'dönmeyin' baskısı | " /> 'dönmeyin' baskısı | "/>

En Sıcak Konular

PKK'dan Mahmur'a 'dönmeyin' baskısı

16 Kasım 2009 09:31 tsi
PKK'dan Mahmur'a 'dönmeyin'  baskısı
Demokratik açılımla birlikte Kuzey Irak'taki Mahmur kampında yaşayan çok sayıda vatandaşımız, 'eve dönüş' için hazırlığa başladı. Bu gelişme PKK yönetimini telaşlandırdı.

Kandil'den inen 30 militan, “Dönerseniz hapse atılırsınız” diyerek kamptakiler üzerinde baskı kurdu.

Hükümetin Kürt sorununu bitirmek için başlattığı 'Demokratik Açılım' çerçevesinde teslim olan PKK'lılar, terör örgütünü rahatsız etti. Mahmur Kampı ve Kandil'den gelen 34 kişinin Habur Sınır Kapısı'ndan girerek özgürce evlerine dönmelerinden telaşlanan PKK yönetimi harekete geçti. Türkiye ve Kandil Dağı'ndan hükümetin 'dağdan iniş için' üs olarak kullanmayı düşündüğü Kuzey Irak'taki Mahmur Kampı'na giden 30 PKK yöneticisi 'teslim olmayın' uyarısı yaptı.

YOLDA PKK KONTROLÜ

'Demokratik Açılım'la birlikte gündeme gelen Mahmur'a giden Yeni Şafak muhabiri, 'dağdan iniş'in kamptaki ve terör örgütü üzerindeki etkilerini araştırdı. 'Dağdan iniş'le birlikte gözlerin çevrildiği BM kontrolündeki Mahmur Kampı'na giriş ve çıkışlar, Kuzey Irak yönetiminin iznine tâbi olsa da PKK'nın etkisi hissediliyor. Erbil'den kampa kadar 100 km'lik yol boyunca, PKK'nın kontrol noktaları yer alıyor. Kuzey Irak yönetimi, Mahmur Kampı açılım süreciyle ilgi odağı olunca, gazetecilerin buraya girişlerine yasak getirdi. İçişleri Bakanı Kerim Sincari'nin emriyle gazetecilerin kampa yaklaşmasını engelledi. Kampta yaşanan hareketlilikle ilgili soruları cevapsız bırakan Mahmur Kaymakamı Barzan Said, Yeni Şafak'ın görüşme talebine “Kampa gelmek için yanlış zaman seçmişsiniz” diyerek cevap vermekle yetindi.

KAMPTA DÖNÜŞ HEYECANI

Yaklaşık 12 bin kişinin yaşadığı Mahmur'un güvenliğini sağlayan yerel kuvvetler, bir süre ara verilen 'dağdan iniş'lerin, kampta büyük bir heyecana neden olduğunu söyledi. İsmini açıklamayan üst düzey bir polis yetkilisi, kamptakilerin Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ettiğini belirterek “Dönmek için gün sayan çok insan var burada” dedi. Açılım süreci Mahmur'da heyecana neden olurken, terör örgütü PKK yönetiminin telaşlanmasına neden oldu. Aynı polis yetkilisi, açılım sürecinin hız kazanmasıyla PKK'nın BM gözetimindeki Mahmur'a baskısını arttırdığını söyledi ve ekledi: “Geçen hafta gizlice kampa gelen 30 kişilik PKK'lı grup, açılım süreci ile ilgili bir toplantı yaptı.” Kuzey Irak yönetimine yakın kaynaklar ve peşmerge yöneticileri de aralarında üst düzey PKK yöneticilerinin de bulunduğu grubun kampa girdiğini doğruladı.

'HAPSE ATILIRSINIZ' TEHDİDİ

Toplantıda Türkiye'nin açılım sürecinde sunduğu fırsatlardan yararlanmak isteyen çok sayıda örgüt elemanını ikna etmeye çalışan PKK'lı grubun 'dönmeyin' uyarısı yaptığı öğrenildi. PKK'lı grubun, teslim olmak isteyenlere 'eylemlerden dolayı yargılanarak hapse atılacakları'nı söyleyerek vazgeçirmeye çalıştığı belirtildi. PKK'lı grubun ikna etme çabaları ters tepeceği için, sertlik yanlısı bir tutum sergileyemedikleri de belirtildi.


1200 PKK'lı silahlarıyla teslim oldu

AK Parti'nin başlattığı açılım süreciyle PKK'dan ayrılanların sayısında artış dikkat çekerken, Yeni Şafak muhabirinin Kuzey Irak yönetimine yakın kaynaklardan aldığı bilgiye göre, 'Demokratik Açılım'dan önce 1200 PKK'lı silahlarıyla birlikte teslim oldu. PKK'lıların onarlı gruplar halinde Türkiye sınırından gi-rerek güvenlik güçlerine teslim olduğu belirtiliyor.


PKK'nın arşivi Avrupa'da mı?

Teröristlerin dağdan inmesi için başlatılan 'Demokratik Açılım' süreci tüm dünya tarafından ilgiyle izlenirken, Mahmur Kampı ve çevresinde en çok konuşulan konulardan biri de PKK'nın arşivinin nerede olduğu. İsmini açıklamayan Kuzey Irak yönetiminden yetkililer ve PKK'ya yakın kaynaklar Türkiye'nin PKK'nın arşivini ele geçirmek için harekete geçtiğini belirtti. Daha önce Kandil Dağı'nda saklandığı söylenen ve teröristbaşı Öcalan'ın yazışmaları, örgütün kimler tarafından kurulduğu, hangi ülkelerden yardım aldığı, eylemleri, finans kaynakları, hesap hareketleri ve uyuşturucu trafiğindeki rolüne ilişkin önemli bilgilerin bulunduğu arşivin İsrail gizli servisi MOSSAD tarafından ele geçirildiği ileri sürülmüştü. Türkiye'nin askeri operasyonlar ve 'Demokratik Açılım'la köşeye sıkıştırdığı PKK yönetiminin, arşivi Avrupa'ya gönderdiği de iddialar arasında...


Kandil'de yöneticilere demokratik açılım cezası

Kuzey Irak yönetimi ve PKK'ya yakın kaynaklara göre örgüte yönelik askeri operasyonların ardından ve 'Demokratik Açılım' süreciyle birlikte örgütten kopmalarda hızlı bir artış yaşanıyor. PKK'dan kopuşlar ise örgütün üst düzey yönetiminde sık sık değişiklik yapılmasına neden oluyor. Kandil'de açılım sürecine destek veren ya da teslim olmalara engel olamayan yöneticilerin tasfiye edilerek cezalandırıldığı belirtiliyor.

yenisafak



Bu haber 474 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,585 µs