En Sıcak Konular

Onur Öymen 'gereğini yapıyormuş'

16 Kasım 2009 16:24 tsi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Alevilerin tepkisini çeken sözleri nedeniyle gereğini yapmasını isteyenlere, "Atatürk'e sahip çıkarak gereğini yapıyorum." cevabını verdi.

"Yan hasar" sözüyle Alevileri üzmediğini ileri süren Öymen, Hitler benzetmesi yapılmasının bir sosyal demokratı üzmeyeceğini söyledi.

CHP yöneticilisi Onur Öymen, ''Dersim isyanıyla ilgili'' tepki çeken sözleri üzerine, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'gereğini yapmak zorundadır' şeklindeki çağrısına Atatürk Havalimanı'nda karşılık verdi.

"Ben gereğimi yapıyorum. Bütün arkadaşlarım da gereğini yapıyor" diye sözlerine başlayan Öymen, "Bizim görevimizin gereği, Atatürk'e sahip çıkmaktır. CHP'lilerin görevi Atatürk'e sahip çıkmaktır. Biz Atatürk'ün o dönemdeki temel tercihini, yani devlete karşı silahlı kuvvet kullanana karşı AKP'nin yaptığı gibi müzakere mi etti mücadele mi etti? Cevap, mücadele etti. Benim söylediğim bundan ibaret, bunun dışında hiçbir söz bana ait değil.'' dedi.

Söylemediği sözleri hiç kimsenin kendisine atfetmeye kalkışmamasını isteyen Öymen, ''Ve bunun üzerinde kimse yorum yapmasın. Benim söylediğim şudur. AKP Atatürk'ün arkasına saklanmasın. Benim görevim şu anda Atatürk'e sahip çıkmaktır. CHP'lilerin görevi budur. Ve hiçbir CHP'li 'Atatürk'ün bir icraatını hatırlattı' diye parti suçu işlemiş olmaz. Herkes bunu böyle bilsin. Atatürk'ün yaptıklarını, sözlerini, düşüncelerini hatırlatmak CHP'liler için bir parti suçu sayılmaz.'' görüşünü belirtti.

" 'YAN HASAR' SÖZÜYLE ALEVİLERİN KALBİNİ KIRMADIM"

Onur Öymen, bir gazeteye verdiği mülakatta yaşanan katliamları "yan hasar" olarak göstermesini de şu sözlerle izah etti: "Yan hasar şu, bu gibi askeri operasyonlarda sivil halk hiçbir zaman ilke olarak hedef alınmaz . Siz bir askeri hedefe taarruz ettiğiniz zaman bazen sizin amacınız olmasa da sivil insanlar ölebilir. Mesela, Kosova Savaşı sırasında NATO birliklerinin uçakları, Sırbistan'da bir köprüyü tahrip etmek isterken bilmediği bir tren orandan geçti, bütün trendekiler öldü. 'Yan hasar' lafı askeri bir hedefe yönelmişken tesadüfen bir nedenle sivil insanların ölmesi. 'Yan hasar' sivil insanların ölümünü kast etmeyen bir durumdur.''

Yan hasar' lafını söyleyerek 'Alevilerin kalbini kırmıyor musunuz' sorusuna Öymen, "Tam tersine. Tahminime göre herhalde Atatürk hükümetinin amacı oradaki sivil halka yönelik bir operasyon değildi. Benim bildiğim bu. Bunu tarihçilere bırakalım. Benim bildiğim, silahlı ayaklanmayı önlemekti. Atatürk döneminde bilinçli olarak sivil halka yönelmiş bir hareket olduğunu duymadım.'' karşılığını verdi.

Alevilerden özür dileyip dilemeyeceği hatırlatmasına da CHP'li Öymen, "Alevilerle her zaman konuşuruz. Onlar bizim kardeşimiz. Kimse bizim Alevilerle aramızı açmaya, onları yanıltmaya kalkmasın. Bizim Alevilere karşı en küçük bir olumsuz düşüncemiz olmadığını en iyi onlar biler. Beni de çok iyi tanırlar.''dedi.

"HİTLER BENZETMESİ BENİ ÜZMEZ, İNCİTMEZ''

Öymen, kendisiyle ilgili 'Faşist', 'Hitler' benzetmeleriyle ilgili ise, ''Çok talihsiz sözler, akla aykırı şeyler. Demokrasiye gönlünü vermiş insanlar için bunlar söylenmez. Bir sosyal demokrata 'Hitler' benzetmesi yapmak onu üzmez, incitmez. Ama 'Hitle'r gibi ülkeye despotik bir idare getirmek isteyenlere, demokrat benzetmesi yapılırsa o hatalıdır' değerlendirmesini yaptı..

Cihan



Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,860 µs