutu olduğunu söyledi. Yapısal sorunlarla ilgili yüzde 9 ile 12,5 arasında bir bandın sürekli olarak işsizlik için var olduğunu kaydeden Dinçer, bunun üzerindeki oranın da küresel krizle ilgili olduğunu düşündüklerini ifade etti.

-İSTİHDAM İÇİN ALINAN TEDBİRLER-

İstihdamla ilgili alınan tedbirlerden bahseden Dinçer, şunları söyledi:

''İki paket yayınlanmıştı. Bu paketlerden birinde primler 5 puan düşürüldü, engelliler, kadınlar ve gençlerin istihdamı ile ilgili teşvikler yapıldı. İşsizlik ödeneği artırıldı. İstihdam ve mesleki eğitim kurumlarının daha etkin çalışması sağlandı. İkinci pakette ise daha çok kısa çalışma ödeneğinin süresi ve miktarı ile ilgili düzenleme yapıldı. Kısa çalışma ödeneği, işsizliğin azaltılması konusunda etkin rol oynadı. 170 bin civarında işçimize kısa çalışma ödeneğinden kaynak ödedik. Önümüzdeki dönemde mevcut sıkıntılar devam ederse tekrar uzatmayı düşünebiliriz.''

Toplum yararına çalışma programları ile de önemli oranda istihdam sağlandığını belirten Dinçer, bugüne kadar 44 bin kişinin bu kapsamda iş başı yaptığını söyledi. Önümüzdeki yıl da bu programın devam edeceğini bildiren Dinçer, hedeflerinin 120 bin kişiye bu alanda geçici süre de olsa istihdam sağlamak olduğunu kaydetti.

Bakan Dinçer, iş gücünün vasıflarını artırmak için iş gücü eğitim programları düzenlediklerini anımsatarak, bu programlar için krizi fırsat bildiklerini, işsiz kalan insanlara mesleklerini geliştirmesi ya da yeni meslek kazanması konusunda destek olduklarını anlattı. Dinçer, bu kapsamda 140 bin kişiyi eğittiklerini, önümüzdeki yıl 200 binden fazla kişiye eğitim vermeyi planladıklarını bildirdi.

Stajların desteklenmesi ile ilgili düzenleme yaptıklarını da anımsatan Dinçer, bir işletmede staj yapan herhangi bir öğrencinin 6 ay süreyle primlerini ve ücretlerini ödediklerini söyledi.

Dinçer, istihdamla ilgili, yapısal sorunlar göz önünde bulundurulduğunda, krizin etkilerini önemli oranda azaltan ya da dengeleyen tedbirler alındığını ifade etti. Bakan Dinçer, dünyada, yatırım ve üretim miktarının arttığını ancak istihdam oranının aynı oranda artmadığını belirterek, ''Benzer bir süreci biz de yaşıyoruz. Son 5 yıldır, her yıl ekonomik büyümeyi 6.5 ya da 7 civarında sağlamış olmamıza rağmen istihdamda ayrı oranda artış olmadığını görüyoruz. Her yıl 450 ile 500 bin kişiye istihdam yaratmış olmamıza rağmen, piyasaya çok daha fazla insan girmekte ve işsizlik sorunumuz kalıcı olmaktadır'' diye konuştu.
 
aa



Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,307 µs