En Sıcak Konular

Yarın gece meteor yağmuru var

16 Kasım 2009 19:55 tsi
Ege Üniversitesi Gözlemevi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeynel Tunca, 17 Kasım Salı gecesi, yoğun bir göktaşı yağmurunun izlenebileceğini açıkladı.

17 Kasım Salı gecesi gökyüzünde Kuzey- Doğu yönünde izlenecek olan Leonid adı verilen göktaşı yağmurunun Leo- Aslan takımyıldızı bölgesinden her yöne dağılıyormuş gibi görüleceğini söyleyen Prof. Dr. Zeynel Tunca, şunları söyledi:
“Bu yıl içindeki Leonidler, 33 yılda bir Güneş etrafında dolanan Tempel - Tuttle kuyruklu yıldızının 1466 ve 1533 yıllarında geçtiği sırada ardında bıraktığı kalıntılar ile oluşmaktadır. Bu yılki Leonid göktaşı yağmuru 17 Kasım Salı günü en büyük sayıya ulaşacak. Öngörülen izlenebilecek göktaşı sayısı yaklaşık saatte 200- 300 civarında olacaktır. Göktaşı sayısı tahminlerin yarısı kadar olsa bile bu senenin en iyi göktaşı yağmuru olacaktır. Göktaşı izlerinin görülebilmesi, onların yeterince parlak iz bırakmasına bağlıdır. Bu yıl bu tarihte Ay yeniay evresinde olacak ve gece boyu görülmeyecektir. Bu nedenle de görebileceğimiz göktaşı sayısı da daha fazla olacaktır. Sayının en fazla olacağı akşamın ilk saatlerde bulunduğumuz boylamlarda Aslan takımyıldızı henüz doğmamış olacaktır, ancak Kuzey- Doğu yönünde ufkumuza yakın gökyüzünde bu yağmurun izlerini görebileceğiz. İlerleyen saatlerde ise sayı azalmaya başlayacak” dedi.

Meraklılarına iyi seyirler dileyen Prof. Dr. Zeynel Tuna, halk arasında ‘yıldız kayması’ olarak bilinen göktaşı yağmuru hakkında ise şu bilgileri verdi:

“Kuyruklu yıldızlar Güneş etrafındaki yörüngelerinde ilerlerken kuyruklarından ayrılan toz ve küçük taş parçacıkları yörüngede geniş bir bölgeye dağılırlar. Güneş etrafından her geçişlerinde biraz farklı bir yol izledikleri için birbirine yakın, tozlu yörünge kalıntıları oluşur. Yörünge bir anlamda tozlu yol gibidir. Dünyamızın yörüngesi de Güneş etrafında dolanırken belirli tarihlerde bu tozlu yollar ile çakışır ve dünyamız geniş bölgeye yayılmış tozlu yolların içinden geçer. Bu geçiş sırasında tozlar ve ortalama mercimek büyüklüğündeki küçük taş parçacıkları dünyamızın atmosferine hızla girer ve sürtünme sonucu yanarak ışıklı iz bırakırlar. Halk arasında ‘Yıldız Kaydı’ diye bilinen bu gök olayının yıldızlarla ilgisi olmadığı, atmosferimizde oluşan bir olay olduğu bilinmelidir. Işık kirliliği, hava kirliliği gözlemlere olumsuz etki yapar. Bu nedenle şehir ışıklarında uzaklaşmak uygun, güvenli, karanlık bölgelere gitmek daha iyi olur. Göktaşı ya da göktaşı yağmuru izlemek için dürbün vb gözlem aletine gerek yoktur. Gökyüzüne bakmak yeterlidir. Açık havada, karanlık bir alanda uygun durumda yere sırtüstü uzanarak geniş bir gökyüzü bölgesine bakmak yeterli olur.”

aa



Bu haber 636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,600 µs