En Sıcak Konular

İddiaya göre Kardak krizini de o çıkardı

15 Kasım 2009 12:17 tsi
İddiaya göre Kardak krizini de o çıkardı İddialara göre Kardak krizini de o çıkardı, Almanya ile ilişkileri de o gerdi.. Dersim katliamıyla ilgili skandal sözleriyle Alevilerle birlikte tüm Türkiye'nin tepkisini çeken CHP'li Onur Öymen'in geçmiş vukuatları da tartışılıyor...

Dersim olaylarının bastırılmasını terör mücadelesine örnek göstererek partisini Alevilerle karşı karşıya getiren Öymen’in Dışişleri müsteşarı olduğu dönemde de benzer vukuatlara imza attı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bursa Milletvekili Onur Öymen, demokratik açılımın öngörüşmesinde yaptığı talihsiz konuşmayla ilgili özür dilemesine rağmen tepkiler sürüyor. Dersim gafının ardından, Başbakan Erdoğan’ın, “monşer” olarak nitelendirdiği Öymen hakkında “diplomatlığı” dönemine ilişkin de pek çok iddia gündemde.

’Kriptoları hasır altı etti’

Öymen’in, Dışişleri Müsteşarlığı dönemine ilişkin “Kardak kriptolarını hasıraltı etti” iddiası yeni bir tartışma yarattı. Gazeteci Yazar Cengiz Çandar’ın köşesine de taşıdığı bu iddiaya göre 1996 Ocak ayında Türkiye ile Yunanistan arasında Kardak krizinin patlak vermesinin ardından dönemin Başbakanı Tansu Çiller, Dışişleri Müsteşarı Öymen’e, Türkiye’nin alacağı tavrı belirlemek üzere kritik bir soru yöneltti. Çiller’in “Bu kayalıklar kimin?” sorusuna Öymen tereddütsüz biçimde “Bizim” yanıtını verdi. Çiller de Müsteşarı’nın verdiği bilgi doğrultusunda krizi tırmandırınca, Türk ve Yunan donanmaları Kardak kayalıklarının dibinde savaşın eşiğine geldi. Ancak yıllar sonra “Öymen’in bu bilgiyi Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği’nden kendisine iletilen ve İtalyanların elinde bulunan ’Türkiye’nin Kardak kayalıklarını terk ettiğini, Kardak’ın Türk karasuları içinde olmadığını’ortaya koyan belgeyi içeren kriptoyu hasıraltı ederek Çiller’e verdiği” iddiası gündeme geldi.

İnal Batu: Bilgim yok

Öymen’in “Kardak bize ait” söylemine karşı o dönem Dışişleri Müsteşar Yardımcılığını yürüten İnal Batu, “Ben bu konuda çok yoğun bir çalışma yaptım. Orası ve ona benzer aynı konumdaki kayacıklar, kaya parçaları ve küçük adalar aidiyeti tartışmalı coğrafi formasyonlardır. Ne yüzde 100 Türk toprağı, ne de yüzde 100 Yunan toprağıdır. Şaka değil o dönem sırtımızda ağır bir sorumluluk vardı, savaş tehlikesi söz konusuydu. Bu kriz benim önerdiğim ’2. kayacığa da biz çıkalım’formülüyle savaş noktasına gelmeden çözüldü” dedi.

Batu, kriptonun hasıraltı edildiği iddiasına ilişkin ise, “Böyle bir olaydan bilgim yok. Ancak kriptolar konunun önemine göre birkaç nüsha halinde gelir. O nedenle usul gereği bir müsteşarın kripto hasır altı etme ihtimali olduğunu düşünmüyorum” açıklamasını yaptı.

Clinton: Şaka gibiydi

Eski Amerikan Başkanı Bill Clinton, kısa süre önce yaptığı bir konuşmada “Kardak Krizi” ni “şaka gibiydii” diye nitelemişti: “Ben o gün Rusya Başbakanı ile güvenlik görüşmeleri yapıyordum Toplantının ortasında yardımcım, Türkiye ve Yunanistan’ın üzerinde koyunların yaşadığı Kardak kayalıkları yüzünden çatışmaya girmek üzere olduğunu söyledi. Bunun bir şaka olduğunu sandım. Toplantıyı yarıda bıraktım. Liderlerle, Türkiye Başbakanı ile telefonda konuştum. Sonunda üzerinde 20 koyundan fazlasının yaşamadığı bir kayalık yüzünden savaş çıkmayacağına karar verildi ve krizden dönüldü. Ve bundan ders çıkardım, dünyada ülkelerin nasıl savaşın eşiğine geldiği konusunda buna benzer yüzlerce örnek verebilirim.”

Almanya’yla ilişkileri gerdi

3 Kasım 2002 seçimlerinde 22. dönem parlamentosuna CHP İstanbul milletvekili olarak giren Öymen, 22 Temmuz 2007 seçimlerinde ise CHP Bursa Milletvekili olarak 23. dönem parlamentosunda yerini aldı. Siyasete atılmadan önce son olarak NATO Daimi Temsilciği görevini üstlenen Öymen, 1990 -1995 yılları arasında Türkiye’nin Bonn Büyükelçiliği’ni yürüttü. Öymen’in Bonn Büyükelçiliği sırasında, ileri sürdüğü “Türkiye’de demokrasinin birçok yönden Almanya’dan hem ileri hem de daha nitelikli olduğu” tezi uzun süre tartışıldı. Diplomasi çevrelerinde “neo Naziler üzerinden Alman düşmanlığı yaptığı” eleştirilerine hedef olan Öymen’in o dönemki açıklamaları Türkiye-Almanya ilişkilerinin gerilmesine yol açmıştı.

ERDOĞAN “MONŞER” DEMİŞTİ

Başbakan Erdoğan, 22 Temmuz 2007 seçimlerinden önce, katıldığı partisinin Bursa mitinginde, Öymen’i kastederek, “Baykal buraya bir ’monşer’göndermiş aday olarak” açıklamasını yapmıştı. Öymen ise Erdoğan’a “Bravo! Başbakan Fransızca da öğrenmiş. Fakat ben yine de onun bildiği dilden konuşayım. Ya Habibi, sen bisküvi ticareti yaparken, ben Kıbrıs Harekatı’nda şube müdürüydüm” yanıtını vermişti.

‘Dersim’tepkisi büyüyor

Öymen’in sözlerine tepkiler artıyor. Dün Diyarbakır’da 43 sivil toplum kuruluşu Öymen’i protesto etti. Gösteride “Başta CHP’nin bölge örgütleri olmak üzere, kendine sosyal demokratım diyen, halkların kardeşliğini savunan şahsiyetleri CHP’den istifa etmeye çağırıyoruz” denildi. Tunceli ve İzmir başta olmak üzere bazı illerde de Öymen aleyhine gösteriler düzenlendi.

ÖYMEN “DERSİM” İÇİN NE DEMİŞTİ?

CHP’li Öymen 10 Kasım’daki demokratik açılım öngörüşmelerinde, açılımın teröre karşı taviz olduğunu savunurken, Dersim olaylarının bastırılmasını terörle mücadeleye örnek olarak göstermişti. Türkiye’nin dört bir yanında Alevi vatandaş ve örgütlerinin protestolarına sebep olan açıklamasında Öymen şöyle demişti: “Maalesef bu ülkenin anaları çok ağladı. Tarihimiz boyunca çok şehit verdik. Çanakkale Savaşı’nda 200 bin şehidimiz vardı, hepsinin anası ağladı. Kimse çıkıp ’bu savaşı bitirelim’demedi. Kurtuluş Savaşı’nda, Şeyh Sait isyanında, Dersim isyanında, Kıbrıs’ta analar ağlamadı mı? Kimse ’analar ağlamasın, mücadeleyi durduralım’dedi mi? İlk siz diyorsunuz. Çünkü sizin terörle mücadele cesaretiniz yok.”

ONUR ÖYMEN KİMDİR ?

Barış harekatından sonra Kıbrıs’ta da çalıştı
1940 yılında İstanbul’da doğan Onur Öymen, Cumhuriyet döneminin önde gelen felsefe eğitimcilerinden Münir Raşit Öymen’in oğlu. Galatasaray Lisesi’nden sonra Ankara’da Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. Aynı fakültede doktora yaptı. 1964 yılında Dışişleri Bakanlığı’nda göreve başlayan Öymen, 1966-68 yılları arasında NATO Dairesi İkinci Katipliği’nde bulundu. 1968-1972 yılları arasında Strazburg’da bulunan Avrupa Konseyi Daimi Temsilciliği’nde Başkatip, 1972-74 arasında Dışişleri Bakanlığı Siyaset Planlama Başkanlığı ve Avrupa Konseyi Dairelerinde Şube Müdürü, 1974-78 yılları arasında Lefkoşe Büyükelçiliği’nde Müsteşar, 1978-80 yılları arasında Dışişleri Bakanı Özel Danışmanı oldu. 1980-82 yılları arasında Prag Büyükelçiliği’nde Müsteşar, 1982-84 yılları arasında Madrid Büyükelçiliği’nde Müsteşar, 1984-88 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı Siyaset Planlama Teşkilatı Başkanı, 1988-90 yılları arasında Kopenhagen Büyükelçiliği, 1990 -1995 yılları arasında Bonn Büyükelçiliği yaptı. 1995-97 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı olan Öymen 1997-2001 yılları arasında NATO Daimi Temsilciliği görevinde bulundu. 2002 Ağustos’unda emekliye ayrılan Öymen 3 Kasım 2002 seçimleriyle birlikte parlamentaya girdi.

vatan




Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,523 µs