En Sıcak Konular

HSYK'dan skandal talimat

13 Kasım 2009 11:22 tsi
Kent Otel Toplantıları ve Engin Aydın’ın telefon dinlemelerinde ismi geçen HSYK Başkanvekili Özbek, “Müfettişler istedi diye hakimler etkilenip dinleme kararı vermesinler” dedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin ve Yargıtay santralinin dinlendiği iddialarının ardından hakim ve savcıların en üst amiri konumundaki Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’ndan (HSYK) yargıçlara televizyon ekranları aracılığıyla emir geldi: “Adalet Bakanlığı Müfettişleri istese de dinleme kararı vermeyin, arkanızda biz varız.” Hakim ve savcılara televizyonlar aracılığıyla emir veren HSYK Başkanvekili Kadir Özbek ise iddianamede “Ergenekon örgüt toplantısı” olarak gösterilen Kent Otel Toplantıları’nın müdavimi olarak gösteriliyor.

ENDİŞE ETMEYİN, BİZ ARKANIZDAYIZ

Telefon dinlemeleriyle ilgili olarak Adalet Bakanı ve Müsteşarı olmadan toplanan HSYK, görüşmenin ardından yazılı açıklama yaparken, HSYK Başkanvekili Özbek, basın mensuplarına ayrıca bir açıklama yaparak, hakim ve savcılara açıktan talimat verdi. Özbek “Adalet Bakanlığı müfettişleri tarafından yapılan başvurulara dayanılarak verilen kararlarda, hakimlerin bir takım endişeler taşıdığı, müfettişin talebini geri çevirmede bir takım sıkıntılar yaşadıkları izlenimini her zaman duyuyoruz. Tüm teşkilatımızdan istediğimiz şudur; hiçbir kaygı, endişe içinde kalmadan kendilerine intikal eden bu ve benzeri başvurularda çok hassas davranmalarını bekliyoruz. Sanıyorum teşkilatımız, bundan böyle daha da hassas davranacaktır” dedi.

ADALET BAKANI’NA ‘EMİR GİBİ’ ÇIKIŞ

HSYK’nın seçilmiş üyeleri adına yapılan yazılı açıklamada ise “HSYK’nın, Bakanlık Teftiş Kurulu’na bağlı müfettişlerinin talebi üzerine, hakim ve savcıların telefonlarının dinlenmesi için mahkemenin verdiği kararın kanun yararına bozulması için Yargıtay’a başvurulması yönünde aldığı kararın Adalet Bakanı’nca uygulanmadığı” belirtilerek, Bakan’a "acilen kararımıza uy" çağrısı yapıldı.

İhsas-ı reyde bulundu

Kadir Özbek, Sincan Hakimi Osman Kaçmaz ve YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu hakkında karar verecek olan HSYK adına medya önünde ihsas-ı reyde bulundu. Dosyalar hakkında alacakları kararın ipuçlarını veren HSYK Başkanvekili, dosyaların kendilerine ulaşmadığını belirtti. Özbek “Salt dinleme, tape kayıtlarına dayanarak herhangi bir riskli işlem yapılmasını uygun görmüyoruz. Öncelik bizim açımızdan maddi delillerdir. Kurul olarak, bu uygulamayı sürdüreceğimizi sizlere bildiriyorum” diyerek Eminağaoğlu ve Kaçmaz için verecekleri kararı şimdiden açıklamış oldu.

‘HSYK’da ise Özbek ve Ertosun halleder’

star’ın 17 Temmuz günü kamuoyuna duyurduğu Ergenekon silahlı terör örgütü iddiasıyla açılan davanın sanıklarından Engin Aydın ile HSYK üyesi Ali Suat Ertosun’u birlikte gösteren fotoğraf, 3. Ergenekon iddianamesinin ek klasörlerinden çıkan belgelerle daha anlamlı hale gelmişti. Ertosun “Engin Aydın aile dostum. Kurulla ilgili şeyleri konuşmayız” demişti ancak dinleme kayıtları ilişkinin dostlukla sınırlı olmadığını ortaya çıkarmıştı.

ERTOSUN’A ATAMA TELKİNİ

Ergenekon sanığı Engin Aydın, 2008 tarihli ajandasının “Haziran 13” başlıklı sasfasında, HSYK üyesi Ertosun’a yaptığı bir telkini şu şekilde not etmiş: “Suat Ertosun’a Yargıtay üyeliği için Ömer Faruk Eminağaoğlu ile Güngör Sarıkaya’yı telkin ettim.”

BAŞKANVEKİLİ’NE İLETİRİM

11. Motorlu Piyade Tugayı’nda görevli Kemal Başkaya, 31 Ekim 2008 günü Aydın’ı arayarak, İş Mahkemesi’nde hakim olan eşinin daha az çalışacağı başka bir mahkemeye isteyince Engin Aydın şu karşılığı vermişti: “HSYK ile ilgili olursa yardımcı olurum, Kadir Bey’e iletirim başkenvekili, Suat’a da söylerim.”

Başsavcı Engin beklemede

Ergenekon soruşturması kapsamında Adalet Bakanlığı Müfettişlerinin talebiyle dinlendiği iddia edilen İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, dün sabah saatlerinde İstanbul Adliyesi’ne giderek Başsavcı vekilleri ve Ergenekon savcıları ile görüştü. Engin, ‘’Başsavcı vekillerinden bilgi aldım. Bakanlıktan da bilgi isteyeceğim. Gelecek bilgi ve belgelerde, yasaya, usule aykırılık görülüyorsa tabii ki yasal haklarımı kullanacağım’’ dedi. Ev ve işyerinde telekulak araması yaptırıp yaptırmadığı sorulan Engin ‘hayır’ karşılığı verdi. Engin’in “Ergenekon’un yargıya sızma çabaları var” iddiası üzerine dinlendiği öne sürülmüştü.

STAR 

 



Bu haber 490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,741 µs