En Sıcak Konular

Bir bu eksikti: Gecekondu barajlar!

0 0 0000 00:00 tsi
Bir bu eksikti: Gecekondu barajlar! Keban Barajı’nın ömrü 650, Atatürk Barajı’nın 1000 yıl… Çünkü bunları kamu yaptı. Peki ya yeni yapılan/yapılacak ‘özel’ barajlar?.. Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi’nden Ayla Tutuş’a göre bu barajların çoğ

Yakın zamana Türkiye’nin sayıları yüzleri aşan barajları devlet eliyle yapıldı. Türkiye bu uzun yıllar içinde baraj tekniğinin tüm argümanlarını en ince detayına kadar öğrendi. Sayısız baraj inşatından sonra GAP gibi dünya çapında barajlar kompleksine sahip, Atatürk Barajı gibi sayılı barajlar inşa etti.

Bu yapılanmanın her aşamasında ve konuyla ilgili tüm branşlarda tecrübe biriktirdi.. Barajlar konusunda yüksek bilgiye sahip kurumlar oluşturdu. Ancak daha sonra barajlar yapım, işletim aşamalarının hepsi birer birer özel sektöre devredilmeye başladı.

Kamu sağlam yapar!..

Bu kamu barajların ömürleri, dayanma süreleri ya da teknik deyimiyle sedimantasyonları çok şaşırtıcı sürelere denk gelmekte. Örneğin Keban Barajı’nın ömrü tam 650 yıl olarak kestirilirken, gurur kaynağı Atatürk Barajı 1000 yıllık dayanma gücüne sahip. Zaten büyük depremlerden sonra benzer barajların gösterdiği dayanma gücü yabancı uzmanlar tarafından da teyit edildi ve kazasız belasız atlatıldı.

Ancak “Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi”nden Ayla Tutuş’a göre özel barajlar böyle değil. Çoğunun kontrol prosedürü yok, özel sektörün karını maksimize etmek için yeterli özeni gösterip göstermediği meçhul, barajlar konusunda tercübeli müteahhit firma zaten yok. Doğal olarak bu barajların kalitesi, güvenirliği bilinmiyor. Yani özel sektörün yapacağı barajlar bu skalalardan mahrum. Bundan sonra işler değişebilir ve Tutuş’a göre bunların hiçbiri komplo teorisi değil.

Sonuç olarak özel girişimcilerin yapacağı barajlar için bir prosedür ve kontrol mekanizması oluşturulması gerekiyor. Bunun en kısa sürede yapılması da şart. Çünkü Türkiye bir deprem ülkesi olduğu kadar kötü inşaat tecrübelerine de sahip. Çünkü bin barajın çökmesi veya yıkılması bir gecekondunun çökmesine benzemez!

iyibilgi.com



Bu haber 374 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,677 µs