En Sıcak Konular

Suriye-Türkiye sınırı sorun yaşatmayacak

14 Kasım 2009 16:35 tsi
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Suriye ile Türkiye arasında sağlanan iş birliği çerçevesinde ortaya konan projelerle, sınırların ülkelerin ayrıldığı ya da sorun değil; kaynaşma ve refah üreten bölgeler haline geldiğini söyledi.

Türkiye ve Suriye devlet planlama teşkilatları tarafından gerçekleştirilen İşbirliği ve Kalkınma Sempozyumu, Suriye'nin başkenti Şam'da gerçekleştirildi. Türkiye'den Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yaman, TOKİ Daire Başkanı Behiye Gül Deliktaş, TİKA Program Koordinatörü Metin Aslanbaş, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ve Suriye Maliye Bakanı Tamer Alhiga ile Suriyeli yetkililer katıldı.

Programda konuşan Bakan Devlet Bakanı Yılmaz, iki ülke arasındaki ilişkilerde yöneticilerin kararlılık gösterdiklerini ifade ederek, "Bu kararlılık bizler için bir yol göstericidir. Suriye-Türkiye arasındaki iş birliğinde bir sınır yok." dedi.

İki ülke arasında imzalanan anlaşmanın bir sonucu olarak 2006 yılanda Gaziantep, Kilis ve Halep'i kapsayan Türkiye- Suriye Bölgeler Arası İşbirliği Programı başlatılmıştı. Bakan Yılmaz, bu kapsamda iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla 10'ar milyon dolar ayrıldığını aktardı. Yılmaz, şu ana kadar Türkiye'de 55 Suriye'de ise 47 adet projeye bu kaynaklardan destek sağlandığını bildirdi.

Ortaya konan projelerin ilişkileri pekiştirmesinin yanı sıra sınır bölgelerinin ekonomik, sosyal ve kültürel olarak kalkınmasına katkıda bulunduğunu kaydeden Yılmaz," Bu Program sayesinde sınırlarımız ülkelerin ayrıldığı değil, kaynaştığı bölgeler haline gelmektedir. Sorun yaşanan bölgeler değil; refah üreten bölgeler haline gelmektedir. Küresel rekabetin ve sınır tanımayan ekonomik ilişkilerin bulunduğu günümüzde bu yakınlaşma hepimiz için büyük önem arz etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

"TİCARETTE 5 MİLYAR DOLAR ZOR BİR HEDEF DEĞİL"

Yaşanan küresel krize rağmen orta vadede Suriye ile ticarette 5 milyar dolar hedefinin konduğunu kaydeden Bakan Yılmaz," İki ülke arasındaki ilişkilere bakarsak bu zor bir hedef değildir. Ticaret iki ülke arasındaki ilişkilerin en önemli ayağını oluşturuyor. Gerek Avrupa gerek diğer ülkelere baktığımızda ülkelerin en çok komşuları ile ticaret yaptığını görüyoruz." diye konuştu.

Devlet Bakanı Yılmaz, geçtiğimiz ay gerçekleştirilen Türkiye - Suriye Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısında yaptıkları görüşmenin ardından sınır bölgesindeki Şanlıurfa - Rakka, Mardin - Haseke, Hatay - Lazkiye gibi illeri kapsayan işbirliği programı gerçekleştireceklerini ifade etti. Yılmaz, proje kapsamında ticaretin kolaylaştırılması, yatırımların geliştirilmesi, bankacılık ve borsa alanında işbirliği, müteahhitlik alanında çalışmaların yapılması, gümrük kapılarının modernizasyonu gibi çeşitli alanlarda çalışmaların yapılacağını sözlerine ekledi.

Suriye Maliye Bakanı Tamer Alhıga ise iki ülke arasında son dönemde sağlanan yakınlaşmanın birçok alanda iş birliği fırsatı sağladığını dikkat çekti.

PROJE DİĞER ÜLKELERE DE MODEL OLACAK

Toplantının ardından Türk gazetecilere konuşam Bakan Yılmaz, sınır bölgesinde işbirliği programı kapsamında yapılanları anlattı. Yılmaz, Ortak yemek kitabı hazırlamaktan tutun bizim vatandaşlarımıza Arapça öğretilmesi ve buradaki insanlara Türkçe öğretilmesi'ne kadar çok güzel programlar uygulandı. Tarihi kültürel alanlar restore edildi; örnek bir proje oldu." dedi.

Geçtiğimiz gafta İstanbul'da yapılan İSEDAK toplantısında birçok ülkenin bu programa ilgi gösterdiğini beliten Yılmaz, "İslam Kalkınma Bankası bu konuyu bana getirdi. Biz bunu bir model olarak ele alalım teklifinde bulundu. Gerçekten başarılı bir program az para ile çok etki oluşturan bir program oldu." ifadelerini kullandı.

Suriye Başbakanı Naci Itri'nin desteğiyle gerçekleştirilen sempozyumda, Suriyeli ve Türk yetkililer 2 gün boyunca e-devlet, GAP ve TOKİ tecrübeleri ve kalkınma gibi alanlarda bilgi alışverişi gerçekleştirecek, ortak çalışma alanlarını masaya yatıracak.



Bu haber 744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,988 µs