Aleviler ayakta | " /> Aleviler ayakta | "/>

En Sıcak Konular

Yurt çapında Aleviler ayakta

15 Kasım 2009 17:03 tsi
Yurt çapında Aleviler ayakta

CHP'li Onur Öymen'in TBMM'de 'Dersim 37'de analar ağlamasın denildi mi?' dediği konuşmasına Alevilerin tepkisi dinmek bilmiyor. Öymen'in 'yanlış anlaşıldım' şeklinde açıklama yapmasına rağmen yurt çapında süren protestolar adeta Öymen ve CHP'ye

İSTANBUL

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma bir grup Tunceli ve Alevi dernekleri tarafından Beyoğlu'nda protesto edildi. Galatasaray Meydanı'nda toplana yaklaşık 500 kişi, Taksim'e kadar sloganlar atarak yürüdü. CHP Beyoğlu ilçe binası önünde bir süre oturma eylemi yapan grup ,Taksim Meydanı'nda basın açıklaması yaparak olaysız bir şekilde dağıldı.

Tunceli Dernekleri Federasyonu ile çeşitli Alevi derneklerinden oluşan yaklaşık 500  kişilik grup, CHP ve Onur Öymen'i protesto etmek için Galatasaray Meydanı'nda toplandı. 'Arşivler açılsın 37-38 Dersim katliamının hesabı verilsin',  'Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yeri açıklansın', 'Açalım kızıl sancağı, gitsin zulmedenin çağı, elimizde dost bıçağı, görelim bakalım nic'olursa olsun', 'Dersim isyanının bastırılma yönetimini savunuyor ve övünüyorsun.

Bak Onur Öymen bak biz ölmedik buradayız. Adolf Hitler. (Onur Öymen)' yazılı pankartlar taşıyan grup, İstiklal Caddesi'nden Taksim'e doğru yürüyüşe geçti. 'Irkçı Öymen Irkçı CHP', 'Gün gelecek devran dönecek CHP halka hesap verecek', 'Katil devlet hesap verecek',  'Dersim onurdur onuruna sahip çık' şeklinde sloganlar atan grup, cadde üzerinde bulunan CHP Beyoğlu ilçe binası önünde bir süre oturma eylemi yaptı. Polis, ilçe binası önünde güvenlik önlemi aldı. Grup burada 'İşte burası faşist yuvası', 'Onur Öymen nalet şero to' şeklinde slogan attı. Grup daha sonra tekrar yürüyüşe geçerek Taksim Meydanı'na geldi.

Grup adına açıklama yapan Avukat Ali Rıza Aydın, 72 yıl önce  Tunceli bölgesinde yaşanan olayların tarihçesini anlattı. Dersim bölgesinde 10 bilerce insanın öldürüldüğünü ve insanların başka bölgelere sürgüne gönderildiğini belirten Aydın, "O günkü yaşanan bir katliamın bugün faşist CHP tarafından çözüm önerisi olarak sunulması resmi ideolojinin tekerrürüdür. Dersimliler bu utanç önerisini asla unutmayacaklarıdır." şeklinde konuştu. Grup basın açıklamasının ardından dağıldı.

MERSİN

Mersin’de DTP il örgütü ile Tuncelililer Derneği ve Alevi hareteki İnsiyatifi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'i ''demokratik açılım'' konusunda TBMM'de yapılan ön görüşmelerdeki ''Dersim isyanı'' sözleri dolayısıyla protesto etti. Grup CHP İl Başkanlığı önüne siyah çelenk bıraktı.

DTP İl Binası önünde toplanan kalabalık bir grup ellerinde siyah çelenk, Onur Öymen’in hitler benzetmesi fotoğraflarla CHP İl Binası önüne kadar sloganlar eşliğinde yürüdü. Çeşitli sloganlar atan grup CHP önüne siyah çelenk bıraktı. Burada DTP adına konuşan il Başkanı Serhat Ölmez, “Dersim bir isyan değil katliamdır” diyerek, “Bu utanç verici olayları haklı ve meşru göstermek, bugfün demokratik hakları için mücadele eden insanların çözüm arayışlarını görmezden gelerek kürt sorununun çözümünü dersim katliamıyla ilişkilendirmek çözümsüzlüktea ısrar etmektir” dedi.

Kendi yurttaşlarına karşı kanla, ölümle, düşmanca yaklaşan anlayışların ülkede yeni çatışmaların zemini olacağını vurgulayan Ölmez, “Ülkede savaşın, çatışmanın son bulması için mücadele etmesi gereken siyasetçi, kafatasçı, ırkçı söylemlerinden derhal vazgeçmelidir. Öymen ve CHP alevi ve kürt halklarından özür dilemelidir” açıklamasını yaptı.
Grup açıklamanın ardından yine zılgıtlar eşliğinde İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi önüne geldi. Burada da Mersin Özgür Alevi Hareketi İnsiyatifi bir açıklama yaparak Öymen’i protesto etti.

Daha sonra Tuncelililer Derneği önünde toplanan kalabalık grup CHP İl Binası önüne yeniden yürüyüşe geçti. Burada yapılan açıklamada da CHP ve Öymen’in özür dilemesi gerektiğin belirtildi.

TUNCELİ

Tunceli Dernekleri Federasyonu üyeleri, CHP il binası önünde Dersim olaylarında hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Federasyonun Mersin Şube Saymanı Binali Akgönül, ''CHP'nin içerisinde hangi kademesinde olunursa olunsun faaliyet yürüten Dersimlilere seslenmek istiyoruz. Bu kafatasçı zihniyetle halka bir şey verilemeyeceği anlaşılmış olmalı. O nedenle tüm onurlu Dersimlileri CHP'den istifa etmeye davet ediyoruz'' diye konuştu.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da CHP il binasının önünde toplanan 25 sivil toplum kuruluşu adına açıklama yapan İnsani Hak ve Hürriyetler (İHH) Derneği Sözcüsü İbrahim Gökdemir, Öymen'in sözlerinin ''imha et, inkar et, asimile et'' anlamına geldiğini söyledi.

Gökdemir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Dersim'de olanları savunanları insanlık noktasından nasibini almamış olarak değerlendiriyorum'' sözlerine katıldıklarını kaydederek, CHP il yönetiminin partiden istifa etmesini istedi.

Grup, açıklamanın ardından olaysız dağıldı.

ADANA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in Meclis'teki demokratik açılım ön görüşmelerinde Dersim katliamını savunmasına tepkiler sürüyor.

Tunceliler Derneği üyeleri, sivil toplum, parti, sendika ve dernek üyesi bir grup "Faşist CHP" sloganları atarak CHP Adana İl Başkanlığı'na siyah çelenk bıraktı.

Tunceliler Derneği Başkanı Kafi Doğdu, İnönü Parkı'nda yaptığı açıklamada, Meclis Genel Kurulu'nda yapılan görüşmelerin ülkenin demokratik değerlerin çoğalmasına katkı sunacağını umut ettiklerini, ancak bunun tam tersi gelişmelere zemin hazırlandığını üzülerek gördüklerini söyledi.

Doğdu, CHP'li Onur Öymen'in Dersim ve Şeyh Said isyanlarının bastırılması sırasında devletin uyguladığı yöntemi savunmasını faşizan bir zihniyetin tezahürü olarak nitelendirdi.

Doğdu, "Bu yöntemin çözüm olarak sunulması doğruysa son 25 yıldır ülkemizi hem sosyal, hem ekonomik olarak iflas noktasına getiren Kürt sorunu bağlamında gelişen ve ayrıca 40 bin insanımızın kanına mal olmuş kirli savaşın maliyeti ortada iken halen bastırmadan, öldürmeden dem vurmanın anlamı nedir?" diye sordu.

Doğdu, Öymen'in 1937-38 yıllarını referans yapmasının fiziki imha anlamına gelen bir tarihi desteklemesi ve savunmasının utanç verici olduğunu anlattı.

Alevi Bektaşi Federasyonu Adana Bileşenleri'nin yanı sıra, KESK, Adana Tabip Odası, Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği ile DHF, DİSK, SHP, ÖDP, EMEP ve DTP'nin de destek verdiği eylemde 200 kişilik grup "Faşist CHP" sloganları atarak CHP Adana İl Başkanlığı binasına kadar yürüdü. Bina önüne siyah çelenk bırakan Tunceliler Derneği Başkanı Kafi Doğdu ile eyleme katılanlar daha sonra slogan atarak dağıldı.

BURSA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in, Meclis'teki demokratik açılım ön görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada Dersim katliamını savunmasına, Bursa'daki Dersimliler de tepki gösterdi.

Bursa'da yaşayan Dersimliler ve Alevi vatandaşlar, CHP'yi 'faşist bir parti' olarak nitelerken, Onur Öymen'in de istifa etmesini istedi.

CHP Bursa İl Binası önünde toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, CHP ve Genel Başkanı Yardımcısı Onur Öymen aleyhine slogan attı. 'Dersim Türküsü'nü okuyan kalabalık, açtığı pankartlarla da Onur Öymen'i istifaya çağırdı. Grup adına açıklama yapan Bursa Dersimliler Derneği Başkanı Özkan Aslan, Öymen'in sarf ettiği sözlerle 'CHP'nin gerçekliğini, kafatasçılığını' bir kez daha ortaya çıkardığını söyledi.

Öymen'i 'son Hitler' olarak nitelendiren Aslan, "Senin insanlığın kaç para eder. Bir halkın acılarıyla övünen sen, hiç düşünmüyor musun diline doladığın o anaların sessiz çığlıklarının gün gelir seni Munzur'un göz yaşında boğacağını." diye konuştu.

CHP'ye, Onur Öymen'in neden hala istifa etmediğini soran Aslan, şöyle konuştu: "Bu halkın oyuyla meclise gelmiş bir partiye halkımız katliamcı olarak mı bilsin. Ahmet Hakan'ın güzide sosyal demokrat Öymen'e beş dersim dersi adlı yazısını tekrar tekrar okumasını kendisine öneriyoruz. Dersimi ve mazlum halkları diline dolamayı bırak. Acımıza gülme, acımızı onaylama, acımızı çoğaltma, sabrımızı da taşırma. Bursa'ya her geldiğinde için titresin, çünkü sana oy veren o analardan biri her an yüzüne tükürebilir. Sayın Baykal, aşırı sağcı ve her şeye rağmen nadide başkan, eğer Öymen'e haddini bildirmezsen biz bildiririz. Ambleminizdeki altı oku Ahmet Hakan'ın yazısına ek olarak 'Faşizm, Arkçılık, Soykırım, Halk düşmanlığı, Ergenekoncu ve Kafatasçılık' şeklinde değiştiririz." Dersimliler, yapılan açıklama ve protesto gösterilerinin ardından CHP il binası önünden ayrıldı.

"6 OKU DEĞİŞTİRMEYE KİMSENİN GÜCÜ YETMEZ"

CHP Bursa İl Başkanı Gürhan Akdoğan ise CHP'lilere 'faşit' denmesinin yanlış olduğunu söyledi. Dersimlilerin, yaptıkları eylemlerle haklı iken haksız duruma düşebileceğini savunan Akdoğan, "Altı oku değiştirecek bir yaklaşım Alevi yurttaşlarımızın geleceği açısından da çok yanlıştır. Böyle bir şey olamaz. Böyle bir şeye hiç kimsenin gücü de yetmez. Bize böyle bir yafta yakıştırılması da hiç de uygun değildir." şeklinde konuştu.

DENİZLİ

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Alevi Dernekleri Denizli Şubeleri Başkanı Erkan Aras, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in, Dersim'le ilgili açıklamalarından dolayı derhal istifa etmesini ve Alevi cemaatinden de özür dilemesini istedi.

Öymen'in açıklamalarının talihsizlik olduğunu ifade eden Aras, "Onur Öymen'in TBMM'de demokratik açılımın ön görüşmeleri esnasında partisi adına yaptığı konuşmada, hükümetin "analar ağlamasın" söylemini eleştirdi. Bu eleştiride bir çok kanlı bastırma yöntemi ile birlikte Dersim katliamını da anması ve bunu bir yöntem olarak önermesi her şeyi bir yana bırakırsak, vicdani açıdan dahi sakat bir zihniyetin ifadesidir." dedi.

Onur Öymen'in annesinin bile, anaların göz yaşlarını hafife alan ve yeni göz yaşlarına çağrı çıkaran ibretlik açıklamasını bir anne olarak acı içinde izlediğini ileri süren Aras, "Dersim'de bir halk topluca terörist ilan edilmiştir. Yaşanan katliamın en önemli yanı şudur; orada sadece eli silah tutanlar değil, binlerce kadın ve çocuk da katledilmiştir. Dersimli Alevilerin katli öyle bir boyuta ulaşmıştır ki, dereler kan akar olmuştur. Bu konuda bilgi sahibi olmak için yayınlanmış tanık ifadelerini okumak yeterlidir. Bu ifadeler ki tüm kısıtlamalara rağmen yayınlanmış, sınırlı ifadelerdir. Bu kadarı bile olayın vahşet boyutunu anlatmak için yeterlidir. Bu açıklamadan yola çıkarak bugün de önerilen yöntemin bütün olarak bir halkın terörist ilan edilmesi yönünde olduğunu anlayabiliriz." diye konuştu.

Öymen'in açıklamalarının talihsiz ve seçmenlerine ihanet olduğunu vurgulayan Aras, "Günümüzde, devlet yurttaş ilişkilerinin yeniden tanımlandığı, şiddetin sözel boyutuyla dahi sorgulandığı ve hiçbir sorunun şiddetle çözülemeyeceği kanaatinin hakim olduğu bir dönemde Dersim Katliamı'nın örnek yöntem olarak sunulması; en temelde çağ dışı bir zihniyetin tezahürüdür. Alevileri bir yana bırakırsak, tüm toplumsal sorunların çözümünde zihniyet değişikliğinin ne kadar acil ve ertelenemez bir ihtiyaç olduğu bu olayda da kendini ortaya koymuştur. Dersim katliamı Alevilerin yüreğinde kanayan bir yaradır. Aleviler acılarının hafifletilmesi için bir özür beklerken, böylesi bir ifade yaralarına tuz basmıştır. Ayrıca Onur Öymen ve CHP milletvekillerinin o koltuklarda oturmasında Alevilerin katkısı inkar edilemez. Siyaset tekniği açısından bile bakıldığında CHP genel başkan yardımcısının bu ifadeleri kullanması seçmenlerine ihanettir. Bu durum karşısında CHP Alevilerden özür dilemeli ve Onur Öymen derhal istifa etmelidir." ifadelerini kullandı.

Alevilerin Dersim davasını savunmaya devam edeceğini anlatan Aras, şunları kaydetti: "Bir Dersimlinin bir tek saç telinin bile Onur Öymen gibileri için feda edilmesine izin verilmeyecektir. Dersim Katliamı'nı en güzel özetleyen cümleler Seyid Rıza'nın kendi ipini boynuna geçirip idam sehpasına tekme atmadan önceki haykırışıdır, 'Evladı Kerbelayık, bihatayık. Ayıptır, zulümdür, cinayettir.' Ancak sanılmasın ki zalimin zulmünü yüzüne karşı haykırmakla kalınacaktır. Bilinmelidir ki Alevi kamuoyu Onur Öymen ve benzeri zihniyettekilere gereken dersi, gerektiği yerde, layık oldukları araçlar üzerinden vermeyi bilecek kadar da onurlu ve sağduyulu bir kamuoyudur."

Ajanslar



Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,650 µs