En Sıcak Konular

'Doları yakından takip ediyoruz'

17 Kasım 2009 10:32 tsi
FED Başkanı Bernanke, faiz oranlarının bir süre daha düşük değerlerde seyredeceğini söyledi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, dolardaki değer kaybını yakından izlediklerini ve faiz oranını bir süre düşük seviyelerde tutmaya devam edeceklerini söyledi.

Bernanke, New York Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmada, ''Doların değerindeki değişikliklerin etkilerini dikkatle izliyoruz. Fed, bu değişiklikleri yakından izlemeyi sürdürecek'' dedi.

Petrol ve altın gibi emtiaların fiyatlarının son zamanlarda artmasının, doların değer kaybını ve küresel ekonomide toparlanmanın başlamasını yansıttığına işaret eden Bernanke, enflasyonun muhtemelen bir süre düşük kalacağını, bunun da Fed'in faiz oranlarını bir süre olağanüstü düşük seviyelerde tutmasına olanak sağlayacağını ifade etti.

Bernanke, ''Faiz oranı araçlarımızı, istihdamı ve fiyat istikrarını sağlama yükümlülüğümüzü yerine getirmek için kullanıyoruz'' diye konuştu.

Ekonomistler, Fed'in, 15-16 Aralık'ta yapacağı toplantıda yüzde 0-0,25 aralığındaki faiz oranını bu seviyede tutmasını ve toparlanmanın hız kazanmasına destek vermek için gelecek yılda aynı seviyeyi korumasını bekliyor.

Beyaz Saray ve Kongre'ye doların değerinin düşmesinde baskı yaratan diğer bir unsur olan 1,42 trilyon dolar tutarındaki bütçe açığını azaltması çağrısında bulunan Bernanke, ekonominin gelecek yıl büyümeye devam edeceğini belirtti, ancak işsizlik ile küçük işletmeler ve hanehalkları için sıkı kredi koşulları gibi toparlanmayı engelleyecek önemli sıkıntılar olduğu uyarısında bulundu.

Geçen yıl 459 milyar dolar seviyesindeki bütçe açığının 30 Eylül'de biten mali yılda 1,42 trilyon dolara çıktığı açıklanmıştı.

Bernanke, beklediği gibi ekonomideki büyümenin orta seviyede kalması halinde işsizlik oranının ''muhtemelen yavaşça düşeceğini'' kaydetti.

ABD'de, ekonomideki toparlanmanın önündeki en büyük tehditlerden bir olan işsizlik oranı Ekim ayında yüzde 10,2 ile 1983 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıkmıştı. Bazı ekonomistler, bu oranın gelecek yıl ortasına kadar yüzde 11'e çıkabileceğini tahmin ediyorlar.

ABD'de doların değerinin düşmesinde ek baskı yaratan düşük faiz oranlarına, tüketicileri cesaretlendirmek, işletmelerin daha fazla harcaması ve ekonomik toparlanmayı desteklemek için ihtiyaç bulunuyor.

aa



Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,685 µs