En Sıcak Konular

Kiprianu'dan Erdoğan'a mesaj

14 Kasım 2009 16:33 tsi
Mısır'a resmi bir ziyaret gerçekleştiren Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu, Erdoğan hükümetinin Kıbrıs'ta bir sorun olduğunu bilmesinin bile sorunun çözümü için önemli bir adım olduğunu söyledi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile görüştükten sonra Cihan'ın sorularını cevaplandıran Kiprianu, tarafların sorunu ötelememe konusunda kararlılık ortaya koyduklarını ifade etti.

Birleşmiş Milletlerin (BM) Kıbrıs'ta federal bir yapıyı uygun gördüğünü Türkiye'nin de bu konudaki çabalara destek olması gerektiğini öne süren Kiprianu, adada çözümün çok kolay olmadığını, her iki tarafın da kabullenmekte zorlanacağı konular bulunduğunun altını çizdi.

Görüşme sürecinin tamamen iki tarafın inisiyatifiyle sürdüğünü, dışarıdan baskı bulunmadığını da vurgulayan Kiprianu, bunun da her iki tarafın birbirini ikna etme zorunluluğu getirdiğini, dolayısıyla sürecin temenni etmemekle birlikte uzayacağını ifade etti. Sürecin sonunda her iki tarafı da memnun edecek bir çözüm ortaya çıkmasını umduğunu söyleyen Kiprianu, Türkiye'nin son yıllarda Ortadoğu'da izlediği açılımlara da destek verdiklerini belirtti.

Ancak Kiprianu, bir yandan Avrupa Birliği'ne (AB) üye olmak isteyen Türkiye'nin diğer yandan Ortadoğu'da yeni roller üstlenmesinin AB ve uluslararası değerlerle bağdaşması gerektiğini de öne sürdü.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun komşularıyla sıfır problem stratejisini Kıbrıs'ta da uygulamasını istediklerini belirten Kiprianu, kendi sorunlarını çözmüş bir Türkiye'yi AB'de görmek istediklerini ve Türkiye'nin AB üyeliğine de destek verdiklerini söyledi.

KKTC'nin kuruluş yıldönümü ile ilgili olarak da Kiprianu Kıbrıs Cumhuriyeti'nin her iki kesimin devleti olduğunu, adada iki ayrı devlet bulunmadığını ifade ediyor. Kiprianu her iki tarafın birlikte yaşaması gerektiğinin de altını çizdi.

Bu arada Arap Birliği Daimi Temsilciler Konseyi'nde bir konuşma yapan Kiprianu, Arap Birliği'ne Ağustos'tan itibaren akredite bir büyükelçi atadıklarını da ifade etti. Kiprianu, kendilerinin 2004 yılında AB'ye üye olmalarıyla AB sınırlarının Ortadoğu'ya kadar uzadığının da altını çizdi.

Bu arada Kıbrıs Rum Kesimi'nin Arap Birliği nezdinde bir büyükelçi atamasının, Türkiye'nin son yıllarda örgütle geliştirdiği sıcak ilişkileri dengeleme amacı güttüğü belirtti. Türk diplomatik kaynakları, Arap Birliği'nin çok yakın bir zamanda Ankara'da temsilcilik açacağını, Türkiye'nin de Kahire Büyükelçisi'ni aynı zamanda Arap Birliği'ne akredite edeceğini, bundan endişe duyan Rumların Araplar nezdinde daha fazla propaganda yapabilmek amacıyla son adımları attığını belirtti.



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,491 µs