En Sıcak Konular

DASK sigortası yaptıranlar okusun

13 Kasım 2009 13:47 tsi
İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye'de 13 milyona yakın konut var. Ancak bunların sadece 3,5 milyonu DASK kapsamında deprem sigortasına sahip.

Kurumun Yönetim Kukulu Başkanı İdris Serdar, bu rakamın az olduğunu kabul ediyor ancak, "Azımsanmayacak kadar da yüksek rakamlar." ifadesini kullanıyor. Serdar, sigortalılarına da güvence veriyor: "4,5 milyar TL ödeme gücümüz var. Bunun yüzde 90'ı yurtdışından gelecek. Yani, Hazine'ye de yük olmayacağız. Faydalanmak için illa evin yıkılacak diye bir şey yok. Yakında bir deprem olmuştur, ev sahibi müracaat eder, zararı karşılanır."

DASK Yönetim Kukulu Başkanı İdris Serdar, kurum olarak deprem sigortacılığında attıkları adımları Cihan'a değerlendirdi. 3,5 milyon poliçe ile yüzde 26 sigortalanma oranına ulaştıklarına işaret eden Serdar, "Bunlar kabul edeceğimiz rakamlar değil ama azımsanmayacak kadar yüksek rakamlar. Sigorta ürünü satmak kolay bir şey değildir. Olmamış bir riske karşı belge satıyorsunuz." diyor. Serdar, yakaladıkları rakamı yurtdışındaki teminat veren şirketlerin de olumlu bulduğunu belirtiyor.

Kurumun, depremin zararlarının telafi edilmesi için kurulduğuna işaret eden İdris Serdar, bu sayede hem sigortalının hem de devletin zarar etmekten kurtulduğuna işaret ediyor. Zorunlu deprem sigortası ücretinin vatandaşı çok zorlamadığının altını çizen Serdar, ortalama fiyat hakkında şunları söylüyor:

"Zorunlu bir sigorta olmasına rağmen en büyük dönüşü Tapu Müdürlükleri aradığı için alıyoruz. Önemli olan vatandaşın bu poliçeyi alırken ne aldığını bilmesi. Bu pahalı bir sigorta değil. 100 metrekare, birinci derece 135 lira civarındadır. Günlüğü 36 kuruşa geliyor. Yenileme indirimi var yüzde 20. 8 daha daire apartman gibi yerler için tarife üzerinden artı yüzde 20 yapılıyor. Herhangi birinden yararlanma durumunda rakam 83 liraya tekabül ediyor. Bu da günlük 25 kuruşa denk geliyor. İki indirimden yararlanıyorsa günlüğü 23 kuruşa kadar düşüyor. Ortalama 58 bin teminata karşılık bunun karşılığında ortalama prim yıllık 95 bin liraya denk geliyor. Bu, oldukça uygun bir fiyattır."

DASK, yaşanan ekonomik krize rağmen poliçe sayısında yüzde 20'ye varan artış sağlamayı başarmış durumda. Deprem sigortası için "Sektöre baktığımızda hayat sigortalarından sonra en fazla gelişen sektör olarak göze çarpıyor." ifadesini kullanan Serdar, DASK hakkında şu çarpıcı bilgileri veriyor:

"3,5 milyon poliçemiz olmasına rağmen bizim 4,5 milyar TL'ye yakın ödeme gücümüz var. Bunun yüzde 90'ı yurtdışından gelecek. Bu işin arkasında 25,30 tane dünyanın en büyük reasüre şirketleri var. Bu hibe değil, bizim hakkımız. Bu, o kadar yük bütçeye gelmeyecek anlamına geliyor. Faydalanmak için illa evin yıkılacak diye bir şey yok. Yakında bir deprem olmuştur, ev sahibi müracaat eder, zararı karşılanır."

(CİHAN) 



Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,720 µs