En Sıcak Konular

'Bazı üniversiteler demokrasiden koptular'

14 Kasım 2009 21:35 tsi
İnönü Üniversite'nde çeşitli açılışlara katılan Başbakan Recep Tayip Erdoğan, bazı üniversitelerin zaman zaman demokrasiden kopan zihniyetlerin elinde kaldığını belirterek

Başbakan Erdoğan "Demokrasiyi geliştirmesi, güçlendirmesi, yüceltmesi standartlarını daha ileri seviyeleri taşıması gereken bazı üniversitelerimiz maalesef demokrasinin, halk iradesinin hiçbir şey ifade etmediğini, edemeyeceğini savunan zihniyetlerin elinde kaldılar." diye konuştu.

Malatya için büyük anlam ifade eden İnönü Üniversite'nde olmaktan memnun olduğunu belirten Erdoğan, üniversitesiz hiçbir il kalmayacağını söyledi. Türkiye'nin en önemli meselesinin eğitim olduğuna inandıklarını belirten Başbakan Erdoğan, okul öncesi eğitimden üniversiteye kadar eğitim meselesini çözüme kavuşturmak gerektiğine yürekten inandıklarını kaydetti.

Başbakan Erdoğan, "Türkiye eli kalem tutan, bilgisayar kullanmayı bilen, ilim tahsil eden. Bilimsel çalışmalara meraklı, sorgulayan, okuyan, araştıran, düşünen ve düşündüğünü ifade eden bir gençlik ile geleceğini inşa edecektir. Gençlerimiz ufkunu açmak tüm imkanlarımızı seferber ettik." diye konuştu.

7 yıl boyunca kısa bir zamanda 41'i devlet 22 vakıf olmak üzere 63 yeni üniversite kurduklarını aktaran Başbakan Erdoğan, "Şu anda 81 ilimizin tamamında üniversite mevcuttur. Yapamazsınız, başaramazsınız, imkansız diyenlere her fırsatta Türkiye'nin moralini, milletimizin moralini sıfırlamak isteyenlere rağmen yaptık. Bu başarıyı gölgelemek isteyenler siz tabela üniversitesi kuruyorsunuz diyenlere de en yakın zamanda bu üniversitelerimiz bütün imkanları ile en güzel cevabı vermeye başladılar." şeklinde konuştu.

Üniversitelerin sadece eğitim ve diploma veren bir kurum olmadığına dikkat çeken Başbakan Erdoğan, "Üniversite özgür ve özgün düşüncenin evrensel fikir ve değerlerin serbestçe konuşulduğu tartışıldığı bir kurumdur. Üniversiteler bulunduğu şehrin bulunduğu bölgenin meselelerine ışıt tutan meselelere çözümler öneren bir kurumdur. Üniversiteler demokrasinin olmazsa olmaz bir unsuru, aynı zamanda demokrasinin teminatlarından biridir. " şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: "Üniversiteler tutuculuğun bir zemini olamaz. Üniversitelerin hürriyetlerin kısıtlandığı tek tip düşüncenin dayatıldığı, ideolojilerini zihinleri esir aldığı bir ortam olamaz. Tersine üniversite zihinleri ve ufukları açmalı, öğrencilerine öğrencileriyle birlikte tüm şehre vizyon kazandırmalıdır. Kimi üniversiteler zaman zaman varlık nedenlerinin tam tersi bir konuma savruldular. Halktan ve ülkenin dünyanın gerçeklerinden koptular daha da acısı demokrasiden koptular. Demokrasiyi geliştirmesi güçlendirmesi, yüceltmesi standartlarını daha ileri seviyeleri taşıması gereken bazı üniversitelerimiz demokrasinin halk iradesinin hiçbir şey ifade edemeyeceğini savunan zihniyetlerin elinde kaldılar. Üniversitelerin asli görevine dönmeleri için biz bugün zemin hazırlıyoruz. Buralardan özgür beyinler yetişsin özgür düşünce burada yeşersin dünyaya açık gençler buradan çıksın gerektiğinde bizi eleştirsin bize gerektiğinde yol göstersin. Yeter ki bu ülkenin gençleri okusun. Üniversiteleri modern bir modern kurum haline getirmek ve dünyayla rekabet edebilen kurumlar haline getirmek için imkanlar ölçüsünde elimizden geleni yapıyoruz. "

Cihan



Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,041 µs