En Sıcak Konular

''Demokratik açılım'' İngiliz basınında

15 Kasım 2009 12:52 tsi
İngiliz basını, TBMM'de önceki gün yapılan "demokratik açılım" oturumuyla, hükümetin sorunun çözümü için "tarihi bir öneride" bulunduğu yorumunu yaptı.

Times gazetesindeki haberde, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın "Demokratik açılımın sloganı, herkes için daha fazla özgürlüktür" dediği belirtildi.

Hükümetin ilk adımlarından birinin özel televizyonlarda Kürtçe yayın sınırlamasını tamamen kaldırmak olduğu ifade edilen haberde, şöyle denildi:

"Hükümet daha sonra, Kürtçe siyasi kampanya yapılmasına ilişkin yasağa son verecek ve 1950'lerden bu yana Türkçe isimler verilen şehir ve köylere yeniden Kürtçe isimlerini verecek. Ayrıca, Kürtlerin ayrımcılık sorunlarıyla ilgilenebilmek için bir komite oluşturulacak."

"Açılımın Türkiye'nin AB'ye katılımına yardımcı olabileceğini" kaydeden Times gazetesi, Türk hükümetinin "40 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan" sorunun çözümü konusunda "tarihi bir öneride" bulunduğu yorumunu yaptı.

Financial Times (FT) gazetesi de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün TBMM'de, "Bu olayı sadece terör sorunu olarak algılamak veya anlatmak ayrı bir yanlıştır. Sadece Kürt sorunu olarak algılamak veya anlatmak ayrı bir yanlıştır" diye konuştuğunu yazdı.

"Başbakan bu sözleriyle risk aldı" diyen gazete, "Erdoğan'ın, Kürtleri tatmin etmeden, Türkiye genelinde kendisine oy verenleri karşısına alma riski aldığı" yorumunu yaptı.

Ana muhalefet ve diğer muhalefet partilerinin Başbakan Erdoğan'a karşı çıktıklarını kaydeden gazete, "PKK'nın dağdan nasıl indirileceği gibi hassas bir konunun ise parlamentodaki tartışmada ele alınmadığını" yazdı.

Gazete, ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz'in "Foreign Affairs Journal"da bu ay çıkan makalesine gönderme yaparak, Abramowitz'in "AK Parti, Kürtlerle ilgili politikasıyla ya yaşayacak ya da ölecek" görüşüne yer verdi.

star



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,685 µs