En Sıcak Konular

Bu görüşme çok önemli

13 Kasım 2009 16:42 tsi
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, ABD Başkanı Barack Obama ile APEC zirvesi çerçevesinde Singapur'da bir araya gelecek.

Pazar günü gerçekleşecek Medvedev-Obama zirvesinde 5 Aralık'ta süresi dolacak nükleer silahlarda indirim anlaşmasının (START-1) yenilenmesi, İran ve Kuzey Kore'nin nükleer programı yer alıyor. Rusya, İran'ın zenginleştirilmiş uranyumunun Türkiye'ye taşınmasına destek veriyor.

Kremlin Danışmanı Sergey Prikhodko zirve ile ilgili yaptığı açıklamada, "Yıl sonundan önce START-1'in yenilenmesinin garanti altına alınması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Görüşmelerde ABD füze savunma sistemi ile ilgili bir gündem olması beklenmiyor." dedi. Washington'la sürdürülen görüşmeleri tatmin edici olarak değerlendiren Prikhodko, ilişkileri 'şeffaf ve yapıcı' olarak niteledi.

İran sorununun çözülmesi için Birleşmiş Milletlerde oluşturulan 'Altılı Grup' çerçevesinde müzakerelerin sürdürülmesinden yana olduklarını kaydeden Kremlin danışmanı, Kuzey Kore için müzakerelerin sürdürülmesi konusunda partnerleri ile herhangi bir anlaşmazlık olmadığını belirtti. Obama-Medvedev görüşmesinin 1,5 saat sürmesi bekleniyor.

DENETİMDE PÜRÜZLER GİDERİLEMEDİ

Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov yaptığı açıklamada ABD ile yürütülen nükleer silahsızlanma görüşmelerinde denetim konusunda farklılıkların giderilemediğini ifade etti. Makarov Washington'un Rusya'nın hareketli füze sistemlerinin denetimi ile ilgili konunun ilk anlaşmada yer aldığı şekli ile kalmasını istediğini kaydetti.

ABD Başkanı Barack Obama, Temmuz ayında gerçekleştirdiği Moskova ziyaretinde Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'le yeni anlaşma konusunda mutabakata varmıştı. Buna göre taraflar, nükleer başlık sayısını 1500-1675 aralığını, fırlatma sistemi sayısını da 500-1000 aralığına çekecek. Rusya'nın halen 3909 nükleer başlık ve 814 taşıyıcı sistemi bulunurken, ABD'nin 5576 nükleer başlık ve 1198 taşıyıcı sistemi bulunuyor.

ABD ve Rusya'nın dışında Fransa, Çin ve İngiltere nükleer silahlara sahip. Bu ülkeler 1970'de uygulamaya konulan Nükleer Silahsızlanma Anlaşması'nı imzalamış durumda. Nükleer silahlara sahip oldukları bilinen Hindistan, Pakistan ve İsrail henüz bu anlaşmayı parafe etmedi. Kuzey Kore Mayıs ayında ikinci nükleer denemesini yaparken, Tahran da nükleer silahlara sahip olmaya çalışmakla suçlanıyor.

Cihan



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,923 µs