En Sıcak Konular

Tarihi yeniden yazan adamın büyük onuru

14 Kasım 2009 18:40 tsi
Tarihi yeniden yazan adamın büyük onuru Osmanlı’nın kuruluş yerinin Söğüt değil Yalova, kuruluş tarihinin 1299 değil 1302 olduğunu anlatan ve Osmanlı tarihini yeniden yazan Prof. Dr. Halil İnalcık, 70 yıldır belgeler arasında yaşıyor.

Osmanlı tarihiyle ilgili bugüne kadar bildiğimiz her şeyi unutmamız gerektiğini söyleyen ve son kitabı Devlet-i Aliyye’de Osmanlı’nın kuruluş yerinin Söğüt değil Yalova, kuruluş tarihinin ise 1299 değil 1302 olduğunu anlatan Prof. Dr. Halil İnalcık, 70. akademik yılını kutluyor. Bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’nin Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda “İlimve Fikir Hayatının 70. Yılında Prof. Dr. Halil İnalcık” başlıklı bir etkinlik ile İnalcık’a bir ödül verilecek. Princeton Üniversitesi’nden Tarih Profesörü Bernard Lewis’in “Zamanın büyük âlimleri vardır ama Halil İnalcık bütün zamanların büyük tarihçisidir” diyerek tanımladığı İnalcık’ın tarihe adanmış yaşamı 1916’da İstanbul’da başladı. Babası 1905’te Kırım’dan göç eden Seyit Osman Nuri, annesi ise Bahriye Hanım. 1924 yılında aile Ankara’ya taşındı ve Halil İnalcık burada Gazi İlkokulu’nda eğitimine başladı. Öğretmen okulunu tamamladıktan sonra 1936’da 500 başvuru arasından seçilen 40 kişi içinde birinci olan Halil İnalcık, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’ne
girmeye hak kazandı. Böylelikle okulun ilk öğrencilerinden de biri oldu. O dönem Nazi baskısından Anadolu’ya gelen profesörlerin yanı sıra, Fuat Köprülü, Şemsettin Günaltay, Muzaffer Göker ve Yusuf Hikmet Bayur’dan dersler aldı.

17 FAHRİ DOKTORA ALDI

Öğrenciliği sırasında önce sinolojiye ilgi duyduysa da Osmanlı arşivlerindeki belgeler, okunmamış el yazmaları, uygarlık tarihi konuları üzerine çalışma kararı aldı. 1940’tan 1972’ye kadar Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nde Osmanlı ve Avrupa tarihi dersleri verdi ve aynı yıl Chicago Üniversitesi Tarih Bölümü’ne “Osmanlı Tarihi Profesörü” olarak davet edildi. 1986 yılına kadar Amerika’da kaldı ve Columbia, Princeton, Pennyslvania, Harvard üniversitelerinde ziyaretçi profesör sıfatı ile Osmanlı, uygarlık tarihi konularında öğrenciler yetiştirdi. 1986 yılında emekli olarak Türkiye’ye dönen İnalcık, 1993’te Bilkent Üniversitesi’nde Tarih Bölümü’nü kurdu ve hâlâ orada doktora ve yüksek lisans öğrencileriyle çalışıyor.

400 MAKALE YAZDI

UNESCO’nun Uygarlıklar Tarihi Ansiklopedisi’nin beşinci cildini Peter Burke ile birlikte hazırladı. Son olarak 27 Temmuz günü Yalova’da, Osmanlı’nın kuruluş yıldönümü etkinliklerine katılan Prof. Dr. Halil İnalcık, yorgunluk sonucu hafif bir kalp spazmı geçirdiyse de kısa sürede sağlığını geri kazandı. Bugüne kadar 30’a yakın kitap yazan, 400 binden fazla makale yayımlayan Prof. Dr. Halil İnalcık yerli ve yabancı üniversiteden fahri doktora aldı. 2002’de İslamKonferansı Teşkilatı’ndan, 2004 yılında Milli Savunma Bakanlığı’ndan şükran ödüllerine layık görüldü. Sayısız makalede onun çalışmalarına atıflar yapıldı. Tarih yazıcılığını Fransız Annales Ekolü ile açıklayan İnalcık, belgeler ışığında saha araştırmaları yaparak sonuçlara ulaşıyor.

İnternet sitesi borcu yüzünden kapalı

Yaşayan en büyük Osmanlı tarihçisi Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Halil İnalcık 26 Mayıs 1916 doğumlu. Bu yaşta bunamamış olmasını günde 8 saat uykuya bağlıyor. Abur cuburdan uzak duruyor. Bol bol yoğurt ve sütlü gıdalar tüketiyor. Sigara içmeyi 30 yıl önce bırakan, 15 yıl önce by-pass ameliyatı ile kalbe giden damarları temizlenen, iki sene önce de kalbine pil takılan İnalcık günde 20-30 dakika yürüyüş yapıyor. Gece de mutlaka 22.00’den önce yatağa giriyor. İnalcık’ın adını internette aradığınızda 400 bin sonuç çıkıyor. Ancak İnalcık’ın resmi internet sitesine girdiğinizde “Borcu yüzünden kapalıdır” yazıyor.

Haberturk



Bu haber 686 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,721 µs