En Sıcak Konular

GDO'lu tohum girmiyor, üretilmiyor

14 Kasım 2009 13:49 tsi
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Şafak Ses, “Ülkemizde hiçbir şekilde genetiği değiştirilmiş tohumluk üretimi, ithalatı ve dağıtımı yapılmamaktadır. Ülkemizde yetiştirilen her bitkisel ürünün GDO'dan ari olduğunun b

TÜRKTOB'un birinci kuruluş yıl dönümü nedeniyle basın toplantısı düzenleyen Ses, geçen ay yürürlüğe giren ve kamuoyunda tartışmalara neden olan “Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmeliği” ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Söz konusu yönetmelikle GDO'lu ürünlerin ithalatının yolunun açılmadığını, aksine bu tür ürünlerin ülkeye girişinde tüm yolların kapatıldığını ifade eden Ses, “AB'ye uyum çerçevesinde hazırlanan yönetmelikle bugüne kadar ülkemize izinsiz giren ürünlere kontrol getiriliyor. Bu yönetmelik AB ülkelerindeki bu tür yönetmeliklerden çok daha sert. (Bu yönetmelik neden çıktı) demek yerine (neden bugüne kadar çıkartılmadı ve bu ülke yıllarda GDO'lu ürün yedi) demek çok daha doğru olur” diye konuştu.

Tarım Bakanlığının yönetmeliğinin çok yanlış yorumlandığını vurgulayan Ses, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bilen bilmeyen bu yönetmelikle ilgili konuşuyor. Toplumda bu konuda çok fazla bilgi kirliliği oluştu.Bugüne kadar bu konuda mevzuatın olmaması sanki bu tür ürünlerin ülkemize girişi yasakmış gibi algılandı. Oysa bugüne kadar böyle bir denetim yapılmıyordu. Yönetmelik yasal bir boşluğu doldurdu. Yönetmelik kontrol ve denetim amaçlı bir mevzuat. GDO'lu ürünlerin ülkemize girip girmediğini bilmiyorduk. Bu yönetmeliğe rağmen ülkemize GDO'lu ürün getirene aslında ödül vermek lazım. Henüz başlamamış olan uygulamaları görmeden varsayımlar üzerinden değerlendirmeler yaparak toplumun yanlış yönlendirilmesini doğru bulmuyoruz.”

GDO'nun farklı canlı türleri arasındaki gen transferi anlamına geldiğini ve bu tür teknolojileri gen teknolojisi adı verildiğini belirten Ses, bu tür gen transferlerinin ürüne zarar verip vermediğinin henüz bilinmediğini, bu risklerin her üründe farklı olduğunu söyledi. Ses, “Bu teknolojiyi öğrenelim, ama bu ürünlere temkinli yaklaşalım” dedi.

“GDO'LU TOHUM ÜLKEMİZE GİRMİYOR”

Türkiye'ye GDO'lu tohumun hiçbir şekilde girmediğini ve bu tür tohumlarla ekim yapılmadığını ifade eden TÜRKTOB Başkanı, “Girmesini de istemiyoruz” dedi.
Son günlerde yapılan tartışmalarda sanki Türkiye'de üretilen sebze ve meyve tohumların da GDO'lu gibi gösterildiğini ifade eden Ses, böyle yanlış mesajların verilmesini üretici ve tüketiciyi zorda bıraktığını söyledi. Ses, “Ülkemiz tohumculuğunun en üst organizasyonu olarak şunun altını çizmek istiyoruz; üyelerinden hiç biri hiçbir şekilde GDO'lu çeşit sahibi olarak tohum tescili yaptırmamıştır. Ülkemizde yetiştirilen her türlü bitkisel ürünün GDO'dan ari olduğunun bilinmesini isteriz” diye konuştu.

Hibrit tohum ile GDO'lu tohumun da karıştırıldığını anlatan Ses, hibrit tohumun melez tohum anlamına geldiğini ve hibrit tohum ile doğada kendiliğinden oluşan melezleştirmenin laboratuvarda yapıldığını, GDO'nun ise farklı iki canlının genlerinin birbirlerine aktarılması anlamına geldiğini söyledi. Ses, “Farklı türden tohumların bir araya getirilmesi yani melezleştirme yapmaya hibrit diyoruz ve bunun hiçbir zararı, tehlikesi yok. Fakat örneğin bir bakterideki geni bir mısır tohumuna aktarırsanız bu GDO olur. Bunları birbirine karıştırmamak gerekir” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE TOHUMCULUKTA KENDİ KENDİNE YETEN BİR ÜLKE

Türkiye tohumculuk sektörünün piyasa değerinin 1 milyar 650 milyon lira olduğunu belirten Ses, çeltik, nohut, mercimek, aspir, susam ve yer fıstığında yerli tohum kullanma oranının yüzde 100, ekmeklik buğdayda yüzde 95, makarnalık buğdayda yüzde 98, arpada yüzde 99, ay çiçeğinde yüzde 20, tütünde ise yüzde 85 olduğunu söyledi.

Ses, sebze çeşitlerinde yüzde 30 ile yüzde 70 arasında değişen oranlarda yerli tohum kullanıldığını belirten Ses, şunları kaydetti:

“Sanıldığı gibi tohumculukla yabancı ülkelere bağımlı değiliz. Ülkemizde tohumculukta kendi kendine yeten bir ülkedir. Fakat yerli tohumculuk sektörünün sahip olduğu yerli imkanlarla geliştirilen çeşitlerin sayı ve oranlarının artırılması için Tarım Bakanlığının sahip olduğu çeşit geliştirme kapasitesinin yerli özel sektörü desteğini daha fazla artırması gerekir. Bakanlık araştırma enstitülerince geliştirilen tohum çeşitlerinin ve geliştirilen ara kademe materyalin özel sektöre kullandırılması için mevzuat düzenlemeleri devam etmektedir.”

A.A.



Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,247 µs