üzerini çizdiren sebep | " /> üzerini çizdiren sebep | "/>

En Sıcak Konular

Eminağaoğlu'nun üzerini çizdiren sebep

17 Kasım 2009 08:35 tsi
Eminağaoğlu'nun üzerini çizdiren sebep 
Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun, kurucusu ve başkanı olduğu YARSAV'da yönetime girememesinin yankıları sürüyor.

Seçimde, oylamaya katılan 441 delegeden yarıdan fazlası tarafından ismi çizilen Eminağaoğlu, listeye dışarıdan aday olan iki hâkimden daha az oy alabildi. Zaman'ın haberine göre, bu tablonun oluşmasında, Eminağaoğlu'nun başta Ergenekon soruşturması olmak üzere siyasî konulardaki açıklamalarından duyulan rahatsızlığın etkili olduğu belirtiliyor. Üyeler arasında, Eminağaoğlu'nun YARSAV'ı hükümet ile iktidar mücadelesine girişen ideolojik bir örgüte dönüştürdüğü yorumları yapılıyor.

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun kurucusu olduğu Yargıçlar ve Savcılar Birliği'nin (YARSAV) 2. Olağan Genel Kurulu'nda kendi oluşturduğu yönetime girememesinin yankıları sürüyor. Adalet Bakanlığı'nın meslekten ihracını istemesiyle sarsılan Eminağaoğlu, YARSAV üyelerinin kendisini yönetime sokmamasıyla büyük bir şok daha yaşadı. Eminağaoğlu ve ekibi, suçu 15 kişilik çarşaf listeyle seçime girmelerine atsa da kulislerde farklı şeyler konuşuluyor. Yargıda ideolojik bölünmelere yol açtığı için eleştirilen YARSAV'da demokrasi ve özgürlüğü savunan üyeler de bulunuyor. Bu üyeler, yargıdaki ilk örgütlenme özelliğine sahip olması nedeniyle YARSAV'ı destekledi. Ancak genel başkan Eminağaoğlu'nun, derneği eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, eski Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan'ın fikirleri doğrultusunda yönetmesi tepki çekti.

DELEGELER, EMİNAĞAOĞLU'NUN ÜZERİNİ ÇİZDİ

Ömer Faruk Eminağaoğlu, 441 delegenin ancak 195'inin oyunu alabildi. 243 delege ise Eminağaoğlu'nun üstünü çizdi. Özgürlükleri savunmak, hakim ve savcıların mesleki sorunlarına çözüm bulmak için yola çıkan örgüt, iktidara muhalefet edeceğim derken demokrasi dışı söylem ve eylemlere giren bir görüntü verdi. Eminağaoğlu'nun bayraktarlığındaki yönetime, bir kısım hakim ve savcıların hakkını savunurken, ideolojik olarak yakın görmediği meslektaşlarına yapılanlara karşı sessiz kalmayı yeğlediği eleştirileri yapılıyor.

ERGENEKON AÇIKLAMALARI RAHATSIZ ETTİ

Büyük çoğunluğu kürsüde hakim ve savcılık yapan delegelerin, Eminağaoğlu'nun başta Ergenekon soruşturması olmak üzere siyasî konularda yaptığı açıklamalardan rahatsız olduğu belirtiliyor. Üyeler arasında, Eminağaoğlu'nun sert üslubu ve siyasî söylemleriyle YARSAV'ı hakim ve savcıların meslek örgütü görüntüsünden çıkarıp, hükümet ile siyasî iktidar mücadelesine girişen ideolojik bir örgüte dönüştürdüğü yorumları yapılıyor. Eminağaoğlu'nun Ergenekon soruşturması sürecinde bazı sanıklarla içli dışlı görünmesi, telefonla bazı sanık avukatlarına akıl verdiğinin belirlenmesi de delegelerin tepkisini çekmiş.

Ayrıca Eminağaoğlu'nun Adalet Bakanlı-ğı'na karşı açtığı şahsi dava ve suç duyurularını YARSAV'a mal etmesinin de delegeler arasında rahatsızlığa yol açtığı öne sürülüyor. Eminağaoğlu'nun başkanlık görevi süresince de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndaki kamu görevini aksattığı, yüzlerce dosyayı beklettiği, bu durumun da özellikle Yargıtay'daki meslektaşları arasında haksızlık olarak nitelendirildiği ifade ediliyor. Avrupa Birliği'nin 2009 ilerleme raporunda YARSAV'ın 'kritik davalarda yargıyı etkilemeye teşebbüs eden' bir örgüt olarak tanımlanmasının da Eminağaoğlu açısından bardağı taşıran son damla olduğu kaydediliyor. Eminağaoğlu'nun yeni yönetime seçilmemesi hakim ve savcıların üye olduğu adalet.org sitesinde de günün konusu oldu. Yeni yönetimi kutlayan bazı üyelerin yaptığı yorumlar dikkat çekti. Siteye bir üyenin, "Yeni yönetimin YARSAV'ı belli bir siyasî görüşün sözcülüğünü yapmaktan çıkartıp, hakim ve savcıların tamamını kucaklayan, siyasî partilere mesafeli duran, mesleki dayanışmayı, sorunları çözüm yollarını ön planda tutan bir birliğe dönüştürmelerini temenni ediyorum." yorumu yaptığı görüldü. 



Bu haber 531 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,961 µs