çok tartışılacak başlık | " /> çok tartışılacak başlık | "/>

En Sıcak Konular

Murat Belge'den çok tartışılacak başlık

13 Kasım 2009 17:06 tsi
Murat Belge'den çok tartışılacak başlık Atatürk, bu ülkede Silâhlı Kuvvetler'in darbe yapmasının meşrutiyet aracı...

Solun ideoloğu Murat Belge bugün Taraf'taki köşesinde oldukça ses getirecek bir yazı yazdı.. Belge ATA -PUT başlıklı yazısında CHP'yi eleştiriyor ve "vatanperverliklerine atamperverlik de ekleme imkânı buldular." diyor.. TSK'ya da çatan Belge: Atatürk, bu ülkede Silâhlı Kuvvetler'in darbe yapmasının meşrutiyet aracı.. İşte o yazı..

VATANPERVERLİKLERİNE ATAMPERVERLİK EKLEDİLER

CHP, kendisiyle yarışıyor. Hitap edeceği yer, yaptıklarından sonuç almayı umduğu yer, "kitle isterisi" olduğu için, kendisi ancak "isteri" (hysteria) gibi kelimelerle anlatılabilir bir davranış içinde, (adrosunda bu üslûbu başarıyla üretebilen leğerli elemanlar da var. Böylece, temsil ettikleri her şeyin trajikomik sonunu da ilân ederek, devam edip gidiyorlar.

Değişim, barış umuduyla savaşmak üzere hazırladıkları meclis stratejisi Atatürk'ü de içermek durumunda kaldı. Böylece vatanperverliklerine atamperverlik de ekleme imkânı buldular. Aynı zamanda, "Atatürkçülük" konusunu da gündemin ön sıralarına taşımış oldular.

ATATÜRK'ÜN BÖYLE ANLAŞILMASINDA CHP PAY SAHİBİ

Şu günlerde bakıyorum, birçok yazar, "Atatürk sevgisi böyle mi olmalı?" teması üstüne bir şeyler yazmaya başladı. Bunun arkasının geleceğini sanıyorum, ayrıca gelmesi de iyi olur. Çünkü yılların sorunu bu. "10 Kasım'da Kürt açılımı konuşulur mu?" başlıklı absürd tartışma hiç olmasaydı da, tartışılacak yeterince absurdité zaten vardı. CHP ta başından beri Atatürk'ün böyle anlaşılmasında, bütün bu akılsız ve zevksiz tapınmada pay sahibiydi.

AJİTASYON YARATMAYE ÇALIŞIYORLAR

Şimdi de, bunca yıldır onun eğitiminden geçerek değerlendirme yeteneğinden yoksun kalmış kesime başvuruyor, pankartlarıyla, her şeyiyle, orada bir ajitasyon yaratmaya çalışıyor. Atatürk'ü böyle sevmeyi, onu böyle anlamayı ve böyle sevmeyi tercih eden, Türkiye Cumhuriyeti toplumu değildir. Bunu o icat etmemiştir, bu ona öğretilmiştir, öğreten kim?

ATATÜRK'ÜN NASIL SEVİLECEĞİNİ ASKERİ YÖNETİM TARAFINDAN ÖĞRETİLDİ

Biz, öğrendiklerimizi tabii öğretmenlerden öğreniriz. Ama böyle, "Ata'mızı nasıl seveceğiz, nasıl anacağız?" türü önemli konular ortaya çıktığında, bunun yolunun öğretmenlere de öğretilmesi gerekir. Bu işin yapılacağı yer tabii Milli Eğitim Bakanlığı'dır, ama Bakanlık da böyle önemli işleri başkalarından öğrenir. 12 Eylül boyunca, Atatürk'ün nasıl sevileceği, nasıl anılacağı, Atatürk'ün ne sevdiği, ne sevmediği, hepimize askerî yönetim tarafından bir kere daha öğretildi.

ATATÜRK PUT MUDUR İLAH MIDIR

YÖK'ü kurduğu zaman oraya general atamayı unutmayan Türk idarî dehası, bu rituellen de hangi kurumlar içinde oluşturacağını bilir elbet. Şu haliyle Atatürk kimin işine yarıyor? Şimdilerde herkesin sormaya başladığı, "Bu nasıl sevgi? Bu nasıl saygı? Atatürk bir put mudur? İlâh mıdır?" yollu sorulara bir cevap bulmak istiyorsak, herhalde önce bu soruyu sormalıyız: kimin işine yarıyor?

DARBELERİN DEĞİŞMEZ GEREKÇESİ: ATATÜRK İLKELERİNE İHANET

Bir put gibi tapacağımız, yaptığını, yapmadığını, söylediğini, söylemediğini zinhar tartışmayacağımız bir Atatürk var. O bize bazı emirler, direktifler vermiş. Bunların da doğruluğu, yanlışlığı tartışma dışı. Tartışmadan o direktiflere uymamız gerekiyor. Zaten uyulmadığı zaman, daha doğrusu uyulmadığı iddia edildiği zaman, Silâhlı Kuvvetler darbe yapmış. Ben bu ülkede, "Atatürk ilkelerinden uzaklaşıldığı için" yapılmamış bir darbe bilmiyorum. Yapılan darbelerin hepsinin değişmez gerekçesi ya da gerekçelerinin birinci maddesi, Atatürk ilkelerine ihanet edilmesi.

ATATÜRK BU ÜLKEDE ASKERİN DARBE YAPMASININ MEŞRUTİYET ARACI

Bu darbelere uğrayanlar, Atatürk ilkelerine ihanet etmediklerini söylüyorlar. Ama öyle anlaşılıyor ki onların ne söylediği zaten önemli değil. Atatürk ilkelerine neyin uygun, neyin uygunsuz olduğunu bilmek ve buna karar vermek de Silâhlı Kuvvetler'in işi. Onların yetki alanında olan bir şey. Açıkça söyleyecek olursak, Atatürk, bu ülkede Silâhlı Kuvvetler'in darbe yapmasının meşrutiyet aracı, daha da genel olarak, Silâhlı Kuvvetler'in şu son günlerde ortalığa saçıldığı ve saçılmakta olduğu biçimde varolmasının gerekçesi, haklı çıkarması, onaylayıcısı, vb. Yani, kimin böyle bir Atatürk istediğinin cevabı bu.

8 sütun



Bu haber 1,016 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,511 µs