En Sıcak Konular

Aydın Doğan'ın köstebeği müdürü çıktı

17 Kasım 2009 10:01 tsi
Aydın Doğan'ın köstebeği müdürü çıktı

Maliye Bakanlığı’nın kestiği vergi cezalarını 'siyasi baskı' olarak değerlendiren Doğan Grubu'nu kendi çalışanı ihbar etmiş.

Soruşturma Maliye'ye bilgi ve belge yağdıran eski müdür E.G. nedeniyle açıldı.

Maliye Bakanlığı’nın vergi cezalarının siyasi baskı sonucu hazırlandığını öne süren Doğan Grubu’nu, grupda yaklaşık 20 yıl üst düzey görevlerde bulunmuş bir eski yöneticisinin yaktığı ortaya çıktı.

Grubun ithalat departman müdürlüğü görevinde bulunan E.G. isimli üst düzey yöneticinin Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri’ne verdiği bilgi ve belgelerle, grubun kağıt kaçakçılığının şifreleri çözüldü.

Grubun köstebeği, Doğan Grubu ile hiçbir husumetinin olmadığına dair de tutanak imzaladı.

SÜRPRİZ TANIK BİLGİ VERMEK İSTEDİ

Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri’nin Doğan Grubu’na kestiği 3.7 milyar liralık vergi cezasının ardından, incelemenin siyasi olup olmadığı tartışma konusu olmuştu.

Grup yöneticileri de, incelemeler ve vergi cezaları konusunda Başbakan Erdoğan başta olmak üzere, hükümet üyelerini hedef alan eleştirilerde bulunmuştu.

Bu tartışmaların devam ettiği sırada, Maliye Bakanlığı denetim elamanları da, Sermaye Piyasası Kurumu’nun (SPK) kağıt kaçakçılığı ile ilgili raporları doğrultusunda “kağıt kaçakçılığının” vergi boyutunu inceliyordu.

Gelirler Kontrolörleri’nin, SPK’dan gelen evraklar üzerinde incelemelerini sürdürdüğü dönemde, grup içinden eski bir yönetici konuyla ilgili olarak elinde belgelerin olduğunu ve ifade vermek istediğini bildirdi.

İPUCU E-POSTALARDAN ÇIKTI

Gelirler Kontrolörleri’nin kabul etmesi üzerine, kağıt kaçakçılığı konusunda ifade veren ve Doğan Grubu’nda 1998 ve 2008 yılları arasında ithalat departmanında müdür olarak çalışan E.G. kağıt kaçakçılığı olayının tüm ayrıntılarını anlattı.

Doğan’ın eski müdürü, ifade vermekle kalmadı, görev yaptığı dönemde sakladığı, e-postaları, dijital ortamda hazırlanan sahte faturaları da kontrolörlere delil olarak sundu.

Grubun eski yöneticisinin verdiği bilgiler ile belgeler, SPK’dan gelen evraklarla karşılaştırıldı. Yapılan karşılaştırmada, müdürün verdiği tüm bilgi ve belgelerin, yurt dışından gelen bilgi ve belgelere uygun olduğu belirlendi.

Böylece, Doğan Grubu’nun kağıt kaçakçılığı konusundaki iddialar, yine grup içinde uzun yıllar çalışmış eski bir yöneticinin ifadeleri ile kesinleşmiş oldu.

VİCDANEN RAHATSIZ OLDU İHBAR ETTİ

Kontrolörler, kağıt kaçakçılığı konusunda ifade veren eski yöneticinin, grup ile bir husumeti olup olmadığını da araştırdılar.

Yapılan araştırmada, eski yöneticinin grup ile hiçbir husumeti olmadığı ve ifadesini tamamen “vicdani rahatsızlığı” nedeniyle verdiği belirlendi.

Bunun üzerine, grubun eski yöneticisinden “Şahsi olarak mükellef kuruma karşı herhangi bir husumetim yoktur. Görev yaptığım dönemde de husumeti doğuracak herhangi bir olay yaşamadım.

Mükellef kurumdan anlaşarak ayrıldım” ifadelerinin yer aldığı bir yazı alındı. Böylece, ifadenin “husumet nedeniyle” verilmiş olabileceğine ilişkin iddiaların da önü kapatılmış oldu.

Paravan şirketler üzerinden getirilmiş

 Eski yöneticinin verdiği bilgi ve belgelere göre kaçakçılık şöyle işliyor:

• Grup, kağıt ithalatını, Stora Enso, Abitibi, Volga, Solikamsk firmalarından yaptı. Ancak, kağıtlar, Sortal ve Shawcliff adlı paravan şirketler üzerinden Türkiye’ye getirildi.

• İşlemlerin talimatlarını ise grup yöneticilerinden Ş.M. ile M. A. Y. verdi. Kontrolörlere teslim edilen belgelerden, faturaların şirket çalışanları tarafından Doğan Dış Ticaret’in bilgisayarlarında düzenlendiği belirlendi.

• Paravan şirketlere ait faturalardan toplam 5 nüsha düzenlendi. Nüshalardan bir adedi Londra’daki S.T. adlı şahsa, bu faturaların bir adedi bedellerin ödenmesi için yine Grup yöneticilerinden olan Ş.M.’ye gönderildi.

• Bu karmaşık işlemler sonucunda, yüzde 3 ile yüzde 6 arasında kârlı fatura düzenlendi. Bu faturalar karşılığında da, Doğan Grubu 35 Euro ile 115 dolara yakın ilave kâr sağladı. 

Star



Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,215 µs