şaşırtan çıkış | " /> şaşırtan çıkış | "/>

En Sıcak Konular

CHP'li Özyürek'ten şaşırtan çıkış

13 Kasım 2009 13:21 tsi
CHP'li Özyürek'ten şaşırtan çıkış 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Saymanı Mustafa Özyürek, kendilerinin MHP gibi düşünmediğini belirterek "Kürt sorunu diye bir sorun var, bu sorun çözülmelidir." dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in açıklamaları için ise Özyürek, maksadını aşan ifadeler olduğunu ve Öymen'in de o çerçevede özür dilediğini belirtti.

Meclis'te bugün görüşülecek demokratik açılım öncesi Cihan Haber Ajansı'na değerlendirmelerde bulunan Özyürek, dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Beklentilerinin somut bir şekilde hükümet ne yapmak istiyorsa bunları somut bir şekilde ortaya koyması olduğunu vurgulayan Özyürek, İçişleri Bakanının yapacağı ilk konuşmada ne yapılması gerektiğini anlatmasını beklediklerini ifade etti.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın konuşacağını açıklayan Özyürek, somut bazı ipuçları verilmesi halinde onları da değerlendireceğini kaydetti. Özyürek, "Ama verilmediği takdirde şuana kadar yürütülen politikalarla ilgili Habur'dan gerilla elbiseleriyle gelinmesi, kahraman gibi karşılanması, hukukun ayaklar altına alınması suretiyle oraya mobil mahkeme kurulması gibi bazı önemli yanlışları eleştiririz. Daha sonra da 'CHP olarak biz bu konuda ne düşünüyoruz' onları açık, seçik ortaya koymaya çalışıyoruz." diye konuştu.

MHP'nin Kürt sorununun çözümüne yönelik atılan adımlara kapıları tamamen kapatmasının sorulması üzerine ise Özyürek, MHP gibi düşünmediklerini belirterek "Kürt sorunu diye bir sorun var, bu sorun çözülmelidir. Ama bu sorun terör örgütünün taleplerini dikkate alarak çözülmez. Bu sorun Kürt yurttaşlarımızın taleplerini dikkate alarak çözülür. Bunu 1989 yılındaki raporumuzda gündeme getirdik. Kültürel haklarla ilgili bir sorun var. Bugün memnun olduk, özel televizyonlarda 24 saat Kürtçe yayını yapılabilecekmiş. Biz bunu 89 yılı raporumuzda söylemişiz. Diyoruz ki devlet radyo televizyonunda bunu yapmayın. Bırakın özel televizyonlar yapsın. Bugün yönetmelik yayınlanmış, bugüne gelmesi olumlu bir şey. Maksatlı bir şekilde bugüne getirilmiş ama olsun öncede yayınlansaydı biz memnun olurduk, sonrada yayınlansa. Taş atan çocuklar meselesi... Çocuk mahkemesinde yayınlanmasına kuşku yok. Ama sadece bunlarla sınırlı bir açılımsa, demokratik açılım, Kürt açılımı, bu yeterli değil. Bunlar zaten yapılması gereken işler. Biz, iktidar yola çıkınca zannettik ki iddialı, sorunu bütünüyle çözecek adımlar atacak, kanun tasarıları gelecek. Şuana kadar bunlar olmadı, umarız ki bugünkü müzakerelerde hükümet bu yönde somut önerilerde bulunur. Bizde bu somut önerileri değerlendirerek yolumuza devam ederiz." ifadelerini kullandı.

1989 yılında Kürt sorununun çözümüne yönelik hazırladıkları raporun kanun teklifi olarak Meclise getirilmesi halinde hepsini destekleyeceklerini vurgulayan Özyürek, kendilerinin bu raporun arkasında olduklarını sürekli söylediklerini hatırlattı.

"MAKSADINI AŞAN İFADELER OLMUŞTUR, ONUR ÖYMEN ÖZÜR DİLEMİŞTİR"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in Meclis'teki demokratik açılım görüşmelerinde tepki çeken sarf ettiği sözleri de değerlendiren Özyürek, "Kendisiyle görüştüm. Belirtmek istediği 'terörle müzakere edilmez. Atatürk de teröre karşı bir müzakere yolu açmamıştır.' demek istedi.

Onun dışında Tuncelileri, Dersimlileri, Alevileri, Kürtleri rencide etmek, onları üzmek gibi bir niyetinin olmadığını ve Halk Tv'de yaptığı bir yayında da 'eğer incittiysem Alevilerden, Kürtlerden özür dilerim' dediğini ifade etti. Bizim Alevileri, Kürtleri incitecek bir şey yapmamız söz konusu değil. Bu sosyal demokrat partisi olarak, bu bizim temel anlayışımıza ters. İkincisi sürekli o kesimlerle beraber politika yapan insanlarız. Bizim milletvekillerimiz de var, merkez yönetim kurulunda arkadaşlarımız da var. Yani onları dışlayan, onları inciten bir şey ama maksadını aşan ifadeler olmuştur. Onur Öymen de o çerçevede özür dilemiştir." şeklinde konuştu.

cihan



Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,505 µs