En Sıcak Konular

Erdoğan'ın dikkat çektiği tehlike

17 Kasım 2009 12:13 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü'nün (FAO) Gıda Güvenliği Zirvesi'nde dünyada fakir ile zengin ülkeler arasındaki uçuruma dikkat çekti.

Erdoğan, "Bu manzaranın sürdürülebilir olmadığı açıktır. Dünyada oluşan bu dengesizliğin ve bu eşitsizliğin bir an önce giderilmesi, en azından bunu için çaba harcanması, yoksulların olduğu kadar, refah içinde olanların da gelecekleri açısından hayati derecede önemlidir." dedi.

Gıda Güvenliği Zirvesi'nin küresel ölçekte bazı zorluk ve sıkıntıların yaşandığı bir dönemde gerçekleştirildiğine dikkat çeken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2006'daki gıda krizinin ardından yaşanan küresel mali krizin açlık tehlikesini daha da artırdığını dile getirdi. Tarımsal ürün fiyatlarındaki artışın az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki çiftçilerin olumsuz şekilde etkilendiğini belirten Erdoğan, üretim girdisi için yeterli sermayeye sahip olmayan çiftçilerin üretin yapamadığını söyledi. Erdoğan, bu durumun düşük ve sabit gelirli kesimlerde açlık ve yoksulluğu daha da ağırlaştırdığına vurgu yaptı. Erdoğan, ekonomik kriz nedeniyle gelişmiş ülkelerden geri kalmış ülkelere yapılan yardımlarda azalma beklendiğini ifade etti ve gıda alanında yaşanan olumsuzlukların sorunları daha da derinleştirdiğini kaydetti.

Türkiye G-20 üyesi olarak küresel krize çözüm arayışlarının içinde yer alan bir ülke olduğunu ifade eden Erdoğan, son küresel krizin gerek oluşum nedenleri gerekse krizin aşılması noktasında tüm dünya üzerinde dikkatle durulması gereken mesajlar verdiğini söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti: "Ülkeler, bölgeler ve kıtalar arasındaki dengesizlik, israf ve sınırsız tüketim, özellikle de sınırları zorlayan kazanma hırsı küresel ekonomik krizi hazırlayan şartlar olmuştur. Kuzey ile güney arasındaki makasın daha da açıldığını görüyoruz. Krizin aşılması için küresel bir dayanışmanın gerekliliği herkesçe biliniyor."

Gıda noktasında farklı toplumlar arasındaki uçurumu dikkate almak zorunda olduklarını belirten Erdoğan, şunları söyledi: "İletişim çağında yaşıyoruz. Yoksul ülkelerdeki içler acısı manzarayı izlediğimiz gibi, zengin ülkelerdeki sınırsız tüketimi biliyor ve görüyoruz. Bu manzaranın sürdürülebilir olmadığı açıktır. Dünyada oluşan bu dengesizliğin ve bu eşitsizliğin bir an önce giderilmesi, en azından bunu için çaba harcanması, yoksulların olduğu kadar, refah içinde olanların da gelecekleri açısından hayati derecede önemlidir. Adalet duygusunun aşınmasına, merhamet ve dayanışma kavramlarının zafiyete uğramasına izin vermemeliyiz. Bizim medeniyetimiz 'komşusu açken tok yatan bizden değildir' anlayışıyla yardımlaşma, dayanışma ve paylaşımı ön plana çıkarmış, bu en temel insani gerekliliği kurumsal mekanizmalarla yaşatmanın önemini vurgulamıştır."

Türkiye'yi küresel gıda güvenliğine katkı sağlayacak bir ülke olarak nitelendiren Erdoğan, GAP projesi hakkında bilgi verdi.

cihan



Bu haber 503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,637 µs