En Sıcak Konular

Özcan üniversitelerden yakındı

15 Kasım 2009 10:10 tsi
YÖK Başkanı Özcan, grip aşısı üretme çalışmaları konusunda Türkiye'deki hiçbir üniversitenin talip olmadığını belirterek, ''Türk üniversitelerinin burada biraz daha hassas olmasını çok isterdim'' dedi.

Prof. Dr. Özcan, Türkiye Yazarlar Birliğinin Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde düzenlediği ''Yazar Okulu'' seminerinde, ''Türk Yükseköğreniminin Bugünü ve Geleceği'' konulu açılış dersini verdi.

Türkiye'nin çok büyük miktarda paralar harcayarak domuz gribi aşıları aldığına dikkati çeken Özcan, önümüzdeki yıllarda başka grip türlerinin ortaya çıkabileceğini söyledi.

Hiç olmazsa üniversitelerin birinden bir grup öğretim üyesinin, ''Biz bu grip vakalarının sık sık geleceğini biliyoruz. Biz aşı üzerine çalışalım. Her sene bu kadar parayı yurt dışına transfer etmek istemeyiz'' demesini beklediğini ifade eden Özcan, şöyle devam etti:

''Üniversiteden çıt çıkmıyor. Hiçbir üniversite böyle bir işe talip olmuyor. Bırakın talip olmasını, daha önceden bu işler Hıfzıssıhha'da yapılırken biz onu da kapattık. Herhalde Türkiye'nin hiçbir hastalığa mustarip olmayacağını düşünüyoruz. Bundan sonra ülkemize ne salgın gelecek ne bir şey gelecek herhalde. Böyle bir aşı yapan müessesemizi de kapattığımıza göre, dışarıda da yabancılar yaptığına göre, herhalde gidip oradan alacağımızı düşünüyoruz ama bunun bir sonu olmadığını düşünüyorum. Türk üniversitelerinin burada biraz daha hassas olmasını çok isterdim.''

Aynı şekilde Türkiye'de ilaç ve tıbbi aletin de çok yapılmadığına dikkati çeken Özcan, Türkiye'nin tıbbi alet konusunda yüzde 98 dışa bağımlı olduğunu söyledi.

Türkiye'de sağlıkta çok önemli adımlar atıldığını vurgulayan Özcan, hizmete ihtiyaç duyan bütün insanlara hizmetin götürüldüğünü ifade etti. Özcan, ''Ama üniversitelere düşen tarafında çok eksik kaldığımızı düşünüyorum'' dedi.

Buğday ve domates tohumunun da dışarıdan alındığına dikkati çeken Özcan, ''Bir kilo tohumun bir kilo altından pahalı olduğunu biliyor musunuz? Dışarıya ne kadar para transfer ettiğimizi biliyor musunuz? İnanılmaz paralar'' dedi.

Özcan, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu bu konuda, hiçbir üniversitenin ''Biz eski tohumlarımızı ıslah ederek, dışarıya bağımlılığımızı azaltalım'' düşüncesinde olmadığını kaydetti.   

Son krizle birlikte işsizlik oranının Türkiye'de de arttığına işaret eden Özcan, ''Türkiye'de işsizlik değil ama mesleksizlik sorunu bulunduğunu''  düşündüğünü söyledi.

Üniversitelerin de bu mesleksizlik sorununa el atmasını beklediğini dile getiren Özcan, üniversitelerin cumartesi, pazar günleri veya akşamları vereceği derslerle işsiz olan lise mezunlarına sertifika sağlayabileceğini belirtti. Özcan, böyle bir girişim olması durumunda finansman için hükümetten para isteyebileceklerini de kaydetti.

BİLİMSEL ÇALIŞMALAR

Türkiye'nin bilimsel çalışma açısından dünyada 17. sırada olduğunu ifade eden Özcan, parasal kaynaklarla bilimsel çıktı arasında doğru orantılı bir ilişki bulunduğunu söyledi.

Göreve geldiği dönemde kendisi için ayrılan bilgisayarın çalışmadığını anlatan Özcan, o dönemde YÖK'te kurumsal hiçbir bilgi ve üniversitelerle ilgili hiçbir parametre bulunmadığını, bütün işlerin ''el yordamıyla yürütüldüğünü'' belirtti.

Son dönemdeki çalışmaları ve planladıkları mevzuat değişiklikleri hakkında da bilgi veren YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, amaçlarının yüksek öğretimde Türkiye'nin gelecek 10-15 yılını garanti altına almak olduğunu kaydetti.

aa



Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,058 µs