'Çok değerli' 9 Türkü ajan yapmış | " /> 'Çok değerli' 9 Türkü ajan yapmış | "/>

En Sıcak Konular

'Çok değerli' 9 Türkü ajan yapmış

16 Kasım 2009 11:01 tsi
'Çok değerli' 9 Türkü ajan yapmış Sovyetlerin efsanevi casusu Mihail Baturin, anılarında “Leonid” kod adıyla görev yaptığı Arkara’da çok değerli dokuz kaynağı Moskova hesabına çalışmaya ikna ettiğini anlatıyor

Ünlü Sovyet casus Albay Mihail Baturin’in Türkiye’de görev yaptığı dönemde 9 önemli kaynağı Moskova adına casusluk yapmaya ikna ettiği ortaya çıktı.

Nezavisimaya gazetesi askeri ekinde, 1940-1947 yılları arasında Türkiye’deki Sovyet Ticaret Müşavirliği’nde diplomat kimliğiyle çalışan, gerçekte ise Sovyet istihbaratı için bilgi toplayan Baturin’in öyküsüne ve anılarına yer verdi. Sovyet gizli servisi KGB’nin öncüsü NKVD’de 1920-1951 yılları arasında görev yapan ve 2. Dünya Savaşı’nın öncesinde Türkiye’de “Leonid” kod adıyla faaliyet gösteren Baturin, 1998 yılında uzaya giden ilk politikacı olan Yuriy Baturin’in de babası.

Çok titiz ve başarılı
Nezavisimaya’ya göre, Moskova’da gizli servisin kararıyla Türkçe öğrenen ve 1940 yılında “Mihail Baklanov” adıyla Ankara’da göreve başlayan Baturin hemen Moskova’nın dikkatini çekti. NKDV’deki dosyasına, “Yoldaş Baturin işini başarılı ve çok titiz yapıyor. Önemli sorunlarda tek başına karar alabiliyor” notu düşüldü.

Nezavisimaya, Alman diktatörü Adolf Hitler’in Türkiye’ye büyük önem verdiğini, 1939 yılında Ankara büyükelçiliğine atadığı Franz von Papen’den, “Sovyetlere birlikte saldırmak için Türkleri ikna etmesini” istediğini yazdı. 1942’de Papen’e yönelik suikast girişiminin ardından Moskova’nın Türkiye’deki “1 numaralı” casusu olan Georgiy Mordninov’un tutuklandığını belirten gazete, “Baturin bütün istihbaratın başına getirildi. Sadece 1940-1944 arasında dokuz çok değerli kaynağı Sovyet gizli servisine çalışmaya ikna etti. Bunlardan beşi Albay Mihail Baturin’in Türkiye’den ayrılmasından sonra uzun süre bilgi vermeye devam etti” diye yazdı. Baturin o günleri yakın çevresine, “Gündüzleri resmi görüşmelerim vardı. Akşamları frak giyerek otellerin şömineli salonlarında birileriyle buluşuyordum. Geceleri ise yoksul semtlerde gizli görüşmelerim olurdu” diye anlattı.
Nezavisimaya, Baturin’in, Alman gizli servisinin Türkiye’deki faaliyetiyle de ilgili çok önemli bilgilere ulaştığını, bazı raporlarının Sovyet lideri Jozef Stalin’e iletildiğini yazdı.

MİHAİL BATURİN ANLATIYOR
‘Güle güle’yi öğrendin mi?

1940 baharında NKVD Başkan Yardımcısı V. Merkulov beni çağırdı ve “Baturin ‘güle güle’ demesini  öğrendin mi?” diye sordu. Ben kendisine Türkçe, “Pratiğim yok efendim” yanıtını verince, “Olacak. Türkiye’ye gidiyorsun” dedi. 1944’te yerimin değiştirilmesini istedim, çünkü Türkler yabancıların casusluk çalışmalarını engellemek için inanılmaz sert önlem alıyordu. Uzun süredir oradaydım, yani bağlantılarım izlenebilir, ajanlarımız tehlikeye düşebilirdi. Ama “Türkiye’de lazımsınız” diye kestirip attılar.

Milliyet



Bu haber 1,062 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,597 µs