kriz uyarısı | " /> kriz uyarısı | "/>

En Sıcak Konular

Rusya'dan kriz uyarısı

17 Kasım 2009 12:14 tsi
Rusya'dan kriz uyarısı Avrupa Birliği ile Rusya'nın dün imzaladıkları enerji sevkıyatında muhtemel sorunlara karşı 'erken uyarı' anlaşmasına rağmen, yıl başında yeni bir krizin yaşanma ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin'le görüşen Slovakya Başbakanı Robert Fico, "Yeni bir doğalgaz krizi pusuda bekliyor". dedi. Moskova'da basına açıklamada bulunan Fico, "Rus meslektaşlarımdan Rusya ile Ukrayna arasında büyük problemler olduğunu dinledim. Kiev ödeme zorluğu yaşıyor. Ocak'ta krizin tekrarlanabileceği ile ilgili işaretler var." uyarısında bulundu.

Slovakya Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak, erken uyarı anlaşmasının iyi bir haber olduğunu, ancak bunun çözüm olmadığını belirtti. Uzmanlar transit ülkelerin yer almadığı anlaşmanın başarılı olma şansının düşük olduğuna dikkat çekiyor.

Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko ve AB Enerji Komiseri Andris Piebalgs'in parafe ettiği erken uyarı anlaşmasıyla, enerji sevkıyatının güvenli bir şekilde gerçekleşmesi ve olağanüstü durumlarda zararın en aza indirilmesi hedefleniyor. Erken uyar sisteminde ortak denetim, bilgi paylaşımı ve diğer tedbirler de öngörülüyor. İmza sonrası bir açıklama yapan Piebalgs, "Geçmişte yaşadığımız acı tecrübelerin sonucu olarak bu mekanizmayı kurduk. Enerji ulaşımı konusu çok hassas. Politik problemlerden uzak bir şekilde ele alınması gerekiyor." uyarısında bulunmuştu.

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan doğalgaz sorunu nedeni ile Avrupa sevkıyatı Ocak 2009'da iki hafta süre ile kesilmişti. Ödeme sorunu yaşayan Kiev'in yeni yıl da benzer bir soruna neden olmasından endişe ediliyor. Kiev İMF'nin kredileri gecikirse, Gazprom'un borçlarını ödeyemeyebilecekleri uyarısında bulunmuştu. Rusya Başbakanı Vladimir Putin de geçen hafta yaptığı açıklamada, Kiev'in Rus doğalgazını çalması durumunda vanaları yine kapatabileceklerini belirtmişti.

Cihan



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,281 µs