En Sıcak Konular

Baro ile avukatların arasını "Ergenekon" açtı

16 Kasım 2009 17:38 tsi
Adana Barosu'nun "Ergenekon" adı verilen dava ve soruşturmada hakim ve savcılar hakkında yapıldığı iddia edilen "dinleme" işlemleriyle ilgili Baro Başkanı Aziz Erbek'in yaptığı açıklamaya, Avukat Serhat Doğan'dan tepki geldi.

Doğan, baronun siyasi parti olmadığı gibi herhangi bir dernek de olmadığını belirterek, "Birçok meslektaşımızın iradesi dikkate alındığında bu açıklamanın demokrasi anlayışına zıt olduğunu söylemek gerekir." dedi.

Doğan, yaptığı yazılı açıklamada, hukukçudan tarafsız olması, erken karar vermemesi, devam eden adli süreci töhmet altına bırakacak davranışlar sergilememesi, yargılama aşamasında hiç bir bireyi veya kurumu suçlu ilan etmemesi ve siyasi açıdan gözlerinin kör olmasının beklendiğini söyledi.

Dil, inanç, etnisite ayrımı yapmanın, her türlü şiddetin, düşüncenin kısıtlanmasının, kadının istismarının, işçi haklarının ihlalinin, adam öldürme, yaralama ya da gasp gibi fiillerin hukuka aykırı olduğu hususunda tüm dünya ve dolayısıyla barodaki meslekdaşların fikir birliği içinde olduğuna dikkat çeken Doğan, "Ancak, basın açıklamasına konu edilen 'dinleme' iddialarıyla ilgili olarak tüm avukatlar görüş ve tavır birliğine sahip değildir. Kanaatimce baromuzun sergilemesi gereken tavır eğer varsa savcının elinde güçlü deliller ve mühim şüpheler, kim olursa ve hangi kurum olursa olsun soruşturulmasını ve araştırılmasını istemektir. Ancak hukuk dışına katiyetle çıkılmamasını ve şüpheli olarak nitelenen şahısların ülkenin yargı erkinde adalet dağıtıcılığı yapma makamında olan şahsiyetler olduğu için işlemlerde ve soruşturmada bu durumun gerektirdiği hassasiyetin ve özenin gösterilmesinin gerekli olduğunu vurgulamak olmalıydı. Son yapılan açıklama, herhangibir bir partiden gelmiş bir siyasi reaksiyondan farklı bir yere konulmamıştır." ifadesini kullandı.

Baronun açıklamasının siyasi bir partinin açıklamasıymış gibi değerlendirildiğini kaydeden Serhat Doğan, bu yönüyle baronun üyelerinin genelini veya tamamını temsil edemediğini anlattı. Doğan şunları kaydetti: "Baromuzun Savcı Ferhat Sarıkaya'nın meslekten ihracı, Şemdinli olayları, TSK'nın içinde oluşturulduğu anlaşılan hukuka aykırı andıçlar, lahikalar ve Eylem Planı'nın içinde yer alan kaos planları, internet andıcında yer alan fişlemeler ve ilgili sitelerdeki dezenformasyonlar, kara propagandalar, kamu görevlilerinin fişlenmesi, Yarsav Başkanı Eminağaoğlu'nun ayyuka çıkan bağlantıları, Sincan Ağır Ceza Hakimi Şaşmaz'ın hukuksuzlukları ve Anayasa'ya açıkça aykırı olarak Cumhurbaşkanının yargılanabileceği yönündeki kararı, Başbakan'ın 6 yıl boyunca usülsüz ve gerekçesiz dinlenmesi, Anayasa Mahkemesi üyesi Osman Paksüt hakkında "daha fazla incelenemeyeceği yönündeki" gerekçeyle askıda kalan mühim iddialar hakkında açıklama yapmayıp usulüne uygun kararlarla yapılan "dinleme"ler hakkında açıklama yaparken: "çığlık", "yargı bağımsızlığı tehlike altındadır", "yürütmenin yargı üzerindeki bu açıktan ve doğrudan baskısı", "sindirilmesi, korkutulması amacına dönük girişimler", "yargıyı yok etmek isteyen", "ülkemizin faşizme götürülmesi", "Yönetenlerin despotik bütün girişimleri", "sözün bittiği yer" gibi hukukçu kimliğiyle ilgisi olmayan siyasi söylem belirlenmesi çok düşündürücüdür. Kaldı ki, tüm Türkiye biliyor ki bu ve benzeri "dinleme"ler vesilesiyle derin bağlantılar ve/veya hakim ve savcıların bazılarının yaptıkları hukuksuzluklar ortaya çıkarılmıştır."

Baro Başkanı Aziz Erbek geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "Yargı bağımsızlığı tehlike altındadır" demişti. Erbek, "Bir hâkim ve bir savcının meslekten ihraç talebiyle ortaya çıkan durum şahısların kendisi ile ilgili olmaktan çıkmıştır. Ortaya çıkan durum, herhangi bir yargıç veya savcının görevini yapma sırasındaki yanlış değil. Yargı erkini temsil edenlerin çeşitli nedenlerle sindirilmesi, korkutulması amacına dönük girişimler olarak tespit edilir hale gelmiştir" demişti. Erbek ayrıca, bir ülkede Yargıtay Başkanı, dünyanın gözbebeği bir kentin Başsavcısı bile dinleniyor ise sözün bittiği yere gelinmiş demektir. Durum vahimdir." diye konuşmuştu.

Cihan



Bu haber 655 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,368 µs