'anlaşma yetişmeyecek' | " /> 'anlaşma yetişmeyecek' | "/>

En Sıcak Konular

Nükleer 'anlaşma yetişmeyecek'

16 Kasım 2009 11:37 tsi
Nükleer 'anlaşma yetişmeyecek' Rusya ve ABD'nin bir yıldır müzakerelerini sürdürdüğü nükleer silahsızlanma anlaşması 5 Aralık'a yetişemeyecek.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Rusya konusunda özel danışmanı Mike Mcfaul basına yaptığı açıklamada, yeni silahsızlanma anlaşmasının parlamentolarda onaylanması için yeterli zamanın kalmadığını söyledi. Stratejik Silahlarda İndirim Anlaşması'ın (START-1) süresi 5 Aralık'ta doluyor.

Ria Novosti'nin verdiği bilgiye göre McFaul, "5 Aralık'a kadar yeni anlaşmayı tamamlayamayacağız. Anlaşmanın ABD Senato'su ve Rusya Duma'sından geçmesi gerekiyor. Bunun zamanında yetişebileceğini sanmıyorum." uyarısında bulundu.

Singapur'da gerçekleşen APEC zirvesi çerçevesinde bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Obama yeni anlaşmanın imzalanması konusunda ümitli olduklarını açıklamışlardı. Medvedev anlaşma ile ilgili yaptığı açıklamada, "Teknik ve siyasi açıdan müzakere edilmesi gereken konular var. Bazı konulardaki problemlerin giderilmesi gerekiyor. Bunu başarabileceğimize inanıyorum." ifadesini kullanmıştı.

Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov görüşmelerde farklılıkların devam ettiğini, Washington'ın Rusya'nın nükleer kapasitesini denetimi konusunda henüz anlaşma sağlanamadığını ifade etmişti.

ABD Başkanı Barack Obama, Temmuz ayında gerçekleştirdiği Moskova ziyaretinde Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'le yeni anlaşma konusunda mutabakata varmıştı. Buna göre taraflar, nükleer başlık sayısını 1500-1675 aralığını, fırlatma sistemi sayısını da 500-1000 aralığına çekecek. Rusya'nın halen 3909 nükleer başlık ve 814 taşıyıcı sistemi bulunurken, ABD'nin 5576 nükleer başlık ve 1198 taşıyıcı sistemi bulunuyor.

Cihan



Bu haber 378 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,750 µs