En Sıcak Konular

Çiçek'ten Kıbrıs resti

15 Kasım 2009 20:18 tsi
"Eğer birileri 'Ya Kıbrıs ya AB' diye düşünüyorlarsa Türkiye'nin tercihi, sonsuza kadar Kıbrıs Türkünün yanında olacaktır. Bunu herkes iyi anlamalı'”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) 26. kuruluş yıldönümü adada törenlerle kutlanıyor.

KKTC’nin 26. kuruluş yıldönümü törenleri için Ada’da bulunan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Lefkoşa'da düzenlenen törende yaptığı konuşmada,” Kıbrıs meselesini Türkiye'nin AB politikasının önüne koyarak, eğer birileri 'Ya Kıbrıs ya AB' diye düşünüyorlarsa Türkiye'nin tercihi, sonsuza kadar Kıbrıs Türkünün yanında olacaktır. Bunu herkes iyi anlamalı” dedi.

-TALAT: ÇÖZÜM İNSANLIĞA YAPILACAK EN BÜYÜK KATKI”-

Kuruluş yıldönümünde bir konuşma yapan KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ise "Kıbrıs'ta çözüm, bizim insanlığa yapabileceğimiz en büyük katkıdır" dedi. Talat, KKTC'nin kuruluş yıldönümünde, Kıbrıslı Rum muhataplarına, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluş bildirgesindeki iyi niyet mesajını yenileyerek "Kıbrıs Türk halkı, bu güzel adayı sizinle paylaşmaya hazırdır. Gelin, çözüm çabalarımıza siz de katkı koyun; güzel adamızın bir dostluk ve işbirliği adası olmasını engellemeyin" diye konuştu.

-EROĞLU'NUN DEĞERLENDİRMESİ-

KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu ise Devlet Bakanı Çiçek’in konuşmasının herkesin yüreğine su serptiğini ve Türkiye/nin bu kararlı tutumundan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, konuşmasında 15 Kasım’ın sadece KKTC’nin değil, Türkiye’nin de bayramı olduğunu belirterek, KKTC'nin Kıbrıs Türkünün varoluş mücadelesinin en anlamlı eseri, hürriyetine ve hukukuna sahip çıkma kararlığının en güçlü ifadesi olduğunun belirtti. Çiçek, "Şunun herkes tarafından bilinmesi lazım: Çözüm istiyoruz, ama her şeye rağmen çözüm değil. Kıbrıs Türkünün meşru haklarından vazgeçmesiyle sonuçlanabilecek bir çözüm, bizim arkasında olduğumuz bir çözüm değildir. Bunu herkesin iyi anlaması lazım. Eğer bugüne kadar bunu yeteri kadar idrak edememiş olanlar varsa, bu konuyu bir kere daha düşünmelidirler” dedi.

-“SÜREÇ HEBA EDİLMESİN”-

KKTC'nin varlığının, Kıbrıs Türkünün kaderini kendi iradesi ile belirleme hakkından hiç bir şartta vazgeçmeyeceğini tüm dünyaya kanıtlaması olduğunu söyleyen Çiçek, Kıbrıs müzakerelerinin sonsuza kadar devam edemeyeceğinin ve mevcut fırsat penceresinin de sonsuza kadar açık kalmayacağı mesajını verdi.

Çiçek, Türk milletinin ayrılmaz parçası Kıbrıs Türkünün meşru haklarından, Türkiye'nin ise ana vatan ve garantör ülke olarak hak ve sorumluluklarından vazgeçmeyeceğinin de herkes tarafından iyi bilinmesi gereken bir konu olduğunun altını çizdi.

Konuşmasında, müzakere sürecine değinen Bakan Çiçek, hakkaniyetten sapılarak ulaşılmaya çalışılacak çözümün, çözüm olamayacağının idrak edilmesi gerektiğini ifade ederek, “Mevcut sürecin de heba edilememesi için gerekli hassasiyet gösterilmelidir. Bu fırsatın da uzlaşmazlığa kurban edilmemesi, fırsat kaçırmak için hiçbir fırsatı kaçırmayanların geçmişten de ders almaları gerekmektedir” dedi.

-“TÜRKİYE'NİN GARANTÖRLÜĞÜNDEN VAZGEÇİLEMEZ”-

Devlet Bakanı Çiçek, Türkiye’nin bölgenin işbirliği ve barışın egemen olduğu bir bölge olması için çaba harcadığını ve Kıbrıs konusuna da böyle yaklaştığını hatırlatarak şu değerlendirmede bulundu:
"Hedefimiz olan kapsamlı çözüm Adanın iki eşit toplum, iki kesimlilik, siyasi eşitlik, eşit statüde iki kurucu devlet temelinde bir araya getirilecek yeni bir ortaklık biçiminde ortaya çıkması gerekiyor. Türkiye'nin etkin ve fiili garantisi devam edecektir. Ulaşılacak çözümün kalıcılığı teminat altına alınacaktır. Çözümün bütünlüğünün AB içinde aşındırılmasına asla imkan tanımayız. Bu hususlar iyi anlaşılabilmeli ki bu sürecin ne kadar önemli olduğu ve önümüzdeki fırsatın ne kadar anlamlı olduğu iyice değerlendirilmelidir.”

Çiçek konuşmasının son bölümünde Adanın su sorununa de değinerek “550 milyon dolarlık yatırımla Dragon Barajı’nın inşasıyla ilgili proje ihale aşamasına geldi. Bu proje tamamlandığında Kıbrıs’a yılda 75 milyon metreküp su taşınacaktır” müjdesini de verdi.

anka



Bu haber 659 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,754 µs