En Sıcak Konular

Türk: Vazgeçmeye hazırız

13 Kasım 2009 15:48 tsi
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk, "Barış için koltuklarımızdan değil canımızdan vazgeçmeye hazırız." dedi.

Türk, sorunun halkın yararına çözülmesi durumunda, 3 ay içinde ülkenin gündeminden silahların kalkacağını ifade etti.

Türk, TBMM Genel Kurulu'nda "Demokratik açılım"la ilgili DTP'nin görüşünü açıkladı. Türk, Kürt sorunu olarak tanımladıkları uluslararası gelişmelerden bağımsız olarak ele alınması mümkün olmadığını söyledi. Türk, Türkiye'nin bunu bu soruncu kendi iç dinamikleriyle, farklılıkları dikkate alarak çözmesi gerektiğini ifade etti.

Terörle mücadele adı altında derin acılara yol açan bir savaşın yürütüldüğünü öne süren Türk, bölgedeki insan hakları ihlallerinin Türkiye'de ve dünyada duyulmaması için özel çaba gösterildiğini kaydetti. İşadamları bir bir kaçırılıp infaz edildiğini, birçok faili meçhul cinayetin işlendiğini kaydeden Türk, "Bu cinayetleri işleyenler elini kolunu sallayarak dolaştı. Psikolojik savaş neticesinde yaşananların Fırat'ın doğusunda kalmasının sağlanmasında kısmen başarılı olundu. Bu durumun doğusu ve batısı arasında inanılmaz algı yanılmasına yol açtı." diye konuştu.

Kürtlerin Ortadoğu'nun en eski kavimlerinden birisi olduğuna işaret eden Türk, Kürt halkına özel tedbirler ve asimilasyoncu politikaların halen uygulandığını vurguladı. Devletin Şeyh Sait isyanı, Ağrı ve Dersim isyanları doğru okumadığını vurgulayan Türk, bölge halkına akıl almaz baskılar ve katliamlar uygulandığını öne sürdü. Baskı ve katliamların sorunu çözmediğini kaydeden Türk, "Bir daha böylesi bir zihniyet toplumuza benzeri acıları yaşatmaya gücü yetmeyecek. Katliamcı politikaları hükümete çözüm olarak önerenler bunun hesabını halkımıza verecektir. PKK bir sonuçtur. Devletlerin ve hükümetlerin siyasal hatalar sonucu ortaya çıkmıştır." şeklinde konuştu.

Türk, milletvekillerine empati yapmaları çağrısında bulunarak, şunları söyledi: "Biraz empati yapın. Biri yeryüzünde Türkçe diye bir dil yok dese ve çocuğunuza zorla Kürtçe öğretmeye kalksa, bu yanlışın sürmesi eminim tüylerinizi diken diken eder. Kendinizi eşit yurttaş olarak hissedebilir misiniz? İnsanın kendi ülkesinde, kendi anavatanında kendi dilinin yok sayılması nasıl bir travma yaratır. Bunu anlayabilir misiniz? Hiç değilse onurumuzu korumak için bu politikalara karşı çıkıyoruz. Aynı şekilde Kürtlerin de tarihinin, sanatının, edebiyatının olduğu bir gerçektir."

BÖLGE HALKI YAPILANLARI ŞİKÂYET EDECEK BİR HÂKİM BULAMIYOR

Bölge halkının yapılanları şikâyet edecek bir savcı, bir hâkim bulamadığını anlatan Türk, "Kirli politikaların devlet içinde devletçikler oluşturduğunu biz 20 yıldır bunu söylüyoruz. Derin devlet demek bile suçtu. Susurluk, Şemdinli ve Ergenekon ortaya çıkmadan önce bunların namlularını ensemizde hissederek yaşamaya gayret gösterdik. Halkın barışta ısrarcı olmasını bir erdem olarak görüyoruz. Bunlar devleti ele geçiren ittihatçı ekip ve onun devamı olan zihniyetlerdir. " ifadelerini kullandı.

Yaşananları Türk-Kürt çatışması olmadığını, sorunun vatandaşlarına demokrasiyi, özgürlüğü çok gören resmi devlet sorunu olduğunu vurgulayan Türk, bu ülkede Kürtlerin değil, bütün vatandaşların demokrasi sorunu olduğunu kaydetti.

Türk, bayrakla ve sınırlarla hiç bir sorunlarının bulunmadığına dikkat çekerek, "Ortak dili Türkçedir. Türkçe olmaya da devam eder. Kendi ana dilinde eğitim görenler içinde ortak dil Türkçe olur. Bizi bir arada tutan değer ortak etnik yapı olamaz. Türkiye'nin demokrasi dışında çıkış yolu kalmamıştır." uyarısında bulundu.

Türk, AK Parti Hükümeti'nin "demokratik açılım" konusunda eleştirilmesi ve aşağılanmasını doğru bulmadıklarını ifade etti.

Kürt sorunun dış politikadan bağımsız olarak düşünülemeyeceğini vurgulayan Türk, önemli olanın halkın ve ülkenin mi yoksa dış güçlerin mi çıkarının ele alındığı olduğunu dile getirdi.

DTP Genel Başkanı, "Sorunun çözümü için ABD ve AB katkı sunmaması durumunda 'gölge etmeyin başka ihsan istemeyiz' diyebilmeliyiz. DTP olarak bu sürece katkı sunmaya devam ettik. Sorunun çözümü orduya havale edilmemesi umuduyla, ölümlerin durması adına süreci destekledik, desteklemeye devam ediyoruz. Çözüm yaklaşımı gösterilirse 3 ay içinde silahlar ülkenin gündeminden kalkabilir. Hiç kimse bu acıları bize yaşatma hakkında sahip değildir." açıklamasında bulundu.

Sorunun çözümü için TBMM bünyesinde bir komisyon kurulmasını öneren Türk sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye'nin demokratikleşmesi demek Ortadoğu'nun demokratikleşmesi demektir. Barış için koltuklarımızdan değil canımızdan vazgeçmeye hazırız. Barış mücadelemizi sürdürdük. Hükümeti ve muhalefeti de aldatma politikalarının bırakmaya çağırıyoruz."

(CİHAN) 

 



Bu haber 717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,821 µs